Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.
Witam jestem nowym uzytkownikiem i chcialbym prosić o pomoc na tym Forum.
Moj problem polega na tym ze mam w domu lacze bezprzewodowe Wifi (D-Link) i dwa laptopy ktore maja karty bez przewodowe laptop z systemem XP bez problemu znajduje i laczy sie z siecia wszystko dziala pieknie .natiomiast 2 ten z VISTA rowniez znajduje siec ale nie chce sie w zaden sposob znia polaczyc nie mam pojecia dlaczego czy ktos moze wie jakamoze byc tego przyczyna?? z gory dziekuje za odpowiedz
tomek_krk pisze:Moj problem polega na tym ze mam w domu lacze bezprzewodowe Wifi (D-Link)
Tzn do twojego domu dociera necik bezprzewodowo czy sam masz AP?
Jesli pierwszy przypadek to zapewne dostawca filtruje MAC-adresy i najlepiej jakbys sie z nim dogadal.
Jesli drugi to opisz dokladniej co to za AP, jak ustawiony (szyfrowanie, filtr MAC) itp.
necik dociera mam jeszce komputer stacj podlaczony i tez chula i mac juz sa zgloszone i zmienione ale nie moge na viscie sie polaczycz z ta siecia
mam haselko ustawione a model to d-link dwl-g700AP
tomek_krk pisze:nie moge na viscie sie polaczycz z ta siecia
Jakie masz szyfrowanie/uwierzytelnianie ustawione na AP (a w sumie raczej jakiego wymaga ISP)? I na pewno takie same na lapku?
Cos wypisuje przy probie polaczenia?
Ten AP co podales to jest w trybie client jako odbiornik dla stacjonarki?
Przyznam, że trochę nie do końca rozumiem. Jeśli to jest AP, który odbiera Internet drogą bezprzewodową, to jakim cudem mogą do niego podłączać się inni klienci?
Po za tym może wystarczy MAC adres drugiego laptopa dodać bezpośrednio w ustawieniach AP?
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Szczerze mowiac to ja juz sie zgubilem w topologii sieci Co gdzie sie laczy i gdzie w tym wszystkim jest AP. Myslalem, ze jest klientem dla neta radiowego?
Gdyby tak było to inne laptopy nie mogłyby się łączyć chyba, że łapałyby słaby sygnał anteny nadawczej (nie stojącego tuż obok AP). Bez przedstawienia topologii połączeń nic więcej nie wymyślimy.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
tomek_krk pisze:Witam jestem nowym uzytkownikiem i chcialbym prosić o pomoc na tym Forum.
Moj problem polega na tym ze mam w domu lacze bezprzewodowe Wifi (D-Link) i dwa laptopy ktore maja karty bez przewodowe laptop z systemem XP bez problemu znajduje i laczy sie z siecia wszystko dziala pieknie .natiomiast 2 ten z VISTA rowniez znajduje siec ale nie chce sie w zaden sposob znia polaczyc nie mam pojecia dlaczego czy ktos moze wie jakamoze byc tego przyczyna?? z gory dziekuje za odpowiedz
witam mam identyczny poroblem, nic nie pogaga. Może jest ktoś kto uporał się z tym problemem??
W viście domyślnie zablokowana jest funkcja udostępniania plików i sieci w wifi.
Trzeba wejść w centrum sieci i udostępniania, tam jest kreator, trzeba zaznaczyć odpowiednie opcje, głównie chodzi o folder publiczny (wtedy dowolna osoba ma dostęp), w 1 kolejności musi być włączone udostępnianie i odnajdywanie sieci.
Zeby dowolna osoba miala dostep do dowolnego folderu (nie tylko publicznego) trzeba miec w Viscie uruchomione konto Gosc i przy udostepnianiu folderu zaznaczyc odpowiednie uprawnienia dla tego konta. To jak na przyszlosc jak juz zadziala
Problem z siecią bezprzewodową w wielu laptopach na Windows Vista jest dosyć powszechny. Co ciekawe, mimo, że problem jest znany od co najmniej kilku miesięcy - Service Pack 1 ani najnowsze sterowniki do karty sieciowej - go nie naprawiają. Aby sieć zadziałała BEZ konieczności wpisywania na szywno adresów IP (co może być męczące, jeżeli korzystasz z laptopa w różnych miejscach i w każdym ustawienia adresów IP musiałyby być inne), czyli poprzez zwykły DHCP - trzeba pogrzebać trochę w rejestrze: http://www.jedlinski.pl/blog/2008/01/31 ... em-z-dhcp/