Rozłączanie z internetem

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Remik68
Początkujący użytkownik forum

Rozłączanie z internetem

Post autor: Remik68 »

Korzystam z internetu mobilnego 3G i podczas gry po prostu mnie rozłącza, mam problemy z połączeniem, komunikator ts3 również to samo "Connection to server lost" jednak po chwili znów zaczyna działać w przeciwieństwie do gier takich jak CS. Na 2G nic robić nie mogę przez słaby internet a LTE do mnie nie dostaje. Co w takiej sytuacji mógłbym zrobić?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Rozłączanie z internetem

Post autor: matek451 »

Podać operatora i miejsce gdzie chcesz korzystać z internetu. Jakim sprzętem dysponujesz?
Remik68

Operator to Orange, miejsce to dom (mieszkam na wsi ok. 5k mieszkańców).
Mój sprzęt to Xperia Z2.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

podaj nazwę tej miejscowości - bez tego można jedynie wróżyć z fusów.
Remik68

Miejscowość to Jodłowa, województwo podkarpackie.
matek451
Guru bezprzewodowy

W Jodłowej maszt Centertela, na którym wisi UMTS2100 i UMTS900Networks około 2 km od centrum. Łączysz się na HSPA+DC z UMTS2100 czy Na UMTS900 z HSPA+? Możliwe ze telefon schodzi z UMTS2100 na UMTS900 przy słabym sygnale na UMTS2100. Na telefonie nic z tym nie zrobisz. W Jodłowej jest LTE ale innego operatora, na dodatek z LTE-A.
Remik68

Jak mógłbym sprawdzić z czym się łączę? Skoro na telefonie nic z tym nie zrobię to czy kupienie antenki do telefonu załatwiłoby sprawę?
matek451
Guru bezprzewodowy

Na telefonie instaluje się aplikację np. Network Cell Info, Network Signal Info . Pokazują technologię połączenia, Id BTS-a. Do telefonu nie podłączysz anteny zewnętrznej. Dlaczego akurat telefon do gier na dodatek na 3G i w Orange?
Remik68

Gdy kupowałem telefon to jeszcze wtedy nie wiedziałem, że będzie mi potrzebny jako router.
W aplikacji Network Cell Info w zakładce Raw pokazuje mi HSPA+ (UMTS).
Skoro nie mogę połączyć anteny zewnętrznej to jak mógłbym wzmocnić sygnał aby mi nie rozłączało? Czy jest to w ogóle możliwe?
matek451
Guru bezprzewodowy

Pomysł z wykorzystaniem telefonu jako routera kiepski, szczególnie w takiej lokalizacji. dziś mobilny router MiFi z LTE kupujesz za 100-150 zł. Ma złącza anten zewnętrznych. Korzystanie z UMTS900 z HSPA+ z BTS-a NetWorks w Orange do gier to raczej pomyłka. Nie ten operator w tej lokalizacji.
Remik68

Nie rozumiem po co ta wypowiedź.
Mam inny internet jednak gdy pracuje na nim kilka osób to nie można nic innego robić (internet neostrada do10mb/s kiedy przez cały czas jest 1/2mb).
Do innych gier niż te ze steama nie mam problemu np. league of legends.
Boli mnie jedynie to, że podczas rozmawiania na teamspeak3 mnie wyrzuca oraz z csa.
Właśnie dlatego szukam sposobu aby ten zasięg polepszyć. To co napisałeś powinno być uznane za offtop.
matek451
Guru bezprzewodowy

Twoje pobożne życzenia bez znaczenia. Chcesz do gry w CS-a i TS wykorzystywać kiepskie łącze 3G działające w oparciu o zapchaną sieć UMTS900 HSPA+ z Networks i skutki są łatwe do przewidzenia. Na dodatek pewnie jeszcze kiepski sygnał, którego nie jesteś w stanie poprawić bo nie posiadasz modemu/routera z wejściami na anteny zewnętrzne tylko telefon. Ale ty wiesz najlepiej czego ci potrzeba więc korzystaj tak dalej. Przy twojej arogancji, braku wiedzy nikt ci nie jest w stanie pomóc. Tak trudno ci zrozumieć , że na tym sprzęcie, w tej technologii i u tego operatora nie masz szans na poprawę i na prawidłowe działanie CS-a i TS.
Remik68

Chciałem tylko wiedzieć czy mógłbym to poprawić a ty piszesz, że to wszystko jest kiepskie czyli offtop.
Nic nie mogę zrobić? - wystarczyło napisać tak jak teraz.
Skoro nic już nie pomoże to można zamknąć temat.
matek451
Guru bezprzewodowy

Ja napisałem dlaczego tak działa ten mobilny internet Orange oraz podałem rozwiązanie problemu a to nie OT. W internecie mobilnym istotna jest technologia oraz poziom sygnału, obciążenie BTS-a. Do gier polecane jest LTE a wobec braku LTE Orange w tej lokalizacji minimum to HSPA+DC na 3G. Jest ono u ciebie dostępne z BTS-a NetWorks UMTS2100 ale aby z niego korzystać potrzebna jest antena zew. na 2100MHz , do telefonu jej nie podłączysz więc to nie krytyka tylko rzeczowa porada. W takiej lokalizacji do Orange konieczny modem/router minimum z UMTS2100 w HSPA+DC i antena panelowa na 2100MHz. W twojej lokalizacji można nawet na tym Z2 mieć internet LTE bez limitu za darmo lub kilka złotych w Play.Tylko trzeba słuchać rad ludzi, którzy mają trochę wiedzy na ten temat.
Remik68

matek451 pisze:W twojej lokalizacji można nawet na tym Z2 mieć internet LTE bez limitu za darmo lub kilka złotych w Play.Tylko trzeba słuchać rad ludzi, którzy mają trochę wiedzy na ten temat.
Ja mogę mieć LTE bez limitu tylko u mnie chyba nie ma zasięgu a może po prostu coś źle robię?
matek451
Guru bezprzewodowy

A robiłeś jakiś test LTE Play na tym Z2? w Jodłowej Play posiada BTS z LTE1800,LTE2100 , możliwe że działa już LTE800.
Remik68

Źle wcześniej napisałem, mam limit na telefonie.
Mam również drugi internet (główny) ale jest on z neostrady do 10mb/s i mam aktualnie 1mb/s i 0.2mb/s ktory nie wiem jak ogarnac.
Co moglbym zrobic aby go polepszyc? Dzwonic i czekac godzinami na konsultanta?
matek451
Guru bezprzewodowy

Idź do salonu Play,kup starter Play Internet na Kartę za 9 zł. zarejestruj . Dostaniesz bonus 100GB na m-c, uruchom go.. Włóż kartę do telefonu i zrób testy LTE u siebie w domu, na zewnątrz i w pobliżu BTS-a Play. Masz Play jest w Jodłowej, powyżej miejscowości ( te dwa obok siebie czyli Play i Plusa) . Jak masz daleko do niego?
ODPOWIEDZ