Problem z zasiegiem 3G/UMTS w ORANGE .uk
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Czy mozna uzyskac mocniejszy sygnal?Znajduje sie ok.80km od Nottingham skad najprawdopodobnie odbierany jest sygnal.Jezeli przeskanuje networka to wykrywa mi 3G orange,ale niestety brak polaczenia.prosze o jakakolwiek pomoc.pozdrawiam 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Problem z zasiegiem 3G/UMTS w ORANGE .uk
To na pewno nie jest aż tak mocny sygnałDz@Dz@ pisze:Znajduje sie ok.80km
. Zapewne jest bliżej nadajnik.Dz@Dz@ pisze:ezeli przeskanuje networka to wykrywa mi 3G orange
Zajrzyj do naszegoDz@Dz@ pisze:,ale niestety brak polaczenia.prosze o jakakolwiek pomoc

Dial-up http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7589
-
Czy musze konfigurowac polaczenie przez kompa?
[ Dodano: 2007-12-13, 12:19 ]
Sprawdzilem i mam dobra konfiguracje?moj problm polega na samym odbiorze umts,z internetem niema problemu.
[ Dodano: 2007-12-13, 12:19 ]
Sprawdzilem i mam dobra konfiguracje?moj problm polega na samym odbiorze umts,z internetem niema problemu.
- Jaco
Nie piszesz dokładnie gdzie chcesz mieć to połączenie.Czy na telefonie czy na komputerze.Wszyscy tu na forum używają modemów i telefonów jako modem aby mieć neta na komputerze(są wyjątki że na telefonie) dlatego też nie wiemy o co dokładnie ci chodzi. Być może prawidłowej konfiguracji na telefonie jeśli ma być net na telefonie.Tak samo w przypadku konfiguracji podłączając fona do kompa.
-
OK.Kupilem sobie startowke orange.uk do telefonu <font color="#FF00FF"><b>»»komórk-a««</b></font> Nokia n-95.
Na stronie domoej Orange zarejestrowalem swoj numer i wykupilem sobie pakiet sky sports przez telewizje mobilna.Odeslali mi linka przez ktorego lacze sie ze skayem,i wybieram opcje jestem klientem orange i klikam,nastepnie mam do dyspozycji 10 programow klikam w pierwszy lepszy i pojawia sie komunikat o niedostepczosci 3g/umts.
I Lipa. Skanuje networka i wykrywa siec 3g,ale sadze ze za slabo.<font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jak sprawdzic ile procent nawet.moze teraz bedzie jasniej.z gory dzieki za pomoc.
Na stronie domoej Orange zarejestrowalem swoj numer i wykupilem sobie pakiet sky sports przez telewizje mobilna.Odeslali mi linka przez ktorego lacze sie ze skayem,i wybieram opcje jestem klientem orange i klikam,nastepnie mam do dyspozycji 10 programow klikam w pierwszy lepszy i pojawia sie komunikat o niedostepczosci 3g/umts.
I Lipa. Skanuje networka i wykrywa siec 3g,ale sadze ze za slabo.<font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jak sprawdzic ile procent nawet.moze teraz bedzie jasniej.z gory dzieki za pomoc.

- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli wykrywa sieć 3G to telefon w rękę i poszukiwanie zasięgu.
Na początek na zewnątrz mieszkania a potem wycieczka w kierunku centrum (albo dookoła) miejscowości i obserwowanie poziomu sygnału. Jak wzrośnie to próba połączenia.
Jeżeli nie znajdziesz sygnału 3G to transmisji strumieniowej nie będzie (czy działa wideorozmowa?)
Na początek na zewnątrz mieszkania a potem wycieczka w kierunku centrum (albo dookoła) miejscowości i obserwowanie poziomu sygnału. Jak wzrośnie to próba połączenia.
Jeżeli nie znajdziesz sygnału 3G to transmisji strumieniowej nie będzie (czy działa wideorozmowa?)
Nie pomagam na PW!
- Jaco
Tak było pisać od początkuDz@Dz@ pisze:moze teraz bedzie jasniej

Czy na pewno twojego operatora Orange?Dz@Dz@ pisze:Skanuje networka i wykrywa siec 3g
Ile kresek na wskaźniku zasięgu. Jeśli tylko wykrywa i jest 1 kreska to sobie nie po oglądasz. Przemieść się w inne miejsce gdzie zasięg będzie lepszy (full najlepiej) i sprawdź.Dz@Dz@ pisze:<font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jak sprawdzic ile procent nawet
Nie wiem tylko po co się męczyć na tak małym ekranie aby sobie sport obejrzeć. Czyżby nie było normalnej telewizji? Chyba aby sobie po testować

