Sieć na blueconnect

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marcinwrc2
Użytkownik forum

Sieć na blueconnect

Post autor: marcinwrc2 »

Nie wiem czy dobrze, że pisze w tym miejscu,ale proszę o wyrozumiałość bo jestem tu nowy ;)
Mam blueconecta w kompie stacjonarnym na adapterze PCI, Globe trotter COMBO.No i mam pytanie czy jak kupie lapka to mogę mieć internet na tych dwóch sprzętach?? Da się je jakoś połączyć.Jeszcze pół będę miał ten modem do konca umowy,a nie chcę kupować lapka z pcmcia. Co bym potrzebował żeby taką sieć stworzyć?

[ Dodano: 2007-12-01, 16:43 ]
Poszukałem w szukajce i widzę ,że da się taką siec stworzyć.Tylko co muszę dokupić do komp.stacjonarnego,jakąś karte czy coś? Mam win xp pro.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Sieć na blueconnect

Post autor: Jaco »

marcinwrc2 pisze:Tylko co muszę dokupić do komp.stacjonarnego,jakąś karte czy coś?
Kupić musisz router i popatrz jak to wygląda w użyciu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=19009#19009
marcinwrc2
Użytkownik forum

No spoko ruter można podczepić,ale mi chodzi o tanie rozwiązanie.Czy moge w swoim kompie stacjonarnym udostępnić sieć, tz wiem ze on bedzie musiał działać żebyten drugi miał dostęp.Czy karta wifi wystarczy? czy coś innego.Po prostu chcę coś wpiąć do stacjonarki i udostępnić sieć.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

marcinwrc2 pisze:Czy moge w swoim kompie stacjonarnym udostępnić sieć, tz wiem ze on bedzie musiał działać żebyten drugi miał dostęp
Tak, można. Poczytaj u nas w FAQ temat o > ICS - udostępnianie połączenia internetowego <.
marcinwrc2 pisze:Czy karta wifi wystarczy?
Tak, wystarczy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Corpose
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Corpose »

@offtopic:
No to przepraszam za taki offtop, ale czy każdy Router da się podczepić do iPlusa? Jak mam modem Huawei e220 pod USB, a w Routerze moim nie ma wejścia? ;/
zDaleKi

Corpose pisze:czy każdy Router da się podczepić do iPlusa? Jak mam modem Huawei e220 pod USB, a w Routerze moim nie ma wejścia?
Jest o tym w FAQ -> > Dzielenie łącza na dwa i więcej komputerów <
Jeżeli masz modem na USB, to obecnie jedynie taki router -> Vigor 2910G - router dla modemów USB

No i jeszcze to -> Mikrotik - RB133 - przegląd możliwości.

[ Dodano: 2007-12-02, 14:08 ]
Na marginesie, ponieważ problem dotyczy w zasadzie routerów i dzielenia łącza, to przenoszę na "radiówkę".
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
marcinwrc2
Użytkownik forum

Bliski dzięki za podpowiedz.Czyli jak chce bezprzewodowo to kupuję kartę wifi na pci i ma być.A jak chcę jeszcze taniej to kabel sieciowy i to tyle? W menedzeże urządzeń jako karty sieciowe mam GT combo 802,11g Wireless Lan adapter i GT EDGE Wirless WAN adapter.Bo karte sieciową mam na płycie głównej 10\100.
zDaleKi

marcinwrc2 pisze:Czyli jak chce bezprzewodowo to kupuję kartę wifi na pci i ma być.A jak chcę jeszcze taniej to kabel sieciowy i to tyle?
Dokładnie tak.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

marcinwrc2 pisze:GT combo 802,11g Wireless Lan adapter
czy to nie jest aby karta WiFi wbudowana w modem?????
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jaco

wojteks pisze:czy to nie jest aby karta WiFi wbudowana w modem?????
Właśnie tak. Jest to karta wbudowana w modem. Tyle że razem z GSM nie wiem czy będzie działać.
zDaleKi

Jaco pisze:Tyle że razem z GSM nie wiem czy będzie działać
Z tego co ja wiem to nie będzie działać jednocześnie. Nie raz o tym na forum była dyskusja. Chociaż spróbować nie zawadzi ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
marcinwrc2
Użytkownik forum

Mam jeszcze jedno pytanie,co bedzie lepsze kabel sieciowy czy wifi,chodzi mi o konfiguracje i jakość połączenia.Te nowe noteboki mają już chyba wbudowane wifi, chyba bez problemu to powinno działać.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kabel się łatwiej konfiguruje (ale trzeba mieć kabel "z przeplotem" aby połączyć 2 komputery bezpośrednio albo switch i zwykłe kable ethernet co kosztuje)

WiFi trudniej się konfiguruje (Adhoc, szyfrowanie itp.) ale nie ma plątającego się kabla po mieszkaniu/pokoju nawet gdyby trzeba było dokupić kartę WiFi do stacjonarnego komputera. Dla mnie to lepsze rozwiązanie.
Nie pomagam na PW!
marcinwrc2
Użytkownik forum

Wracam do tematu sieci.Podłączyłem 2 kompy kablem cross,no i wczoraj był net na jedny i drugim.Coś się porombało i teraz nie moge udostępnić netu ze stacjonarnego,on ma xp pro a lapek viste home premium.Walcze od rana i nic.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

jak był i nie ma to coś musiałeś zmienić (ustawienia IP, firewal, dns, brama, ICS na udostępniającym kompie się wyłaczył, karta sieciowa jest wyłaczona{połaczenie sieciowe})

moze jakieś upadte się pościagało i coś wyłaczyło??
Nie pomagam na PW!
marcinwrc2
Użytkownik forum

z jednego kompa na drugi otwieram pliki i wszysko cacy,tylko netu nie ma.Udostepniłem w polączeniu erainternet i to tez nic nie dało.A o co chodzi z tym firewallem???

[ Dodano: 2007-12-16, 17:42 ]
Juz zrobłem necik.Według manuala na kaciku w FAQ.Wielkie dzięki koledzy :zdrowko: :zdrowko: :zdrowko: :zdrowko:
Awatar użytkownika
Jaco

marcinwrc2 pisze:Wielkie dzięki koledzy
Cieszymy się że mogliśmy pomóc :ok:
marcinwrc2
Użytkownik forum

Witam ponownie.
Mam pytanko: Jaki potrzebuje ruter żeby zrobić bezprzewodowy net dla lapka?Mieszkam w bloku i mam mozliwość wyboru VECTRA lub Multimedia.
Nie zakładam nowego tematu by nie robić bałaganu. :zdrowko:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

marcinwrc2, obie to z tego co sie orientuje to kablowki?
Jesli tak to poszukaj w tym subforum informacji o routerach z gniazdkiem RJ45 na WANie, takie routery cie interesuja :)
ODPOWIEDZ