Szukam następcy dla Netgear WNR3500L

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
gites
Początkujący użytkownik forum

Szukam następcy dla Netgear WNR3500L

Post autor: gites »

Cześć,
Poszukuję godnego następcy wiekowego już WNR3500L v1. Od momentu zakupu działał pod Tomato by Toastman. Niedawno, w związku z przeprowadzką zmuszony byłem zmienić internet z kablowego na komórkowy. Dokupiłem więc modem Huawei E3372h w wersji bez HiLinka. Jeden dzień się męczyłem z odpaleniem internetu przez LTE, co zakończyło się wgraniem Tomato by Shibby. No i jakoś to chodzi ale przyznam, że potrafi 2-3 razy dziennie zerwać na stałe połączenie pozostawiając modem w jakimś dziwnym stanie, z którego już się nie może podnieść. Wiem, że to prawdopodobnie przez małą wydajność prądową portu USB i można to w sumie w łatwy sposób poprawić ale chyba przyszła pora na nowy router. Będę wdzięczny za pomoc w wyborze godnego następcy.

Wymogi jakie stawiam nowemu routerowi:
- obsługa pasm 2.4GHz i 5GHz,
- anteny WiFi typu MIMO, najlepiej zewnętrzne,
- możliwość wgrania alternatywnego firmware (najlepiej coś na bazie Tomato bo z tego firmware byłem bardzo zadowolony a router osiągnął 720 dni up-time bez zamulania ;) ),
- wydajny prądowo port USB do podpięcia modemu LTE (USB3.0 ? ),
- router będzie służył tylko jako router, tzn. żaden NAS (mam osobny NAS), żaden PrintServer, żaden serwer multimediów,
- wydajność ponad wszystko (czasem wymieniam z podpiętym NASem duże pliki),
- cena nie gra roli bo jestem świadomy, że za jakość trzeba zapłacić,
- w miarę możliwości prosty design obudowy,

Thanks from the mountains ;)
Pozdrawiam / Gites
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Szukam następcy dla Netgear WNR3500L

Post autor: dzejk »

jeśli cena nie gra roli, to coś z asusa lub netgeara na dwurdzeniowym procku ARM, np. Asus RT-AC56U albo nowszy.
Poczytaj testy, np. na https://openlinksys.info/forum/viewforu ... orum_id=54
Awatar użytkownika
gites

Jestem wyznawcą zasady, że biednego nie stać na tanie rzeczy. Jeśli kupuję sprzęt to taki, który będzie się kulał minimum 4-5 lat bez potrzeby jego wymiany. Popatrzyłem na zlinkowaną przez ciebie stronę - dzięki. Chyba postawię na coś z dwurdzeniowym prockiem 1GHz.
Pozdrawiam / Gites
Awatar użytkownika
gites

Po przegrzebaniu sieci skłaniam się ku jednemu z poniższych modeli:
- Netgear R7000
- Asus RT-AC68U
Chętnie posłucham waszych opinii...
Pozdrawiam / Gites
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Ja o Asusie wiem tylko tyle, że słabo on się nadaje do obsługi modemów Huawei. Ludzie się ratują softem nie HiLink, ale wtedy żadnego podglądu parametrów nie ma, a i daną częstotliwość trudno wymusić. Jednak na korzyść jest to, że Autor nad tym pracuje. Wtedy może będzie miało to jakiś sens.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Awatar użytkownika
gites

radius pisze:... słabo on się nadaje do obsługi modemów Huawei...
Masz na myśli oryginalny firmware czy alternatywny?
Pozdrawiam / Gites
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

w ostatnim tomato od shibiego jest już podgląd parametrów. Co prawda jeszcze nie w gui, tylko w logach, ale jest.

