Nie wiem czy dobrze, że pisze w tym miejscu,ale proszę o wyrozumiałość bo jestem tu nowy
Mam blueconecta w kompie stacjonarnym na adapterze PCI, Globe trotter COMBO.No i mam pytanie czy jak kupie lapka to mogę mieć internet na tych dwóch sprzętach?? Da się je jakoś połączyć.Jeszcze pół będę miał ten modem do konca umowy,a nie chcę kupować lapka z pcmcia. Co bym potrzebował żeby taką sieć stworzyć?
[ Dodano: 2007-12-01, 16:43 ]
Poszukałem w szukajce i widzę ,że da się taką siec stworzyć.Tylko co muszę dokupić do komp.stacjonarnego,jakąś karte czy coś? Mam win xp pro.
No spoko ruter można podczepić,ale mi chodzi o tanie rozwiązanie.Czy moge w swoim kompie stacjonarnym udostępnić sieć, tz wiem ze on bedzie musiał działać żebyten drugi miał dostęp.Czy karta wifi wystarczy? czy coś innego.Po prostu chcę coś wpiąć do stacjonarki i udostępnić sieć.
@offtopic:
No to przepraszam za taki offtop, ale czy każdy Router da się podczepić do iPlusa? Jak mam modem Huawei e220 pod USB, a w Routerze moim nie ma wejścia? ;/
Bliski dzięki za podpowiedz.Czyli jak chce bezprzewodowo to kupuję kartę wifi na pci i ma być.A jak chcę jeszcze taniej to kabel sieciowy i to tyle? W menedzeże urządzeń jako karty sieciowe mam GT combo 802,11g Wireless Lan adapter i GT EDGE Wirless WAN adapter.Bo karte sieciową mam na płycie głównej 10\100.
Mam jeszcze jedno pytanie,co bedzie lepsze kabel sieciowy czy wifi,chodzi mi o konfiguracje i jakość połączenia.Te nowe noteboki mają już chyba wbudowane wifi, chyba bez problemu to powinno działać.
kabel się łatwiej konfiguruje (ale trzeba mieć kabel "z przeplotem" aby połączyć 2 komputery bezpośrednio albo switch i zwykłe kable ethernet co kosztuje)
WiFi trudniej się konfiguruje (Adhoc, szyfrowanie itp.) ale nie ma plątającego się kabla po mieszkaniu/pokoju nawet gdyby trzeba było dokupić kartę WiFi do stacjonarnego komputera. Dla mnie to lepsze rozwiązanie.
Wracam do tematu sieci.Podłączyłem 2 kompy kablem cross,no i wczoraj był net na jedny i drugim.Coś się porombało i teraz nie moge udostępnić netu ze stacjonarnego,on ma xp pro a lapek viste home premium.Walcze od rana i nic.
jak był i nie ma to coś musiałeś zmienić (ustawienia IP, firewal, dns, brama, ICS na udostępniającym kompie się wyłaczył, karta sieciowa jest wyłaczona{połaczenie sieciowe})
moze jakieś upadte się pościagało i coś wyłaczyło??
z jednego kompa na drugi otwieram pliki i wszysko cacy,tylko netu nie ma.Udostepniłem w polączeniu erainternet i to tez nic nie dało.A o co chodzi z tym firewallem???
[ Dodano: 2007-12-16, 17:42 ]
Juz zrobłem necik.Według manuala na kaciku w FAQ.Wielkie dzięki koledzy
Witam ponownie.
Mam pytanko: Jaki potrzebuje ruter żeby zrobić bezprzewodowy net dla lapka?Mieszkam w bloku i mam mozliwość wyboru VECTRA lub Multimedia.
Nie zakładam nowego tematu by nie robić bałaganu.
marcinwrc2, obie to z tego co sie orientuje to kablowki?
Jesli tak to poszukaj w tym subforum informacji o routerach z gniazdkiem RJ45 na WANie, takie routery cie interesuja