Zasięg od Orange dobór anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Sitek
Początkujący użytkownik forum

Zasięg od Orange dobór anteny

Post autor: Sitek »

Witam, na wstępie napiszę, że przedłużyłem umowę z Orange oferta ze sprzętem AirBox2Plus, ZTE MF283+, oraz, że nie miałem wcześniej do czynienia z sieciami, lecz przed napisaniem tego postu trochę czytałem na ten temat :)
Problemem jest jednak zasięg (Miejscowość: Karszewo). Na mapie zasięgu Orange wszystko pięknie, zasięg niby jest, lecz w praktyce łapie tu tylko CDMA z BTS Pogrodzie (aktualnie z tego korzystam, antena kierunkowa). Na podstawie mapy BTS http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 44&zoom=13 stwierdziłem, że zasięg 3G zapewnia mi UMTS900 Jagodnik (9km) lecz po zakupie anteny ATK-20 z 10m kablem i nakierowaniu jej na Jagodnik kompletnie nic nie dało. Wcześniej robiłem testy telefonem z aplikacją Network Signal (wymuszone 3G) 7km od Jagodnika gdzie był już widoczny maszt łapało zasięg (screeny w załączniku) test robiony na wzniesieniu. Skoro zasięg łapało dopiero tam to jestem prawie pewien, że 3G w mojej okolicy jest z tego masztu ( przy BTS Kwietnik i Pogrodzie nie ma zasięgu 3G). Nasuwa się pytanie na jakiej częstotliwości (900 czy 2100) jest 3G. Myślę, że było to jednak z 2100MHz ze względu na DC oraz, że gdyby na jakimś maszcie było uruchomione nadawanie na 900MHz to i antena by coś złapała.
Co do samego Routera ZTE to posiada on 2 wejścia antenowe nie jestem jednak pewien czy te wejścia są przeznaczone tylko do LTE (MIMO) i czy podłączenie anteny 900MHz cokolwiek dało. Dodam jeszcze, że Router podczas ręcznego wyszukiwania sieci bardzo rzadko kiedy złapie 3G od Orange a znacznie częściej pokaże 4G od Orange (załącznik).
Może w związku z tym kupić dualną antenę panelową i próbować z LTE? Nie wiem jaka technologia zapewnia dalszy zasięg.
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi ;)
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Re: Zasięg od Orange dobór anteny

Post autor: Hermogenes »

Ustaw na ZTE 4G i skieruj tą antenę na Młynary tam jest pozwolenie na LTE 800 może już uruchomili Ty zaznaczyłeś na mapie pewnie CDMA a to nie powinno Ciebie interesować . Wejścia antenowe są do wszystkich technologi jak masz jedną to podłącz do Rx/Tx jest to gniazdo nr 1 .poz Hermogenes
Sitek

Ale ta antena ma zakres pracy 850-960MHz jest możliwość złapania LTE800 ?
Co do tego czy uruchomili ten nadajnik mogę się przejechać z telefonem i netmonitorem sprawdzić czy działa 3G, niestety nie mam LTE w telefonie :/
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Nic nie szkodzi będzie łapać 800 .poz Hermogenes

Ona nawet będzie odbierać 1800 słabo ale na tyle dobrze że się zorientujesz czy na innych nadajnikach mają LTE Zaznacz na mapie w wyborze sieci NerWorks LTE beż zaznaczania pasm zobaczysz baloniki które mają pozwolenia na 1800 Orange i T-Mobile /
Ostatnio zmieniony 2016-08-14, 11:36 przez Hermogenes, łącznie zmieniany 1 raz.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

