Prędkość dla umts - iPlus
Moderator: Moderatorzy
- zawias21
- Początkujący użytkownik forum
Prędkość dla umts - iPlus
jaka może być poglądowa (rzeczywista) prędkość pobierania danych z internetu dla UMTS?
chodzi mi o prędkość z jaka modem pobiera pliki z netu.
u mnie np. jak pobieram ustawę ze strony sejm.gov.pl pdf sciąga się z prędkością ok 45KB/s, takie same prędkości mam przy pobieraniu plików z rapida.
czy to max dla umtsa?
widzialem ze niektore osoby z forum osiagaja taki transfer w edge!
jak to wyglada u Was?
chodzi mi o prędkość z jaka modem pobiera pliki z netu.
u mnie np. jak pobieram ustawę ze strony sejm.gov.pl pdf sciąga się z prędkością ok 45KB/s, takie same prędkości mam przy pobieraniu plików z rapida.
czy to max dla umtsa?
widzialem ze niektore osoby z forum osiagaja taki transfer w edge!
jak to wyglada u Was?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Prędkość dla umts - iPlus
Teoretyczną wartość znasz? Jeżeli nie, to jest ona w tym wątku:>KLIK do FAQ< a realna wartość może być od zera do tej maksymalnej z tamtego opisu.zawias21 pisze:jaka może być poglądowa (rzeczywista) prędkość pobierania danych z internetu dla UMTS?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- zawias21
spoko. dzieki.
a sa jakies sposoby zwiekszenia tej realnej predkosci?
zasieg mam niezly, nadajnik dosyc nowy, czym uwarunkowane sa tak rozne wyniki realnej predkosci?
a sa jakies sposoby zwiekszenia tej realnej predkosci?
zasieg mam niezly, nadajnik dosyc nowy, czym uwarunkowane sa tak rozne wyniki realnej predkosci?
-
Ale przecież wg tego powyższego linku: "Jednakże w obecnie istniejących sieciach tego typu, maksymalna osiągana prędkość przesyłu danych wynosi 384 kbit/s"
Ty osiągasz jak pisałeś:
Gdybyś tam miał zasięg HSDPA i modem z HSDPA to mógłbyś pozwolić sobie na większe prędkości![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ty osiągasz jak pisałeś:
... co daje nam 45KB/s (kiloBajtów) * 8 = 360 kb/s (kilobitów) czyli prawie tyle ile wynosi max dla UMTS.zawias21 pisze:pdf sciąga się z prędkością ok 45KB/s
Gdybyś tam miał zasięg HSDPA i modem z HSDPA to mógłbyś pozwolić sobie na większe prędkości
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- zawias21
A, czyli tu jest szkopuł ze 384 to wartosc w kbitach
No faktycznie 384Kb/s
Teraz już wszystko rozumiem
dzieki
moj modem chyba ma hsdpa 1,8, GT 3G Quad, ale nie sadze zeby HSDPA smigalo na moich rewirach
chociaz na mapkach plusa okolice pruszkowa sa pokryte tym zasiegiem i teoretycznie na mojej ulicy powinno latać
pozdrawiam
No faktycznie 384Kb/s
Teraz już wszystko rozumiem

dzieki
moj modem chyba ma hsdpa 1,8, GT 3G Quad, ale nie sadze zeby HSDPA smigalo na moich rewirach
chociaz na mapkach plusa okolice pruszkowa sa pokryte tym zasiegiem i teoretycznie na mojej ulicy powinno latać
pozdrawiam
-
Dokładnie takzawias21 pisze:czyli tu jest szkopuł ze 384 to wartosc w kbitach
To popróbuj moze się uda złapać HSDPAzawias21 pisze:chociaz na mapkach plusa okolice pruszkowa sa pokryte tym zasiegiem i teoretycznie na mojej ulicy powinno latać

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Option Quad 3G niema HSDPA.