Ostatnio Net dziwnie się zachowywał bo regularnie co dwa dni chodził super, a następne dwa dni kiepsko, że strony się nie otwierały. A na następny dzie superowo i tak w kółku od prawie 1,5 tyg. Drugi problem jest taki, że dziś za każdym włączeniem laptopa nie chciało się zalogować, wciąz nie udało się zalogować do sieci. Zaznaczam, że mam PIN włączony, ale z funkcją zapamiętaj pin. Ponowne włączenie kompa nie pomagało, musiałam użyć opcji bezpiecznego usuwania sprzętu i ponownie włożyć modem. Teraz odpaliłam znowu i normalnie chwyciło. Wiecie co to może być?
Dziwne zachowanie modemu i Internetu.
Moderator: Moderatorzy
- niedobradzidzia
- Stały użytkownik forum
Dziwne zachowanie modemu i Internetu.
Cześć 
Ostatnio Net dziwnie się zachowywał bo regularnie co dwa dni chodził super, a następne dwa dni kiepsko, że strony się nie otwierały. A na następny dzie superowo i tak w kółku od prawie 1,5 tyg. Drugi problem jest taki, że dziś za każdym włączeniem laptopa nie chciało się zalogować, wciąz nie udało się zalogować do sieci. Zaznaczam, że mam PIN włączony, ale z funkcją zapamiętaj pin. Ponowne włączenie kompa nie pomagało, musiałam użyć opcji bezpiecznego usuwania sprzętu i ponownie włożyć modem. Teraz odpaliłam znowu i normalnie chwyciło. Wiecie co to może być?
heroiczna walka o lepsze jutro...
- wikara
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Dziwne zachowanie modemu i Internetu.
Nie wiemy co może być bo nie widzimy,ale możemy się domyślać prawdopodobnie jesteś w jakiejś dziurze gprs czynników może być dużo dlaczego tak się dzieje,wina operatora ,zamały zasięg ,nadajnik zbyt obciażony z którego łapiesz sygnał,i wiele wiele innych czynników neutralnych!
Zainstaluj antywira jak jeszcze takowego nie posiadasz i zrób skana systemu,jakiej przeglądarki używasz najlepiej do FF.....
Rozwiązanie jest jedno kupno antenki kierunkowej!
Zainstaluj antywira jak jeszcze takowego nie posiadasz i zrób skana systemu,jakiej przeglądarki używasz najlepiej do FF.....
-
Engelbert
- Stary wyga bezprzewodowy
To poleciałeś ostrowikara1 pisze:Rozwiązanie jest jedno kupno antenki kierunkowej!
Co do samego pytania - skoro masz GT EDGE, wnioskuję, że masz laptopa. Zacznij od przetestowania w innej lokalizacji. Odpowiedź pojawi się sama. Ewentualnie, nie można wykluczyć także problemu karty SIM. Kiedy następnym razem pojawi się komunikat o karcie, włóż jakąś inną (oczywiście najlepiej z Plusa) i zobaczy czy wtedy ją zobaczy.
- wikara
Engelbert
Dlaczego ostro poleciałem.....Można antenke i zapewne rozwiązań będzie więcej,ale najprostrze to rozwiązanie chyba takie!
Dlaczego ostro poleciałem.....Można antenke i zapewne rozwiązań będzie więcej,ale najprostrze to rozwiązanie chyba takie!
-
Engelbert
No tak, ale równie dobrze można kupić antenke i na nic się ona nie zda, jeśli jest to na przykład kwestia karty. Pierwsza rzecz, to test w innej lokalizacji, tyle żeby mieć pewność, że się korzysta z innego nadajnika, to i 10km może być mało.
- niedobradzidzia
- Stały użytkownik forum
Nie potraktowałam tego, jako ostry locik, spokoEngelbert pisze:To poleciałeś ostro
Cóż, mieszkam w Nakle, czyli niedaleko Bydgoszczy. Także jest to dziura i też podejrzewam, że czasem nie załapie sygnału i muszę ponownie modem włożyć. Czasem normalnie załapie, a czasem nie udaje się zalogować do sieci. Wyłączyłam na telefonie sprawdzanie PINu bo niby to w jakimś stopniu przeszkadza, ale ile w tym prawdy? Druga opcja to pewnie ciulowy nadajnik... hehwikara1 pisze:Nie wiemy co może być bo nie widzimy,ale możemy się domyślać prawdopodobnie jesteś w jakiejś dziurze gprs czynników może być dużo dlaczego tak się dzieje,wina operatora ,zamały zasięg ,nadajnik zbyt obciażony z którego łapiesz sygnał,i wiele wiele innych czynników neutralnych!
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
To w zasadzie odpowiedziałaś sobie na własny problem...niedobradzidzia pisze:[...] Z kartą wszystko w porządku, [...]
