(wiem, że sa podobne tematy, ale na temat mojego modemu nie ma...)
Jaka antena dla modemu Edge dialer ED77 ??
Moderator: Moderatorzy
-
seba_No1
- Użytkownik forum
Jaka antena dla modemu Edge dialer ED77 ??
Jestem nawet zadowolony z netu, ale jak zauważyłem za oknem, lepszy zasięg jest
I pomyślałem, że kupiłbym antene zewnętrzna do mojego modemu EDGE DIALER ED77 w orange. (czyli ma zasieg GPRS I EDGE) Ale szukałem juz w necie i na allegro i nic
MAcie jakies stronki, linki, namiary na takie sklepy czy stronki z antenkami?
-
zDaleKi
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Jaka antena dla modemu Edge dialer ED77 ??
A co tu modem ma wspólnego? Masz tam standardowa złączkę do anteny? Zapewne tak, to każda antena z taką złączką będzie pasowała.seba_No1 pisze:MAcie jakies stronki, linki, namiary na takie sklepy czy stronki z antenkami?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
seba_No1
- Użytkownik forum
No mam wszystko standard. Tylko ta antenka - prosty drucik, czarny na złotym gnieździe i tyle. Ale gdzie to dostać?
-
zDaleKi
To właśnie miałem na mysli w moim poście. Skoro masz standardowe złącze, to wszystkie posty na forum o antenach są odpowiednie dla Ciebie.seba_No1 pisze:Ale gdzie to dostać?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
seba_No1
- Użytkownik forum
Aha. To sory. I wielkie dzięki. 
-
Ufo atakuje
- Mistrz bezprzewodowy
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8728 - o złączach
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=31426#31426 -a od tego powinieneś zacząć
-
seba_No1
- Użytkownik forum
Udało mi się przez tela zlokalizować BTS'y z okolicy, ale nie wiem jak odczytywać dane z BTSearch ...Proszę wyjaśnijcie mi co jest oznaczane nazwami:
Pasmo
LAC
CID
Sektory (poszczególne cyferki....)
Interesuje mnie szczególnie jak poznać który bts ma edge, a który tylko gprs, który lepszy, silniejszy i w ogóle co moge z tych danych wyczytać.....
aha. mam neta orange i bts'y są z orange
Pasmo
LAC
CID
Sektory (poszczególne cyferki....)
Interesuje mnie szczególnie jak poznać który bts ma edge, a który tylko gprs, który lepszy, silniejszy i w ogóle co moge z tych danych wyczytać.....
aha. mam neta orange i bts'y są z orange
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Poszukaj wseba_No1 pisze:Proszę wyjaśnijcie mi co jest oznaczane nazwami:
-
seba_No1
- Użytkownik forum
Nie znalazłem ! albo tam jest to tak ukryte,albo nic z tego nie rozumiem albo nie wiem. Wyjaśnijcie mi to jak się znacie. No i jak mam odkryć który BTS' ma EDGE?
Naprawdę prosze o pomoc, albo linki do tematów. Szukałem ponad godzinę!-serio!
Zależy mi i jeszcze raz szczerze proszę o pomoc:
Jak odczytywać poszczególne dane z BTSearch i jak odgadnąć czy dany BTS obsługuje EDGE? pliss
Naprawdę prosze o pomoc, albo linki do tematów. Szukałem ponad godzinę!-serio!
Zależy mi i jeszcze raz szczerze proszę o pomoc:
Jak odczytywać poszczególne dane z BTSearch i jak odgadnąć czy dany BTS obsługuje EDGE? pliss
Ostatnio zmieniony 2007-12-04, 20:33 przez seba_No1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
Och jak ciężko zajrzeć doseba_No1 pisze:Nie znalazłem ! albo tam jest to tak ukryte,albo nic z tego nie rozumiem albo nie wiem.
[ Dodano: 2007-12-04, 20:32 ]
Powinieneś dostać punkcik za lenistwo
-
seba_No1
- Użytkownik forum
Może i jestem denerwujący-sprawdzałem te tematy-pisałem już. Gdzie to tam jest? JA nic nie znalałem, bo juz tam szukałem
- Jaco
A to co jest: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516seba_No1 pisze:Jak odczytywać poszczególne dane z BTSearch i jak odgadnąć czy dany BTS obsługuje EDGE? pliss
[ Dodano: 2007-12-04, 20:39 ]
Leniwy jesteś i tyleJA nic nie znalałem, bo juz tam szukałem
-
Ufo atakuje
- Mistrz bezprzewodowy
Podpowiedź- netmonitor
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
seba_No1
- Użytkownik forum
nie mam tela z ta funkcjąUfo atakuje pisze:Podpowiedź- netmonitor![]()
co do tego czy jest edge to znalazłem takie sposoby:
*netmonitor
*i sprawdzić prędkość neta czy jedzie gprs czy już edge.
są inne sposoby sprawdzenia bts'a czy daje edge?
