problem z wifi - Windows Vista

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tomek_krk
Początkujący użytkownik forum

problem z wifi - Windows Vista

Post autor: tomek_krk »

Witam jestem nowym uzytkownikiem i chcialbym prosić o pomoc na tym Forum.
Moj problem polega na tym ze mam w domu lacze bezprzewodowe Wifi (D-Link) i dwa laptopy ktore maja karty bez przewodowe laptop z systemem XP bez problemu znajduje i laczy sie z siecia wszystko dziala pieknie .natiomiast 2 ten z VISTA rowniez znajduje siec ale nie chce sie w zaden sposob znia polaczyc nie mam pojecia dlaczego :( czy ktos moze wie jakamoze byc tego przyczyna?? z gory dziekuje za odpowiedz
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: problem z wifi - Windows Vista

Post autor: Jo_gurt »

tomek_krk pisze:Moj problem polega na tym ze mam w domu lacze bezprzewodowe Wifi (D-Link)
Tzn do twojego domu dociera necik bezprzewodowo czy sam masz AP?
Jesli pierwszy przypadek to zapewne dostawca filtruje MAC-adresy i najlepiej jakbys sie z nim dogadal.
Jesli drugi to opisz dokladniej co to za AP, jak ustawiony (szyfrowanie, filtr MAC) itp.
tomek_krk

Post autor: tomek_krk »

necik dociera mam jeszce komputer stacj podlaczony i tez chula i mac juz sa zgloszone i zmienione ale nie moge na viscie sie polaczycz z ta siecia
mam haselko ustawione a model to d-link dwl-g700AP

http://www.pluscom.pl/produkt.php?produkt=391
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

tomek_krk pisze:nie moge na viscie sie polaczycz z ta siecia
Jakie masz szyfrowanie/uwierzytelnianie ustawione na AP (a w sumie raczej jakiego wymaga ISP)? I na pewno takie same na lapku?
Cos wypisuje przy probie polaczenia?
Ten AP co podales to jest w trybie client jako odbiornik dla stacjonarki?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

tomek_krk pisze:ten z VISTA rowniez znajduje siec ale nie chce sie w zaden sposob znia polaczyc nie mam pojecia dlaczego
Masz najnowsze sterowniki do swojej karty?
tomek_krk pisze:mac juz sa zgloszone i zmienione ale nie moge na viscie sie polaczycz
Może ISP tylko tak powiedział, ale jeszcze nie wprowadził do swojej bazy tego MACa?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Przyznam, że trochę nie do końca rozumiem. Jeśli to jest AP, który odbiera Internet drogą bezprzewodową, to jakim cudem mogą do niego podłączać się inni klienci?
Po za tym może wystarczy MAC adres drugiego laptopa dodać bezpośrednio w ustawieniach AP?
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

przewaks pisze:Jeśli to jest AP, który odbiera Internet drogą bezprzewodową, to jakim cudem mogą do niego podłączać się inni klienci?
Nie moga :)
Po za tym może wystarczy MAC adres drugiego laptopa dodać bezpośrednio w ustawieniach AP?
Nie, bo (z tego co zrozumialem) to AP jest tylko i wylacznie "karta sieciowa" dla stacjonarki.

Musialbys albo sie dogadac z ISP, zeby ci przydzielil adresacje dla lapka albo podlaczyc do tego APka kabelkiem router.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Skoro
Jo_gurt pisze:Nie moga
to dlaczego
tomek_krk pisze:laptop z systemem XP bez problemu znajduje i laczy sie z siecia
:?:
To jest dla mnie dopiero nie zrozumiałe.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Szczerze mowiac to ja juz sie zgubilem w topologii sieci :oops: Co gdzie sie laczy i gdzie w tym wszystkim jest AP. Myslalem, ze jest klientem dla neta radiowego?
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Gdyby tak było to inne laptopy nie mogłyby się łączyć chyba, że łapałyby słaby sygnał anteny nadawczej (nie stojącego tuż obok AP). Bez przedstawienia topologii połączeń nic więcej nie wymyślimy.
zDaleKi

przewaks pisze:Bez przedstawienia topologii połączeń nic więcej nie wymyślimy
To samo miałem napisać :)

Prosimy zatem tomek_krk, o jakiś rysunek i zmieszczenie tu jako zdjęcia, lub jakiś opis w stylu:

\|/ antena ----- AP w trybie APC --(ethernet)--- switch------ dwa kompy po ethernecie....

:cfaniak:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
milka986

Post autor: milka986 »

tomek_krk pisze:Witam jestem nowym uzytkownikiem i chcialbym prosić o pomoc na tym Forum.
Moj problem polega na tym ze mam w domu lacze bezprzewodowe Wifi (D-Link) i dwa laptopy ktore maja karty bez przewodowe laptop z systemem XP bez problemu znajduje i laczy sie z siecia wszystko dziala pieknie .natiomiast 2 ten z VISTA rowniez znajduje siec ale nie chce sie w zaden sposob znia polaczyc nie mam pojecia dlaczego :( czy ktos moze wie jakamoze byc tego przyczyna?? z gory dziekuje za odpowiedz

witam mam identyczny poroblem, nic nie pogaga. Może jest ktoś kto uporał się z tym problemem??
emilia
zDaleKi

milka986 pisze:witam mam identyczny poroblem
Czyli masz dwa kompy i jeden na Viście nie działa? Tak to mamy rozumieć?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
marcinsk84

hmm

Post autor: marcinsk84 »

sprobuj wylaczyc w vista firewalla (norton itp.) i sproboj sie polaczyc
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

W viście domyślnie zablokowana jest funkcja udostępniania plików i sieci w wifi.
Trzeba wejść w centrum sieci i udostępniania, tam jest kreator, trzeba zaznaczyć odpowiednie opcje, głównie chodzi o folder publiczny (wtedy dowolna osoba ma dostęp), w 1 kolejności musi być włączone udostępnianie i odnajdywanie sieci.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Zeby dowolna osoba miala dostep do dowolnego folderu (nie tylko publicznego) trzeba miec w Viscie uruchomione konto Gosc i przy udostepnianiu folderu zaznaczyc odpowiednie uprawnienia dla tego konta. To jak na przyszlosc jak juz zadziala ;)
milka986

Re: hmm

Post autor: milka986 »

marcinsk84 pisze:sprobuj wylaczyc w vista firewalla (norton itp.) i sproboj sie polaczyc

niestety to nie pomogło:( ale dzieki za podpowiedz:)
emilia
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Nataniel

Post autor: Nataniel »

Problem z siecią bezprzewodową w wielu laptopach na Windows Vista jest dosyć powszechny. Co ciekawe, mimo, że problem jest znany od co najmniej kilku miesięcy - Service Pack 1 ani najnowsze sterowniki do karty sieciowej - go nie naprawiają. Aby sieć zadziałała BEZ konieczności wpisywania na szywno adresów IP (co może być męczące, jeżeli korzystasz z laptopa w różnych miejscach i w każdym ustawienia adresów IP musiałyby być inne), czyli poprzez zwykły DHCP - trzeba pogrzebać trochę w rejestrze: http://www.jedlinski.pl/blog/2008/01/31 ... em-z-dhcp/

Mam nadzieję, że to pomoże.
= Artur Jedliński
ODPOWIEDZ