Co sądzicie o odpowiedzi plusa?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Co sądzicie o odpowiedzi plusa?

Post autor: Mikolaj211 »

Witam! Postanowiłem napisać do bok-u plusa o niskiej prędkości transmisji. Jednak wg. mnie odpowiedź jest nie na temat!! Ja swoje - oni swoje!! Piszę, że mam b. dobry zasięg, sieć nie jest obciążona i niska prędkość, a oni- przeczytajcie sami. Co sądzicie o tym??

Mój mail do Plusa:

Kod: Zaznacz cały

Witam! Korzystam z iplusa. W mojej miejscowości nie ma zasięgu EDGE. Posiadam modem Netbox. By móc korzystać z technologii EDGE zamontowałem antenę kierunkową, na następujący nadajnik:
Bógdał, Sląskie
maszt przy CMK.

Pomimo tego, że zasięg w aplikacji Iplus Manager zawsze zawsze jest w skali 6 na siedem kresek, prędkość transmisji jest bardzo niska. Zaraz po założeniu anteny sięgała około. 100-120 kilobitów/s, a ostatnio maksymalna prędkoćć to 70 kilobitów, mierzona na różnych serwerach i nawet w godzinach nocnych.

Dlatego też nie rozumiem dlaczego, mój modem, który obsługuje technologię EDGE z maksymalną prędkością ponad 170 kilobitów/s, przy prawie maksymalnym zasięgu i przy bardzo małym obciążeniu sieci (w godzinach nocnych) pracuje z prędkością maksymalnie 70 kilobitów/s. Proszę o wyjaśnienie tej sprawy, gdyż uważam to za niezgodność w umową. Wiem, że internet komórkowy nie gwarantuje prędkości przesyłu, ale w jakich warunkach modem musi pracować, by korzystać z prędkości zbliżonej do maksymalnej? Pozdrawiam!

Odpowiedź Plusa:

Kod: Zaznacz cały

Uprzejmie Panu wyjaśniam, że że iPlus jest usługą radiową, a użytkowanie urządzenia, jakim jest modem, możliwe jest wszędzie tam, gdzie sieć Plus jest już obecna. Specyfika funkcjonowania telefonii komórkowej charakteryzuje się możliwością występowania obszarów o słabszym zasięgu lub terenów, na których brak jest zasięgu. Taka sytuacja nie jest jednakże związana z jakością techniczną naszych stacji bazowych, lecz z obszarem ich działania i dokonywanymi na tym obszarze zmianami, np. w zabudowie lub zalesieniu. Wpływ na jakość odbieranego sygnału uzależniony jest, bowiem w dużej mierze od ukształtowania terenu na danym obszarze, od budynków tam stojących (wysokości i materiału, z jakiego są zbudowane), czynników atmosferycznych oraz od charakteru propagacji fal radiowych, które mają zasadniczy wpływ na jakość połączeń. Proces objęcia zasięgiem danego regionu uwarunkowany jest wieloma czynnikami, które nie są zależne od naszej firmy.

Pakietowa transmisja danych GPRS/EDGE/UMTS nie gwarantuje stałej, dużej przepływności danych. Polkomtel S.A. udostępnia łącze o określonej (maksymalnej) szybkości transmisji danych, ale jej realna wartość zależy również od obciążenia danej stacji bazowej. Im więcej osób rozmawia tym sumaryczna ilość wolnych zasobów przeznaczonych dla transmisji danych jest mniejsza, a co za tym idzie każda z osób korzystających w tym czasie z transmisji danych (na danej stacji) teoretycznie będzie dysponować mniejszą przepływnością. Kolejny czynnik, który należy wziąć pod uwagę to ilość osób łączących się z daną stroną internetową za pośrednictwem terminali mobilnych, jak i innych terminali połączonych w inny sposób (globalna infostrada).

Proszę o Wasze opinie nie temat tej odpowiedzi. Ja wywnioskowałem, ze nie dokładnie przeczytali moją wiadomość.... Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
niedobradzidzia
Stały użytkownik forum

Re: Co sądzicie o odpowiedzi plusa?

Post autor: niedobradzidzia »

No, to ja zacznę od siebie, powiem tak: totalny brak porozumienia się obu stron. mikolaj211, swoje, a BOK Plus swoje i brak rozwiązania oraz konkretnej odpowiedzi. Mam wrażenie, że mail nie został dokładnie przeczytany, jedynie "przelecieli wzrokiem" i odpisali głupio tłumacząc się zalesieniem, terenem itp. Po części jest to wina BTS, ale i także operatora. Mimo, że mam BTS w Nakle (niby) net czasem muli, jak jasna <choinka>! Wszystko zależy od interwencji operatora i konserwacji BTS (chyba, jakby coś, to proszę mnie poprawić).

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-01, 22:24 ]
Poprawa słownictwa!
Ostatnio zmieniony 2007-12-01, 22:23 przez niedobradzidzia, łącznie zmieniany 1 raz.
heroiczna walka o lepsze jutro...
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Może nie będę komentował samych odpowiedzi, ale te 110-120kbps, które uzyskujesz na Netboxie były bardzo, ale to bardzo dobrym wynikiem. Teraz, tych 70kbps, wbrew pozorom, także nie są fatalne.