Kod: Zaznacz cały

Jul 22 12:53:40 unknown user.notice root: 4G MODEM Current Mode: LTE
Jul 22 12:53:40 unknown user.notice root: 4G MODEM Signal Strength: RSSI -80 dBm, RSRP -105 dBm, SINR -0.8 dB, RSRQ -6.5 dB
A praca w trybie bez hilinka niektórym odpowiada, bo chcą, żeby to wydajny router wszystkim zarządzał.
Jeśli miałbym teraz kupować router, to postawiłbym na asusa ac56u. Wyższe modele tego producenta, czy wspomniany netgear nie mają znacząco lepszych bebechów, za to cena sporo wyższa.
No chyba, że będziesz jakieś mega duże pliki przesyłał po sieci 5GHz.
Awatar użytkownika
gites

Skoro jest w logach to może kiedyś wystarczy Shibbiemu czasu na dodanie tego do GUI ;)
Co do RT-AC58U to przez moment serio brałem go pod uwagę. Jedyne czego mi w nim brakowało to zewnętrznych anten.
Pozdrawiam / Gites
Awatar użytkownika
gites

dzejk pisze:w ostatnim tomato od shibiego jest już podgląd parametrów. Co prawda jeszcze nie w gui, tylko w logach, ale jest....
Niestety wersja 138 (czyli najnowsza) nie występuje dla WNR3500L. Mam w tej chwili zainstalowaną wersję 137 ale komenda "switch4g wan1 signal" wyświetlająca parametry w syslogu nie działa.
Pozdrawiam / Gites
Awatar użytkownika
ksx4system
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ksx4system »

Jak zawsze polecam gorąco produkty MikroTik - jeśli cena jest mniej istotna to model hAP AC (w Polsce dostępny w okolicy 500pln) będzie idealny.

http://routerboard.com/RB962UiGS-5HacT2HnT
http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku :]
Awatar użytkownika
gites

ksx4system pisze:Jak zawsze polecam gorąco produkty MikroTik...
Też mi się podobają ale moja przygoda z MikroTikiem zakończyła się fiaskiem. Parę lat temu kupiłem RouterBoard 450G z myślą użycia go jako gateway / router ethernet w mojej sieci (miałem wtedy 100Mbs z gniazdka w ścianie). Planowałem nim zastąpić wysłużonego Linksysa WRT45GL z Tomato. Niestety zwyczajnie nie ogarnąłem tematu konfiguracji MikroTika bo wszystko trzeba było załatwiać skryptami. Po dwóch miesiącach walki poddałem się i kupiłem Netgear WNR3500L na którym postawiłem Tomato. WiFi miał wyłączone i robił jako gateway / router. Do obsługi WiFi kupiłem "ufo" od Ubiquiti (model UniFi AP) i wszystko hulało bez problemu z up-timami rzędu 700 dni. A RouterBoard 450G leży sobie w pudełku obok na biurku - może wykrzeszę z siebie trochę energii żeby znowu się na niego powkurzać ;P
Pozdrawiam / Gites
Awatar użytkownika
ksx4system
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ksx4system »

gites pisze:
ksx4system pisze:zwyczajnie nie ogarnąłem tematu konfiguracji MikroTika bo wszystko trzeba było załatwiać skryptami
Czasy się zmieniły, wgraj najnowszy RouterOS i wyklikaj sobie co chcesz w WebUI (lub w aplikacji desktopowej WinBox) :D a swoją drogą 450-tka nie miała radia Wi-Fi :P
http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku :]
Awatar użytkownika
gites

Tak, wiem że 450G nie miał WiFi. Tak jak napisałem wyżej, planowałem go użyć jako GW / router do internetu z gniazdka ethernet na ścianie (100Mbit prosto od providera).
Właśnie zbootowałem 450G. Oczywiście nie mogę się zalogować bo usera i hasła nie pamiętam ;) WinBox pokazuje wersję RouterOS 5.20 ... stara jak świat ;)
Napisałeś, że teraz wszystko można wyklikać w WebUI. To dlaczego na Wiki MikroTika nadal wypisują, że aby uruchomić obsługę DynDNS trzeba to robić przez wgrywanie skryptów?
Pozdrawiam / Gites
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

dzejk pisze:...w ostatnim tomato od shibiego jest już podgląd parametrów...
Właśnie widzę, że temat się rozwija: https://openlinksys.info/forum/viewthre ... d_id=20333
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
ODPOWIEDZ