Mój mail do Plusa:
Kod: Zaznacz cały
Witam! Korzystam z iplusa. W mojej miejscowości nie ma zasięgu EDGE. Posiadam modem Netbox. By móc korzystać z technologii EDGE zamontowałem antenę kierunkową, na następujący nadajnik:
Bógdał, Sląskie
maszt przy CMK.
Pomimo tego, że zasięg w aplikacji Iplus Manager zawsze zawsze jest w skali 6 na siedem kresek, prędkość transmisji jest bardzo niska. Zaraz po założeniu anteny sięgała około. 100-120 kilobitów/s, a ostatnio maksymalna prędkoćć to 70 kilobitów, mierzona na różnych serwerach i nawet w godzinach nocnych.
Dlatego też nie rozumiem dlaczego, mój modem, który obsługuje technologię EDGE z maksymalną prędkością ponad 170 kilobitów/s, przy prawie maksymalnym zasięgu i przy bardzo małym obciążeniu sieci (w godzinach nocnych) pracuje z prędkością maksymalnie 70 kilobitów/s. Proszę o wyjaśnienie tej sprawy, gdyż uważam to za niezgodność w umową. Wiem, że internet komórkowy nie gwarantuje prędkości przesyłu, ale w jakich warunkach modem musi pracować, by korzystać z prędkości zbliżonej do maksymalnej? Pozdrawiam!
Odpowiedź Plusa:
Kod: Zaznacz cały
Uprzejmie Panu wyjaśniam, że że iPlus jest usługą radiową, a użytkowanie urządzenia, jakim jest modem, możliwe jest wszędzie tam, gdzie sieć Plus jest już obecna. Specyfika funkcjonowania telefonii komórkowej charakteryzuje się możliwością występowania obszarów o słabszym zasięgu lub terenów, na których brak jest zasięgu. Taka sytuacja nie jest jednakże związana z jakością techniczną naszych stacji bazowych, lecz z obszarem ich działania i dokonywanymi na tym obszarze zmianami, np. w zabudowie lub zalesieniu. Wpływ na jakość odbieranego sygnału uzależniony jest, bowiem w dużej mierze od ukształtowania terenu na danym obszarze, od budynków tam stojących (wysokości i materiału, z jakiego są zbudowane), czynników atmosferycznych oraz od charakteru propagacji fal radiowych, które mają zasadniczy wpływ na jakość połączeń. Proces objęcia zasięgiem danego regionu uwarunkowany jest wieloma czynnikami, które nie są zależne od naszej firmy.
Pakietowa transmisja danych GPRS/EDGE/UMTS nie gwarantuje stałej, dużej przepływności danych. Polkomtel S.A. udostępnia łącze o określonej (maksymalnej) szybkości transmisji danych, ale jej realna wartość zależy również od obciążenia danej stacji bazowej. Im więcej osób rozmawia tym sumaryczna ilość wolnych zasobów przeznaczonych dla transmisji danych jest mniejsza, a co za tym idzie każda z osób korzystających w tym czasie z transmisji danych (na danej stacji) teoretycznie będzie dysponować mniejszą przepływnością. Kolejny czynnik, który należy wziąć pod uwagę to ilość osób łączących się z daną stroną internetową za pośrednictwem terminali mobilnych, jak i innych terminali połączonych w inny sposób (globalna infostrada).
Proszę o Wasze opinie nie temat tej odpowiedzi. Ja wywnioskowałem, ze nie dokładnie przeczytali moją wiadomość.... Pozdrawiam!