Chociaż oczywiście, zakładając, że już sprawdziłeś, że może być lepiej, warto sprawdzić chociażby ustawienie anteny...
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Ale to nie jest temat o prędkości, tylko o tym, co napisał iplus. Antena jest idealnie ustawiona. Więc nie wiem, skąd taki spadek prędkości.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Wygląda na to że odpowiedział ci jakiś automat, czyli zupełna olewka. Co do tych prędkości to na tym modemie jest to w normie. Pamiętaj, że to class6, a nie 10.
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Ufo atakuje pisze:Wygląda na to że odpowiedział ci jakiś automat, czyli zupełna olewka....
A czego innego się spodziewałeś? Szkoda czasu na korespondencję.
Adamjx

Post autor: Adamjx »

Ja napiszę tak- kiedy miałem modem comander edge klasy 6 to prędkość nie spadała poniżej 100Kb/s tylko trzeba było zwiększyć przepustowość łącza , czyli ten parametr który pokazuję się w pasku koła zegarka z 56 na 115kb/s. Później kiedy miałem modem EDGE klasy 10 to ten parametr ustawiałem na 230kb/s. Na HSDPA nie ma to znaczenia nawet gdy przepustowość pokazuje 115Kb/s przez bt to i tak w teście wychodzi 800Kb/s i więcej.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Wiecie co, może trochę nie na temat, ale też o stosunku Plusa do klientów. A więc mieszkam w domu wieleorodzinnym, właściwie w takim bloku. I właściwie tylko w tym naszym bloku, w całej miejscowości nie da się założyć żadnego innego internetu niż komórkowy (ale nie narzekam, przez okno widać pałac i park, całkowity spokój, ale do "centrum" jedynie 200m). Więc dwoje z moich sąsiadów zdecydowało sie również na iplusa. Wiecie, najpierw dokładnie im wytłumaczyłem co i jak, no i sie zgodzili na ich warunki. Więc pojechali do miejscowości obok, gdzie jest najbliższy salon Plusa i okazało się, że nie ma na stanie modemów (już nie ważne który by był, comander i netbox wchodzą w grę). I miały być w następnym tygodniu, jednak nie było i tak cały czas przekładają terminy. Minęły już trzy tygodnie. Teraz podobno modemy maja być jutro. Ale czy będą... Ciekaw jestem, czy to wina plusa, czy tego salonu. Tak to jest w małych miasteczkach - zero konkurencji!! Tu nie można ich olać i iść do innego salonu, bo to jedyny punkt plusa na bardzo duży okrąg. A ja z nimi też miałem trochę do czynienia... Jak przepisywali telefon na firmę, to przepisali jakoś połowicznie, dopiero Pan ze sklepu w Częstochowie sprostował. I ja właśnie znalazłem sobie taki miły sklepik plusa w Częstochowie. Wziąłem tam już dwa telefony, siostra jeden no i iplusa. I ten Pan, gdy brałem iplusa, włączył przy mnie komputer, zapytał o miejscowość i sprawdził, że nie ma u mnie EDGE. I powiedział, że na GPRS będzie bardzo wolno. I nie obiecywał, że na pewno za miesiąc mi zrobią EDGE. Ale nie żałuję, że się zdecydowałem :). Pozdrawiam!
Adamjx

Post autor: Adamjx »

Kupując iplusa w październiku 2005 przez następny rok nie było w mojej mieścinie EDGE i to nie była żadna mała miejscowość tylko miasteczko Puck. Wioski obok miały EDGE a Puck nie miał to była polityka Plusa. W moim przypadku kiedy wysłałem maila z zapytaniem "kiedy mogę spodziewać się szybszego łącza" dostałem odpowiedz, która się faktycznie sprawdziła- napisali że w 3 kwartale następnego roku. Też założyłem antenę ATK20 i cieszyłem się EDGE, ale szybszym niż 70Kb/s. Ten post pewnie nie wnosi nic do twojego tematu, ale tak już chyba jest i będzie- nie wszyscy będą zadowoleni z iplusa.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Adamjx pisze:cieszyłem się EDGE, ale szybszym niż 70Kb/s
Szybszym, tzn??
McCool
Użytkownik forum

Post autor: McCool »

W sumie to odpowiedź Plusa szablonowa, ale i udzielili Ci odpowiedzi co do Twojego pytania.

"Pakietowa transmisja danych GPRS/EDGE/UMTS nie gwarantuje stałej, dużej przepływności danych. Polkomtel S.A. udostępnia łącze o określonej (maksymalnej) szybkości transmisji danych, ale jej realna wartość zależy również od obciążenia danej stacji bazowej."

Widocznie tu gdzie korzystasz pojawiło się więcej stałych użytkowników nadajnika to i Tobie net zwolnił. Nadajniki nie są w stanie być poszerzone o dodatkowe zasoby "z palca" za pomocą jednego kliknięcia myszką, więc dopiero jak nadajnik już nie daje rady, to się coś z tym robi, a póki co do tego jeszcze trochę brakuje.
ODPOWIEDZ