-
czy da sie zastosowac jakas antenke w tym przypadku?
moze troszke wzmocni sygnal?
[ Dodano: 2007-12-13, 12:56 ]
Bardzo czesto jestem w pracy gdy sa mecze.
moze troszke wzmocni sygnal?
[ Dodano: 2007-12-13, 12:56 ]
Bardzo czesto jestem w pracy gdy sa mecze.
- Jaco
Da tylko nie wiemy z jakiej odległości nadaje ten nadajnik.Dz@Dz@ pisze:czy da sie zastosowac jakas antenke w tym przypadku?
To jest za daleko aby użyć jakiejkolwiek anteny. Musisz się zorientować gdzie stoi nadajnik.Dz@Dz@ pisze:Znajduje sie ok.80km od Nottingham skad najprawdopodobnie odbierany jest sygna
-
jak to sprawdzic?nie bardzo wiem gdzie jest najblizszy przekaznik.
- Jaco
Nie mamy map zagranicznych operatorów i w tym przypadku chyba należało by zadzwonić do BOA i zapytać.Dz@Dz@ pisze:jak to sprawdzic?nie bardzo wiem gdzie jest najblizszy przekaznik.
-
ok sprobuje sie dowiedziec.dzieki
- wojteks
- *** Administrator ***
Wycieczka z telefonem po miejscowości (okolicy), nadajnik 3G (umts) nie będzie dalej jak 2-3 km a przynajmniej takie mam obserwacje w PL.jak to sprawdzic?nie bardzo wiem gdzie jest najblizszy przekaznik.
Nie pomagam na PW!
-
Mam taki zasieg jak na zdjeciu, chyba gites.[/b]
[ Dodano: 2007-12-13, 13:26 ]
na pomaranczowo jest 3G
[ Dodano: 2007-12-13, 13:26 ]
na pomaranczowo jest 3G
- Jaco
Skoro na pomarańczowo (ten ciemniejszy) masz 3G to jaki masz zasięg na tej komórce? Z fotki wynika że powinien być full.Wiadomo że praktyce jest inaczej ale jeśli na komórce jest przynajmniej 5/7 zasięgu to nie powinno być problemów.
-
zasieg gsm jest na full,ale jak zmienie na umts to jedna kreska,czasm <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font>.
[ Dodano: 2007-12-13, 13:37 ]
zasieg gsm jest na full,ale jak zmienie na umts to jedna kreska,czasm w ogole.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2007-12-13, 13:43 ]
Aby zmienić post użyj opcji
[ Dodano: 2007-12-13, 13:37 ]
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2007-12-13, 13:43 ]
Aby zmienić post użyj opcji

- Jaco
W końcu piszesz konkrety bo zgadywać jest trudno.Dz@Dz@ pisze:ale jak zmienie na umts to jedna kreska,czasm <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font>.
W takim razie musisz postarać się o antenę zewnętrzną którą skierujesz na konkretny nadajnik który nadaje 3G.
Jak dobrać antenę poczytaj sobie tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736
- wojteks
- *** Administrator ***
ale np. w Plusie to jest podany zasięg na zewnątrz budynków a wiem, że jak zamknę żaluzje w kuchni to zasięg gubię więc metalowy budynek/biuro/hala/grube ściany/piwnica może zabić całkowicie sygnałJaco pisze:Z fotki wynika że powinien być full
Nie pomagam na PW!
- Jaco
Dlatego piszęwojteks pisze:ale np. w Plusie to jest podany zasięg na zewnątrz budynków
i widzisz jaka jest odpowiedź?Wiadomo że praktyce jest inaczej ale jeśli na komórce jest przynajmniej 5/7 zasięgu to nie powinno być problemów.
- wojteks
- *** Administrator ***
czyli dokładnie to co napisałem, należy poszukać nadajnika z telefonem w ręce a potem podjąć decyzję o antenie (ale co to za frajda być przywiązanym do ściany).Jaco pisze:i widzisz jaka jest odpowiedź?
Cytat:
Nie można porównywać zasięgu gsm (a szczególnie 900) do umts, komórki umts "oddychają" czyli regulują dynamicznie moc nadawania aby zapewnić jak największą pojemność sieci i może to powodować czasowe zaniki sygnału u oddalonych użytkowników.
Nie pomagam na PW!
- Jaco
Dokładniewojteks pisze:należy poszukać nadajnika z telefonem w ręce a potem podjąć decyzję o antenie

i oglądać coś czego i tak prawie nie widać.wojteks pisze:(ale co to za frajda być przywiązanym do ściany)

-
A jak wyglada taki nadajnik?
- wojteks
- *** Administrator ***
jak będziesz blisko i miał zasięg na full to popatrz dookoła i zobaczysz jakieś anteny/panele/deski na maszcie/kominie/wieży ciśnień/budynku/sztucznym drzewie/kościeleA jak wyglada taki nadajnik?
http://www.iddd.de/umtsno/koscioly.htm
http://bts-gsm.eu/zdjecia/dolnoslaskie/ ... ezne_kotly
Nie pomagam na PW!
-
dzieki.odezwe sie jak cos zlapie.