Problemem jest jednak zasięg (Miejscowość: Karszewo). Na mapie zasięgu Orange wszystko pięknie, zasięg niby jest, lecz w praktyce łapie tu tylko CDMA z BTS Pogrodzie (aktualnie z tego korzystam, antena kierunkowa). Na podstawie mapy BTS http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 44&zoom=13 stwierdziłem, że zasięg 3G zapewnia mi UMTS900 Jagodnik (9km) lecz po zakupie anteny ATK-20 z 10m kablem i nakierowaniu jej na Jagodnik kompletnie nic nie dało. Wcześniej robiłem testy telefonem z aplikacją Network Signal (wymuszone 3G) 7km od Jagodnika gdzie był już widoczny maszt łapało zasięg (screeny w załączniku) test robiony na wzniesieniu. Skoro zasięg łapało dopiero tam to jestem prawie pewien, że 3G w mojej okolicy jest z tego masztu ( przy BTS Kwietnik i Pogrodzie nie ma zasięgu 3G). Nasuwa się pytanie na jakiej częstotliwości (900 czy 2100) jest 3G. Myślę, że było to jednak z 2100MHz ze względu na DC oraz, że gdyby na jakimś maszcie było uruchomione nadawanie na 900MHz to i antena by coś złapała.
Co do samego Routera ZTE to posiada on 2 wejścia antenowe nie jestem jednak pewien czy te wejścia są przeznaczone tylko do LTE (MIMO) i czy podłączenie anteny 900MHz cokolwiek dało. Dodam jeszcze, że Router podczas ręcznego wyszukiwania sieci bardzo rzadko kiedy złapie 3G od Orange a znacznie częściej pokaże 4G od Orange (załącznik).
Może w związku z tym kupić dualną antenę panelową i próbować z LTE? Nie wiem jaka technologia zapewnia dalszy zasięg.
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi