Małe podsumowanie informacji z poprzednich postów i tego co mnie udało się wydedukować.
Przez program ZTE MF286 Info można mieć podgląd na RSRP, RSSI i SINR co wystarczy do ustawienia anteny. Istotne, żeby w pliku konfiguracyjnym zmienić adres IP i hasło - prawdopodobnie osoby, które piszą, że program nie działa nie zmieniły tych danych.
Można wymuszać poszczególne pasma odpowiednią komendą przez cURL:
Nie jestem do końca pewien natomiast co do wymuszania agregacji, ale można wymusić tylko dwa pasma i jeżeli agregacja jest dostępna to będzie agregować te pasm - przykładowo 800MHz (B20) + 1800MHz (B3):
Witam wszystkich. To będzie mój pierwszy kontakt z internetem LTE, przepraszam jeśli palnę jakąś głupotę Potrzebuję szybkiego i stabilnego netu do małego biura (do 20 komputerów). Obecna sytuacja wygląda tak ze porobiłem testy telefonem i najlepiej w mojej okolicy sprawuje się jednak Orange, wyciąga do 50mbit na bandzie 20. Do nadajnika wygląda na to ze mam mniej niz 1km. Popatrzylem w ofertę Orange i mają tam właśnie ZTE 286 jako chyba najlepszy router jaki tam mozna dostac, tu moje pytania:
1. Jakie zewn. anteny do niego dokupić, aby wykorzystać w pelni jego mozliwosci?
2. Jak sie ma sprawa anten do agregacji pasma?
3. Zte 286 posiada tryb bridge? Tak abym mógł za nim podłączyć mocniejszy i mądrzejszy router (QoS itd itp) i na nim korzystać z routingu? Nie chcę niepotrzebnego podwójnego NATu czy coś...
Swoimi kanałami zdobyłem info, że planowana jest aktualizacja softu dla MF286 w Polsce. Po aktualizacja będzie konieczne wykonanie resetu urządzenia i przywrócenie ustawień. Niektórzy duzi klienci dostali już tę aktualizację, dla pozostałych będzie za jakiś czas.
Lista nowych funkcji po aktualizacji w oprogramowaniu B08:
- Manual band selection
- Updated device information screen
- Ping
- Wi-Fi Optimalization (Manual and Auto)
- Time Limit Guest Acccess
- DHCP reservation
- VPN Passthrough
- Watchdog
- Editable password for USB memory.
- SMS notification that power has been lost and router works on battery
Osobom, które nie mogą się doczekać tej aktualizacji pozostaje dzwonić do biura ZTE i pośpieszać ich, lub wysyłka na serwis celem aktualizacji.
Jak daleko masz do BTS-a LTE800 Orange Niedźwiada. Pokaż parametry sygnału LTE na telefonie z aplikacją Network cell Info. Antena na pasmo 800MHz. Póki co najbliższy BTS z agregacją pasm LTE-A jest w Głobikowej , na nim LTE1800NetWorks i LTE800 Orange.
@matek451
1. Jakiś 1km w linii prostej, z komina być może nawet będzie na niego widoczność.
2. Parametry wzięte sprzed chwili ponizej, testy robione na strychu.
3. Do Głobikowej raczej na pewno nie bede miał zasięgu, podkarpacie i jego górzysty teren... Czyli rozumiem że z BTS w Niedźwiadzie nie uda sie uzyskać agregacji pasm? Może warto to sprawdzic telefonem z bliska czy coś? Teoretycznie moj tel powinien obsługiwać agregację i LTE do 600mbps.
FF2004 pisze:Swoimi kanałami zdobyłem info, że planowana jest aktualizacja softu dla MF286 w Polsce.
Dodatkowe opcje fajne (szczególnie wymuszanie pasma), ale wiesz może jak ze stabilnością po aktualizacji? MF283+ niestety oberwał przy aktualizacji do nowej wersji.
Nie wiem, mam to oprogramowanie od wczoraj, jak się będzie wieszał, to ustawię watchdoga. Mam w firmie kilkadziesiąt MF283+ i żaden się nie krzaczy po aktualizacji. Po aktualizacji kazali zrobić pełen reset każdego urządzenia.
Od wczoraj jestem posiadaczem, ogólnie router śmiga dobrze ale ma dość ubogi soft. No i z jedną rzeczą się męczę od rana. Jak ustawić przekazywanie wszystkich połączeń na router który jest za ZTE? Mam tam router z ASUS-WRT i chciałbym żeby to on zajął się routingiem, ma dobry QoS itp... Niestety w ZTE nie widze mozliwosci wlaczenia trybu bridge, a wiem ze to rozwiązałoby problem.
Probowalem juz tak:
- przekierowac wszystkie porty na IP routera ASUS
- ustawić DMZ na ip routera ASUS
- właczyć UPnP
- włączyć filtrowanie portów
- dosłownie wszystkiego w zakladce firewall probowalem bez skutku.
Na ASUSie wlaczane byly DMZ i port forwarding na komputer wpięty do niego.
Ktoś to przerabiał?
Zostało mi jeszcze podpięcie sie pod wifi ZTE i sprawdzenei czy dobrze przekierowuje porty na inne urządzenie np. konsolę.
Nie mam wykupionego, dzieki za oswiecenie. To moj pierwszy kontakt z Internetem LTE, nie mialem pojecia ze tutaj sa takie cuda.
Czyli co, wlaczyc to publiczne IP i potem przekierowania portow powinny dzialac?
Dziś sprawdziłem jak wyglądają parametry połączenia przy podłączeniu anten 1x ATK-10 vs. 2x ATK-10. Łaczę sie z BTSem na czestotliwosci 800mHz. Baaardzo sie zdziwiłem jak zobaczyłem że odkręcenie jednej z nich praktycznie nic (albo w ogóle nic) nie zmienia w parametrach, wtf??
Mam je założone na maszcie jedna nad drugą. Jedna w polaryzacji pionowej, druga w poziomej. Czy czasem nie powinno być tak że podłączenie drugiej wzmacnia sygnał? Jakieś wnioski?
Rozumiem, czyli nie ma co oczekiwać widocznego polepszenia cyferek... No nic, zabieram sie jeszcze za skrócenie kabla. A w tym momencie prosze o opinie na temat obecnych parametrów, jest ok? Wyciąga jakoś 62/22 mbit.
Na oko tak 1200-2000m, niestety łapię ze 2-3 drzewa po drodze, to na pewno nie pomaga
Ale cieszy mnie to ze udało się wyciągnąć to co widac Najwiecej co zobaczylem to 67mbit.
Boli jedynie ten brak agregacji, niby pozwolenia mają wszystkie ale jedynie 800mhz uruchomione
Panowie, juz prawie zdecydowalem sie na zakup tego modemu i dzieki Bogu natknalem sie na post kamil996 » 2017-08-09, 11:46.
U mnie sytuacja jest taka: ZTE286 będzie stał PRZED moim domowym routerem, w moim przypadku to TD-8840T (wykorzystywany tylko jako router LUB inny: to w zasadzie switch TP-LINK TL-SG108. Dopiero ktorys z tych routerow bedzie rozdzielal LAN na kilka pomieszczen w domu. Niestety nie mam mozliwosci umieszczenia tam ZTE286 (za daleko od anteny i generalnie za daleko od dworu).
Czy w związku z tym to nie ma prawa działać w ten sposób? Podsumowując kolejnosc: Antena LTE->ZTE286->i po LAN do TL-SG108 lub TD-8840T -> LAN do poszczególnych pomieszczeń.