Ostatnio zmieniony 2007-12-04, 21:35 przez seba_No1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jaco
Prędkość EDGE możesz sobie sprawdzić pobierając plik. Jeśli jest powyżej 7 KB/s to jest już EDGE. Daleko masz do tych nadajników? Ile ich masz. Wejdź tu http://www.wieprz.net/bts/ i określ swoje miejsce zamieszkania.
Ja do ED 77 u szwagierki zastosowałem antenę do okólną.Do nadajnika w linii prostej jakieś 3 KM.Działa jak to na ED 77. Raz szybciej raz wolniej
Ja do ED 77 u szwagierki zastosowałem antenę do okólną.Do nadajnika w linii prostej jakieś 3 KM.Działa jak to na ED 77. Raz szybciej raz wolniej
-
zDaleKi
Szukałeś, ale nie znalazłeś. Ale mam nadzieję, że po podpowiedzi Ufo atakuje, już to masz?seba_No1 pisze:JA nic nie znalałem, bo juz tam szukałem
[mod]Panowie modzi, on tego naprawdę szukał, sprawdzałem. Ale to piszę tylko dla Was tekstem ukrytym
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
seba_No1
- Użytkownik forum
dla porownania odleglosc do kamionnej po drodze to ponizej 5km, wiec w linii prostej ok. 2km moze. jaka antene wg.was powinienem kupic? :kierunkowa,dookolna,900 czy 900?jaki rodzaj najlepszy? prosze o dokladne dane bo sie nie znam za bardzo. . . dodam ze mieszkam w pietrowym domu wiec antene mozna zalozyc kilkanascie metrow nad ziemia. . .
Ostatnio zmieniony 2007-12-05, 17:48 przez seba_No1, łącznie zmieniany 7 razy.
- Jaco
Podałem ci stronkę gdzie odszukaj swoją miejscowość i pokaż ją.Zrób zrzut ekranowy i pokaż na forum. Wówczas zorientujemy się ile wokół ciebie jest nadajników ORANGE i jak są od ciebie oddalone( to mógłbyś sam podać)seba_No1 pisze:Jak mam określić to położenie? podac nazwe miejscowości czy jak?
-
seba_No1
- Użytkownik forum
Mieszkam w Zambrzyńcu a te BTS'y orange sa jeszcze na pewno w Łochowie i Stoczku. Co do tych odleglosci to dla porownania od kamionnej do mnie po drodze to ponizej 5km,a w linii prostej to ok.2km(moze mniej/wiecej kilkaset(100-500) metrow) prosze o pomoc. . .
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez seba_No1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Demon
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Złącze SMA.seba_No1 pisze:Mieszkam w Zambrzyńcu a te BTS'y orange sa jeszcze »»na pewno«« w Łochowie i Stoczku. Co do tych odleglosci to dla porownania od kamionnej do mnie po drodze to ponizej 5km,a w linii prostej to ok.2km(moze mniej/wiecej kilkaset(100-500) metrow) prosze o pomoc. . .
<KLIK>
-
Ufo atakuje
- Mistrz bezprzewodowy
Ehh.. wszystko trzeba podać na tacy..
Najlepiej przyjechać do domciu i wszystko ustawić...
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8531 -tu masz o netmonitorze, CID i sektorach itd
http://www.bez-kabli.pl/v...p?p=25516#25516 - tu jak znaleźć CID nadajnika z któym cie łączy (metoda z hyperterminala AT+CREG itd.)
I jeszcze jedno: CZYTAJ
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8531 -tu masz o netmonitorze, CID i sektorach itd
http://www.bez-kabli.pl/v...p?p=25516#25516 - tu jak znaleźć CID nadajnika z któym cie łączy (metoda z hyperterminala AT+CREG itd.)
