Acer 3693 NWLMi + modem Huawei E620 - zawieszanie kompa!!!

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Loools
Początkujący użytkownik forum

Acer 3693 NWLMi + modem Huawei E620 - zawieszanie kompa!!!

Post autor: Loools »

Pomocy... może ktoś z obecnych na forum specjalistów spotkał się z podobnym problemem??? Mam notebooka Acer Aspire 3693NWLMi, i do tego internet z iPlusa - modem Huawei E620.
Problem jest następujący: komp wiesza się z nie wiadomo jakiej przyczyny (objawy: system przestaje reagować na cokolwiek, kursor się nie rusza, nie ma czarnego ekranu ani nic takiego po prostu taka "stop klatka". Żeby cokolwiek z tym zrobić, muszę "na chama" wyłączać komputer).
Komputer był wielokrotnie sprawdzany przez informatyków, system działa ok (Vista Home Basic), wszystkie sterowniki są zainstalowane, pamięć RAM została rozszerzona do 2GB, dysk twardy w porządku, zasilacz w porządku, temperatury ok, procesor ok, słowem wszystko w normie... dodam jeszcze, że w ramach "testu" znajomy podłączył mojego kompa do internetu stacjonarnego. Wszystko śmigało bez problemu, żadnych zawieszeń, nic!!! A potem włożył to <coś>, czyli modem Huawei... i komp zawiesił się przy pierwszej próbie ściągnięcia czegokolwiek z sieci. Muszę tu dodać, że to zawieszanie jest niezalezne od tego, co robię - czasem nie robię NIC, komp po prostu bezczynnie stoi, i nagle okazuje się, że się zawiesił... co to może być???
Aaa, jeszcze jedno: myślałam, że to może być wina modemu w tym sensie, że jest uszkodzony. Niestety - w salonie Plusa podlączono mi inny, nowszy modem Huawei... i zgadnijcie co - oczywiście, komp się zawiesił!!!
Czy może być tak, że Acer 3690 po prostu "nie lubi się" z tą wlasnie marką modemu??? Jaka może być przyczyna tego ciągłego zawieszania systemu??? HELP!!!!

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2007-12-02, 22:02 ]
Poprawa słowa oznaczonego jako cenzura.
Ostatnio zmieniony 2007-12-02, 22:02 przez Loools, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Acer 3693 NWLMi + modem Huawei E620 - zawieszanie kompa!!!

Post autor: Jaco »

Klasyczny przypadek niekompatybilności sprzętu. Pomoże tylko zmiana modemu na inny model. Należało się kupować usługę (modem) razem z lapkiem aby przetestować urządzenie.
Loools

Dziękuję za szybką odpowiedź... a więc chyba moje przypuszczenia będą trafne... hmm spróbuję wymienić w Plusie modem na inny i zobaczymy, co będzie. :) Mam nadzieję że nie będą robili problemów... :(
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Loools pisze:Mam nadzieję że nie będą robili problemów... :(
Życzę powodzenia choć na wiele bym nie liczył.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Jeżeli nie będą chcieli wymienić to można sprzedać na Allegro swój i postarać się kupić coś innego.
umix

Post autor: umix »

i jak ? jakies dobre efekty ? ja mam podobny problem, mam acera travelmate 4670 i podobnie jak autor tego posta Iplusa tylko ze na poczatku mialem modem jakis tam Sony Ercisson a teraz mam Globetrottera.... i to samo, tyle ze dzieje sie to tylko przy przegladniu stron, grac w gry albo siedziec na gg bez ogladania stron moge wiecznie.... :) :)
Loools