porównując mapę pozwoleń btsearch z mapą zasieg.orange.pl - najbliższe działające LTE 1800 MHz jest w Jagodniku, 10 km od Ciebie, zasięg szczątkowy. Warto byłoby dopytać na telepolis, kiedy jest planowane uruchomienie nadajnika w Młynarach z LTE 800 MHz, wtedy nie musiałbyś zmieniać anteny ATK-20, co najwyżej kupić drugą identyczną, do pracy w MIMO i większej szybkości działania.
UMTS 900 jest praktycznie zawsze na nadajniku, a sygnał odbierasz z najbliższego działającego. Z tym, że może to być też nadajnik oznaczony jako t-mobile, na mapie btsearch, bo w ramach spółki networks!, działają umts 900 i lte 1800. Chociaż nie na wszystkie może być wpuszczona karta orange.
UMTS900 jest mocno obciążone, stąd brak poprawy w szybkości działania z anteną. UMTS 2100 do Ciebie nie dolatuje bez anteny, bo czym wyższa częstotliwość, tym mniejszy zasięg.
Do sprawdzenia parametrów połączenia na ZTE MF283+ możesz wykorzystać prosty programik http://wg3-watch.port0.org/3wg3-watch-v3.zip
Sitek

http://wg3-watch.port0.org/3wg3-watch-v3.zip - Ten link coś szwankuje
"Ta witryna jest nieosiągalna Nie udało się znaleźć adresu DNS serwera wg3-watch.port0.org."
Wieczorem ustawię antenę na Młynary, zobaczę czy coś złapie.
dzejk
Guru bezprzewodowy

kopia pliku u mnie http://www.mediafire.com/download/tiw4m ... tch-v3.zip
grazia1963
Stały użytkownik forum

Post autor: grazia1963 »

A skąd pewność , że na RTON Jagodnik działa LTE1800 Orange ? kiedy go uruchomiono bo wczesniej nie działał. Chyba LTE Orange było z Elbląga.
dzejk
Guru bezprzewodowy

wg mapy orange wygląda, że działa. Trzeba przetestować.
grazia1963
Stały użytkownik forum

Wg. mapy T-Mobile i Orange to wydaje mi się, ze prędzej działa stacja LTE1800 Tmobile przy Fromborskiej 110. Ludzie na tamtym terenie od dawna mają problemy z zasięgiem, nawet w 3g.
Sitek

Do testowania LTE mam tylko przenośny Huawei E5577C inaczej zwany Airboxem. Do 3G telefon z Androidem.
Szanse na LTE w tej okolicy są raczej znikome, bo nawet na mapach zasięgu Orange tego zasięgu tu nie ma ale jak widać w moim pierwszym poście wyszukało mi sieć 4G :zdziwko: Skupił bym się raczej na 3G, skąd ten zasięg się tu bierze i na jaką częstotliwość się nastawić. Teraz mam antenę na 900MHz, lecz we wtorek mogę ją wymienić na jakiś panel dualny.
dzejk
Guru bezprzewodowy

możesz uruchomić ten program, co dałem wyżej, na routerze ZTE ?
grazia1963
Stały użytkownik forum

Skoro masz E5577 to masz narzędzie do testowania LTE, wystarczy skorzystać na nim z LTEWatchH, z nim przecież ten modem działa. Jak ci wyszukało raz LTE to wymuś po kolei w tym programie LTE1800 , potem LTE800 i sprawdź jaki masz sygnał i prędkości u siebie na polu i bliżej tych masztów. Ten program pokaze ci też te dane o stacji to można wtedy zobaczyć z jakim się łączysz i czy LTE800 w Młynarach jest czynne. Do 3g urzyj telefonu z takimi aplikacjami jak network Cell Info czy Network signal Info. One też ci pokażą jaki to nadajnik i wszystko sobie sprawdzisz. i możesz wszystko w terenie posprawdzać.
Sitek

Pokręciłem anteną w stronę Jagodnika, Milejewa i nic.
LTEWatchH to jak rozumiem program tylko pod Windows a mobilnie mogę wybrać się w teren z Huawei+telefon z Androidem
Dzisiaj na górze domu na Huawei (bez anteny) wyszukałem ręcznie sieci i znalazło mi ich trochę lecz z żadną z wyjątkiem 2G nie połączyło. LTEWatchH także nic nie pokazał.
Co do szukania nadajnika, który powinien odpowiadać za 3G w tej okolicy to mam na telefonie Netmonitor, G-MoN który chyba nie działa a powinien pokazywać położenie nadajnika (CELL ID czy coś takiego) oraz Network Signal Info. W tym ostatnim gdzie jest napisane z jakiego nadajnika aktualnie korzystam?
ODPOWIEDZ