I to jest właśnie okrojony netmonitor. Masz racje, że nie pokazuje czy jest EDGE bo tel go nie obsługuje, ale pokazuje numery kanałów po których będziesz wiedzał na jakim pasmie pracuje BTS i jaką antenę kupić. Numer CID BTS-a z hyperterminala przeliczony na kod dziesiętny powinien się zgadzać z CID-em, który pokazuje ci netmonitor (oczywiście jeśli oba bedą w podobnym położeniu i będą łapać ten sam kanał. Przewaga netmonitora jest taka, że widzisz 7 sąsiednich (słabszych) kanałów ich numery i różnice w sile sygnału. Z mapy wynika, że masz tam 3 stacje Orange (tej w Łochowie nie wyświetliło w tym powiększeniu). Wycinij z hyperterminala CID stacji z którą się łączysz, potem zobacz co pokazuje netmonitor. Jeśłi numety kanałów są od 1-124 to pracują na 900Mhz, jeśli między 512-885 to są na 1800Mhz. Na pewno przydała by się antena kierunkowa. Jeśli są takie same pasma i podobna moc sygnału z tych stacji to być może będziesz mógł przełączać się między tymi stacjami przekręcając tylko antene. Położenie nadajników temu sprzyja.nie mam tela z ta funkcjąmam k750i, a u niego jest Techmode
I jeszcze jedno: CZYTAJ
-
seba_No1
- Użytkownik forum
JAk wszłem na BTSearch to znalazłem takie dane tych BTS'ów: Paplin i stoczek : pasmo 900, sektory 1,2,3, a Łochów pasmo 900 i sektory 4,5,6. Czy na tej popdstawie mogę określić którą antenę 900 czy 1800 mam wybrać? I mam tak, że jak stoję w domu z fonem skierowanym wprost na BTS'a to mi z niego łapie i mam zasięg prawie na full i jak przesunę się na inny BTS'a to z tego innego mi łapie, więc pewnie będę mógł ściągać z którego chcę:) Więc lepsza będzie kierunkowa? I jeszcze mam takie pytanie: Przy wyborze anteny są takie parametry 16.5 db albo 24.5db. Co one oznaczają? Którą jest lepsza dla mnie i którą mam wybrać? Proszę o pomoc
-
Ufo atakuje
- Mistrz bezprzewodowy
Więc antena na 900Mhz, najlepiej ATK20 bo odległości są już spore a to jest przecież Oragneseba_No1 pisze:Paplin i stoczek : pasmo 900, sektory 1,2,3, a Łochów pasmo 900 i sektory 4,5,6.
-
seba_No1
- Użytkownik forum
A dlaczego ATK20 a nie ATK10? One są kierunkowe? Bo np. tutaj --> http://www.komputery-online.pl/index.ph ... =1a&page=1 są inne anteny i w nich dodatkowo są takie parametry: 16.5db albo 24.5 db...co one oznaczają?
-
Ufo atakuje
- Mistrz bezprzewodowy
ATK20 ma wiekszy zysk, pamietaj że przy dłuższym kablu masz na nim straty. 
24,5dB oznacza, że ktoś bardzo chce sprzedać antene...seba_No1 pisze:parametry: 16.5db albo 24.5 db...co one oznaczają?
-
seba_No1
- Użytkownik forum
Czyli brać ATK20? a te 24.5db nic nie daje w porównaniu do 16.5 db? bo np. ja będę musiał kupić kabel conajmniej z 10m, są też 30m ale chyba będą za duże straty...tak?
- Jaco
Takseba_No1 pisze:Czyli brać ATK20
Bardzo duże.Net w ogóle może nie działać.seba_No1 pisze:są też 30m ale chyba będą za duże straty.
Kabel jak najkrótszy nie więcej niż 10 m.seba_No1 pisze:ja będę musiał kupić kabel conajmniej z 10m
-
seba_No1
- Użytkownik forum
Ale ta ATK20 nie ma EDGE? I o co chodzi z tymi parametrami 16,5dBi i 24dBi?
- Jaco
A gdzie tak pisze?seba_No1 pisze:Ale ta ATK20 nie ma EDGE?
W orange jest wielką loterią z wyborem anteny ale już wszystko miałeś tu napisane http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=56920#56920
A bez anteny jaki masz transfer. Jeśli z jednego nadajnika nie będzie EDGE to kręcisz anteną na drugi. Na mapce widać jak na dłoni gdzie masz nadajniki.
-
seba_No1
- Użytkownik forum
właśnie nigdzie nie pisze że ma edge.Więc to jest edge tak?Co do tej prędkośći to BTS;y maja edge, bo sprawdziłem i tylko pozostaje kwestia:Jaco pisze:seba_No1 napisał/a:
Ale ta ATK20 nie ma EDGE?
A gdzie tak pisze?
*czy kupić ten długi kabel 30m
*antena 16,5db czy 24,5db
* i czy warto kupić antenę z zakrewsem 1800 jeśli w okolicy najbliższej są tylko 900