Efekty... :/ No więc napisaliśmy reklamację do Plusa, odpowiedź była sztampowa i absolutnie nie na temat. Tak jakby w ogóle nie przeczytali tej reklamacji, tylko hurtowo wysyłali tę samą odpowiedź do wszystkich użytkowników!!! Odpowiedź nie dotyczyła wcale kompatybilności, ale... szybkości internetu. Co ma piernik do wiatraka do licha?? Oczywiście możemy z nimi walczyć ale to potrwa... nie wiadomo ile i nie wiadomo jaki będzie efekt. Ech jestem taka wściekła że zdecydowaliśmy się na tego iPlusa... szkoda gadać. Na razie, wymieniliśmy się na modemy z teściem który ma tez iPlusa, ale inny modem - jakiś tam Option (zapomniałam dokładnej nazwy). No i komp przestał się zawieszać - kłopoty minęły jak ręką odjął. Niestety tamten modem jest z kolei do kitu jeżeli chodzi o prędkość... :( jest wolny jak ślimak. No i koniec końców nadal nie wiemy jak ten problem rozwiązać. Chyba poczekam do końca kontraktu z Plusem i zrezygnuję z tego paskudztwa... :( :(
Myślałam nawet o tym, żeby zmienić... notebooka na inną markę. Może to by pomogło?? :(
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Niech Ci dadzą Optiona GT MAX HSDPA 7,2 i będzie działać niezawodnie na laptopach dobrych producentów. :ok:
kast6
Użytkownik forum

Post autor: kast6 »

To Acer nie jest dobrym producentem laptopów?
greenfrog
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: greenfrog »

kast6 pisze:To Acer nie jest dobrym producentem laptopów?
NIE :klnie:
Awatar użytkownika
Adamgl
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Adamgl »

Jest dobrym producentem
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

kast6 pisze:Acer nie jest dobrym producentem laptopów
Ja odeślę na forum: http://forum.laptopy.info.pl/ tam można poczytać wiele o tym czy jest czy nie. A opinie są podzielone. ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Adamgl pisze:
Jest dobrym producentem
Takim o -> :klnie:

Mam Extensa 5200. Kupiłem 08.2007...po 3 tygodniach padło mi DVD :zdziwko: Nie mówiąc "wyśmienitej" baterii, która trzyma 45min
Loools pisze:Mam notebooka Acer Aspire 3693NWLMi, i do tego internet z iPlusa - modem Huawei E620.
Extensa 5200 + Huawei E630 :(

Tylko teraz pytanie, czy sprzedać modem, czy wykłucać się z Plusem o zmianę modemu? "Zamieniłbym" na Allegro na coś takiego http://allegro.pl/item332980348_wel_com ... 2_2_0.html

Loools pisze:Jaka może być przyczyna tego ciągłego zawieszania systemu???
Dodam, że tylko Ubuntu lubi tą konfigurację. Ma ktoś jakiś pomysł? Prawdę mówiąc to mam ochotę sprzedać Acera i Huawei. Byłem głupi, bo chciałem oszczędzić kasę...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

marens pisze:"Zamieniłbym" na Allegro na coś takiego http://allegro.pl/item332...pa_7_2_2_0.html
Ja to mam i z Toshibami chodzi rakieta. :ok:
marens pisze:Byłem głupi, bo chciałem oszczędzić kasę...
To duży problem w tej chwili w naszym kraju, który doprowadza do dużego niezadowolenia z kupowanego sprzętu. :(
marens
Guru bezprzewodowy

bob pisze:To duży problem w tej chwili w naszym kraju, który doprowadza do dużego niezadowolenia z kupowanego sprzętu.
Wiem o tym :D
Przesiadam się całkowicie na UBUNTU, bo na nim nie mam problemów ze sprzętem, który sprawia problemy pod XP. (powinno być odwrotnie)

Siedzę od 8 lat w IT, więc mogę mieć pretensję sam do siebie. Zrobiłem podobny błąd 2 lata temu (utopilem 500zł w siec lan, na sprzęt d-linka = huawei). Kupie jakiegoś używanego HP, który będzie lekki i miał pojemną baterię kosztem osiągów (o tym pogadamy na innym forum ;) )

[ Dodano: 2008-03-29, 20:08 ]
Poświęciłem cały dzień na różne testy, po kilku formatach znalazłem odpowiedź.
Firefox zawiesza mi system. :) Nie wiem, czy to zbieg okoliczności, ale komputer śmiga bez zawiechy już godzinę.
marens
Guru bezprzewodowy

Chyba nie do końca jest to wina Firefoxa... przypuszczalne rozwiązanie jest tutaj: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=11296

PS: Do moderatorów przydałoby się uporządkować te dwa tematy, bo trochę się zdublowały. :faq:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

marens pisze:przypuszczalne rozwiązanie jest tutaj:
Rozwiązanie zawsze było w FAQ a wszystkiemu winne przekombinowane aplikacje operatorów a także problemy z zasilaniem w laptopach. ;)
ODPOWIEDZ