Modem ED77 ominięcie simloca

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
grzewkins
Początkujący użytkownik forum

Modem ED77 ominięcie simloca

Post autor: grzewkins »

Posiadam modem ED 77 w sieci Orange, jednak w domku na działce jest tylko sieć Plusa. Słyszałem, że można jakoś ominąć sim loca bez konieczności jego zdejmowania. Mam jeszcze pytanie jak można sprawdzić ile pozostało jeszcze kasy na karcie zdrabce bez konieczności wkładania jej do telefonu i dzwonienia na numer *500? :(
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Modem ED77 ominięcie simloca

Post autor: Jaco »

Słyszałem, że można jakoś ominąć sim loca bez konieczności jego zdejmowania.
Można bo ten modem nie posiada tej blokady i połączenie zrobione przez dial-up będzie działać. Najważniejsze aby wyłączyć kod PIN na karcie. Pamiętaj że po uruchomieniu systemu modemu nie widać w menedżerze urządzeń i należy odświeżyć listę lub na chwilę uruchomić ED Dialer i go zamknąć.
grzewkins

Jaco pisze:
Słyszałem, że można jakoś ominąć sim loca bez konieczności jego zdejmowania.
Można bo ten modem nie posiada tej blokady i połączenie zrobione przez dial-up będzie działać. Najważniejsze aby wyłączyć kod PIN na karcie. Pamiętaj że po uruchomieniu systemu modemu nie widać w menedżerze urządzeń i należy odświeżyć listę lub na chwilę uruchomić ED Dialer i go zamknąć.
no fajnie jestem stary jak wągiel brunatny, do tego cienias komputerowy, możesz mi to zapodać po polskiemu! :gwiazdki: :gwiazdki: :cry: :cry:
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

grzewkins pisze:możesz mi to zapodać po polskiemu!
Zajrzyj do :faq:

Dial-up masz tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211

PIN wyłącz na jakimś telefonie z funkcją do wyłączania kodu PIN (NOKIA)
Jak zrobisz prawidłowo połączenie dial-up według schematu na forum to po wyłączeniu kodu pin włożysz kartę do modemu. Otwórz na chwilę ED Dialer aby pojawiła się informacja ,,Modem został podłączony czy jakoś tak( nie pamiętam) i przez stworzone połączenie w połączeniach sieciowych połącz się z netaem.
Pamiętaj że jeśli coś źle wpiszesz konfigurując je będzie wyskakiwał błąd. Nie zrażaj się tym tylko sprawdź wszystko po kolei.
Można było by się pokusić o stworzenie nowego profilu w ED Dialer ale tym się nigdy nie bawiłem bo dial-up szybciej się konfiguruje.

Powodzenia.
grzewkins

Jaco pisze:PIN wyłącz na jakimś telefonie z funkcją do wyłączania kodu PIN (NOKIA)
no i tylko tyle wiedziałem sam ale reszta jest ok właśnie dla takich jak ja serdeczne dzięki!!!! :ok: :ok: :ok: :ok:
kaleta83

Post autor: kaleta83 »

witam

i jak działa to wszystko? sam posiadam modem ED77 w orange i raz próbowałem włożyć karte ery i sterowniki zainstalowałem, modem był widoczny w urządzeniach, dial-up skonfigurowałem zgodnie z ustawieniami ery i lipa, nie mógłsię połączyć.
A program EDGA Dialer nie jest skonfigurowany tylko pod sieć orange? bo piszecie że należy go uruchomić.
ODPOWIEDZ