- niedobradzidzia
- Stały użytkownik forum
W zasadzie tak, ale zastanawia mnie kolejna rzecz. Mianowicie, czemu net mi dwa dni super chodzi, następne dwa dni tragicznie i tak od ponad 1,5 tygodnia. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: wyłączyłam sprawdzanie Pinu i teraz modem od razu nie łączy się z netem, ale chwilkę jest jedna kreska i po paru sekundach pojawia się więcej i dopiero się łączę. Przedtem, jak miałam sprawdzanie pinu, to często występował problem z logowaniem. Problem ten opisałam wcześniej, czyli komunikat, że nie można zalogować się do sieci. Dopiero po ponownym włożeniu modemu. Już nic nie kumammar_kow pisze:To w zasadzie odpowiedziałaś sobie na własny problem...
- wikara
niedobradzidzia
Dlaczego tak się dzieje to juz ci odpowiedziałem w pierwszej odp....
Dlaczego tak się dzieje to juz ci odpowiedziałem w pierwszej odp....
- haker-76
- Użytkownik forum
witam mialem ten sam problem co kolega i z wlasnego doswiadczenia powiem ze pomoglo kupno anteny kierunkowej teraz nie ma problemu z transferem i modem sie laczy bez problemu 
√ιק
-
zDaleKi
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja stawiam na problem z BTSem.niedobradzidzia pisze:czemu net mi dwa dni super chodzi, następne dwa dni tragicznie i tak od ponad 1,5 tygodnia
Ale wikara1, podał już inne możliwości tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=53556#53556
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Jeżeli masz możliwość ustawienie w modemie żeby po zaniku sygnału utrzymywał połączenie. W niektórych modelach można ustawić kilkusekundowe "podtrzymanie" które zapobiega "wyrzucaniu" z sieci.BliSki pisze:Ja stawiam na problem z BTSem.
Wcześniej jak bywałem na wakacjach na wsi miałem kiepski zasięg EDGE. Pomogła nawet zwykła antena dookólna której zresztą nie polecam gdyż po dołożeniu niewielkiej kwoty można kupić znacznie lepszą.
- niedobradzidzia
- Stały użytkownik forum
Miałeś rację, wczoraj wieczorem o 23 dodzwoniłam się do Plusa i mi powiedzieli (po podaniu dokładnych danych), że w Nakle jest uszkodzony nadajnik i korzystam z zastępczego w Sępólnie Krajeńskim. Będę korzystać z niego do czasu usunięcia usterki. Ponieważ używam zastępczego, więc Necik leci po GPRS i może być znaczna gorsza jakość połączenia. Spowodowane jest odległością i bardzo dużym obciążeniem. Nie przekroczyłam limitu danych, więc to nie jest powodem, ani modem. Net chodzi super jak załapię dobrze, wszystko wyjaśnione i cieszę się, że to nie wina usterki u mnie, a tylko z BTSem, który w końcu naprawią.BliSki pisze:Ja stawiam na problem z BTSem.
-
zDaleKi
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja też się cieszę, że to nie wina Twojego sprzętu i że udało mi się trafnie określić przyczynęniedobradzidzia pisze:Miałeś rację[...]cieszę się, że to nie wina usterki u mnie, a tylko z BTSem, który w końcu naprawią
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- niedobradzidzia
- Stały użytkownik forum
Jasne, tylko drażni mnie, że to tak długo trwa. Regularnie co dwa dni mi padał, a od wczoraj dość spoko się spisuje, ciekawe jak jutro. Prawie 2 tyg. naprawiają nadajnik?BliSki pisze:Ja też się cieszę, że to nie wina Twojego sprzętu i że udało mi się trafnie określić przyczynę
-
przewaks
O, to czasem normalne. Pamiętam kiedyś, jak byłem u znajomego nad morzem, u którego nadajnik stoi na ośrodku rehabilitacyjnym, coś się zepsuło zaraz po moim przyjeździe. Problem polegał na tym, że były ogromne problemy z EDGE (ogólnie z transferem danych) oraz z realizacją rozmów głosowych. Po naszej (mojej i znajomego) interwencji przyjechali technicy po... 1 tygodniu. A dodam, że było to w środku sezonu urlopowego nad Bałtykiem.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
- niedobradzidzia
- Stały użytkownik forum
Nooo, tylko ludzie potrzebują Netu i to bardzo drażniprzewaks pisze:O, to czasem normalne. Pamiętam kiedyś, jak byłem u znajomego nad morzem, u którego nadajnik stoi na ośrodku rehabilitacyjnym, coś się zepsuło zaraz po moim przyjeździe. Problem polegał na tym, że były ogromne problemy z EDGE (ogólnie z transferem danych) oraz z realizacją rozmów głosowych. Po naszej (mojej i znajomego) interwencji przyjechali technicy po... 1 tygodniu. A dodam, że było to w środku sezonu urlopowego nad Bałtykiem.