Aktualnie mam internet radiowy 256kb/s 2,4 GHz firmy Hyperion Polska. Wygląda to tak, że mam antenę na dachu domu, która podłączona jest kablem zakończonym końcówką S-RMA do karty sieciowej PLANET WL-U356A 802.11g Wireless USB Adapter, która z kolei podłączona jest za pomocą USB do laptopa TOSHIBA Satellite Pro A200-1MI. Wszystko działa wzorowo. Jednak w przyszłym tygodniu chcę przejść na Internet radiowy 512 kb/s 5,0 GHz i chcę, aby sygnał był rozprowadzony po całym domu bezprzewodowo, abym mogł korzystać z Internetu w laptopie w całym domu. Dużo szukam w necie i czytam o tym, ale nie mogę pojąc jak rozwiązać ten problem. Z tego co czytałem to Internet o częstotliwości 5.0 GHz działa w standardzie 802.11a. W takim razie muszę zaopatrzyć się w Access Point zgodny z tym standardem? Myślę o Linksys WAP54A Access Point 5Ghz 802.11a. Może być taki? Rozumie, że w przypadku sieci radiowej należy antentę dachową podpiąć do tego AP i ustawić go w trybie AP Client i następnie podlaczyć go do routera, który będzie rozsyłał sygnał po całym domu!? Dobrze myślę? Ale jaki router muszę wybrać? Czy musi być on zgodny z 802.11a 5 GHz czy może to być 802.11b/g 2,4 GHz? Myślę o routerze LINKSYS WRT54GL-EU z oprogramowaniem Tomato, ale czy to wszystko będzie działało? Szukałem w necie i ciężko znaleźć mi dobry router pracujący w częstotliwości 5.0 GHz. Dodam jeszcze, że mój laptop obsługuje standardy 802.11a/b/g/n. Proszę kogoś o proste wyjaśnienie mi tego wszystkiego, jak to działa, na co muszę zwrócić uwagę i jaki sprzęt wybrać. Oczywiście skłaniam się ku temu, aby wszystko było Linksysa

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelką pomoc!
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-11-23, 14:46 ]
Zmieniłem nieco tytuł na coś więcej mówiący o problemie -> - Przejście ISP na 5GHz + WiFi dom