Poszukuję godnego następcy wiekowego już WNR3500L v1. Od momentu zakupu działał pod Tomato by Toastman. Niedawno, w związku z przeprowadzką zmuszony byłem zmienić internet z kablowego na komórkowy. Dokupiłem więc modem Huawei E3372h w wersji bez HiLinka. Jeden dzień się męczyłem z odpaleniem internetu przez LTE, co zakończyło się wgraniem Tomato by Shibby. No i jakoś to chodzi ale przyznam, że potrafi 2-3 razy dziennie zerwać na stałe połączenie pozostawiając modem w jakimś dziwnym stanie, z którego już się nie może podnieść. Wiem, że to prawdopodobnie przez małą wydajność prądową portu USB i można to w sumie w łatwy sposób poprawić ale chyba przyszła pora na nowy router. Będę wdzięczny za pomoc w wyborze godnego następcy.
Wymogi jakie stawiam nowemu routerowi:
- obsługa pasm 2.4GHz i 5GHz,
- anteny WiFi typu MIMO, najlepiej zewnętrzne,
- możliwość wgrania alternatywnego firmware (najlepiej coś na bazie Tomato bo z tego firmware byłem bardzo zadowolony a router osiągnął 720 dni up-time bez zamulania

- wydajny prądowo port USB do podpięcia modemu LTE (USB3.0 ? ),
- router będzie służył tylko jako router, tzn. żaden NAS (mam osobny NAS), żaden PrintServer, żaden serwer multimediów,
- wydajność ponad wszystko (czasem wymieniam z podpiętym NASem duże pliki),
- cena nie gra roli bo jestem świadomy, że za jakość trzeba zapłacić,
- w miarę możliwości prosty design obudowy,
Thanks from the mountains