Piszę tu, gdyż nie mogę w Internecie znaleźć rozwiązania. Kupiłam iPlus PCMCIA Option Globetrotter EDGE i chodzi bez problemu na Windows XP oraz Service Pack 2. Chciałabym zmienić system na Windows Vista Ultimate i mam problem, ponieważ modem za chiny nie chce ruszyć na Viście. Działa, ale nie chce połączyć. Wciąż pojawia się komunikat: "Włóż kartę SIM". Próbowałam ściągać stery z Netu i nic Ze strony Optiona też i nie chce wyszukać mi sterowników. Może macie jakiś pomysł? Z góry dzięki
PS. W książecze obsługi iPlusa pisze, że modem jest tylko na Windows XP/ 2000 i Service Pack 1 lub 2. W związku z tym, nie ma żadnego sposobu by ominąć to?
Globetrotter EDGE będzie działał na OS Vista (32-bitowa) na wersji iPlus Menadżer 1.92 i nowsze (np. wprowadzona kilka dni temu 1.93 ). To oficjalna informacja, wynikająca z logów zmian.
Engelbert pisze:Globetrotter EDGE będzie działał na OS Vista (32-bitowa) na wersji iPlus Menadżer 1.92 i nowsze (np. wprowadzona kilka dni temu 1.93 ). To oficjalna informacja, wynikająca z logów zmian.
Niestety próbowałam i w ten sposób. Ściągnęłam tego Menagera i nic . Zarejestrowało owszem, ale nie chciało się połączyć. Wciąż było: "Sprawdź kartę SIM" lub "Karta nie gotowa" - coś w tym stylu. W punkcie sprzedaży powiedziano mi, że ten modem współpracuje tylko z XP/2000 i SP 1 lub 2. Są inne modemy, które współpracują z Vistą, a akurat mój nie. Niech to szlag trafi. Uwięziona jestem od systemu XP, nie rozumiem jednej rzeczy: co modem ma do systemu lub karta sim? Totalny bezsens... Skoro instaluję odpowiednią wersję iPlus Menager, to powinno normalnie odpalić, a tu lipa
Będzie działało. Naprawdę, wiem co mówię. Sprawdź, czy przechodzi kwerendę modemu. Najlepiej wywal wszystko raz jeszcze (łącznie w Winpcap) i zainstaluj od nowa przy odłączonym modemie. Sprawdź też wszystko na innej karcie sim (nawet innego operatora, modem nie ma locka) i zobacz, czy się loguje.
Czy wyczepiasz antenę? Czy czekasz przed kliknięciem "połącz" aż karta się zaloguje (pojawią się paski zasięgu)?
Engelbert pisze:Będzie działało. Naprawdę, wiem co mówię. Sprawdź, czy przechodzi kwerendę modemu. Najlepiej wywal wszystko raz jeszcze (łącznie w Winpcap) i zainstaluj od nowa przy odłączonym modemie. Sprawdź też wszystko na innej karcie sim (nawet innego operatora, modem nie ma locka) i zobacz, czy się loguje.
iPlus Manager pobierałam do Visty i miałam w tym czasie 32 bitową Vistę Home Basic i nic. Teraz chcę Vistę Ultimate 32 bitową, ale też mogę mieć 64 bitową. Wolę 32 bo na 64 nie ma programów już tak, jak na 32 bit.
Engelbert pisze:Czy wyczepiasz antenę? Czy czekasz przed kliknięciem "połącz" aż karta się zaloguje (pojawią się paski zasięgu)?
Przed włączeniem laptopa wyciągam najpierw antenkę, a potem odpalam całość. Zresztą rzadko jest chowana do gniazda PCMCIA, czyli do modemu wsuwana, jedynie jak gdzieś go biorę.
Ponawiam pytanie: co zrobić by na Viście Ultimate 32 bitowej odpalił iPlus Modem PCMCIA Option Globetrotter EDGE. Czy potrzebny jest sterownik? Nie mam żadnego steru na płycie, jedynie mam aplikację iPlus Manager. Próbowałam ściąganć ze strony Optiona, niestety nic. Ma ktoś pomysł? Wiem, że jest dial - up, ale na XP, a nie na Vistę...
niedobradzidzia pisze:Ponawiam pytanie: co zrobić by na Viście Ultimate 32 bitowej odpalił iPlus Modem PCMCIA Option Globetrotter EDGE. Czy potrzebny jest sterownik? Nie mam żadnego steru na płycie, jedynie mam aplikację iPlus Manager. Próbowałam ściąganć ze strony Optiona, niestety nic. Ma ktoś pomysł? Wiem, że jest dial - up, ale na XP, a nie na Vistę...
Jezeli masz zainstalowany Iplus to czy masz sterowniki do modemu pod Vista w katalogu
C:\Program Files\iPlus\Drivers\
??
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają
Dzięki wszystkim za sugestie, ale iPlus odpalił bez problemu. Wgrałam Vistę Ultimate 32 bit, chociaż mogłam 64, ale słyszałam, że pod nią programów nie ma. Ściągnęłam tylko aplikację iPlus Menager 1.93 i bez problemu necik śmiga! Teraz jestem happy Pozdrawiam, niedobradzidzia