Internet za granicą HSDPA, UMTS/ laptop / kupić modem czy ko

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mieciu87
Początkujący użytkownik forum

Internet za granicą HSDPA, UMTS/ laptop / kupić modem czy ko

Post autor: mieciu87 »

Witam, jezdze czesto do Czech po towar, chciałbym tam mieć dostepn do internetu w moim laptopie, z tego co sie orientuje to moge kupic karte operatora czeskiego, wlozyc ją do swojej komórki i połaczyc sie z laptopem i mam dostep do internetu, koszt pewnie podobnie jak w plusie 3gr za 100kb. Pytanie czy nie lepiej kupic modem za 700zl ? czy lepiej komorke ktora tez ma HSDPA, UMTS ? wolalbym komorke, bo i tak zamierzalem zmienic swoj stary telefon. I pytanie jaka to bedzie z kosztami otworzenia jednej strony na allegro ? bo glownie o allegro mi chodzi, chcialem rpzegladac aukcje... Dzieki i Pozdrawiam
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Internet za granicą HSDPA, UMTS/ laptop / kupić modem czy ko

Post autor: zDaleKi »

mieciu87 pisze:Pytanie czy nie lepiej kupic modem za 700zl ? czy lepiej komorke ktora tez ma HSDPA, UMTS ? wolalbym komorke
Jeżeli wolisz komórkę, to chyba lepiej komórka. Wybór zależy od Ciebie jak Ci będzie wygodniej i taniej - lepiej. Tylko albo będziesz musiał w niej przekładać karty SIM, albo zastosować jakiś "dual-sim adapter".
mieciu87 pisze:pytanie jaka to bedzie z kosztami otworzenia jednej strony na allegro ?
To zależy jakiego operatora czeskiego wybierzesz i jakie on ma stawki na przesył danych. Szklanej kuli teraz nie mam, więc ciężko ocenić :cwaniak:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
mieciu87

A telefon musi mieć HSDPA , czy wystarczy UMTS, bo za bardzo się nie znam co lepsze ;)
Załóżmy, że stawka będzie jak w plusie czyli 3gr za 100kb to ile jedna stronka może kosztować ? tak pi razy drzwi :D
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

http://t-mobile.cz/Web/Residential/Tari ... nwalk.aspx
http://t-mobile.cz/Web/Residential/Tari ... mited.aspx

Twist to prepaid.

Najlepiej by było kupić modem do laptopa bo przekładanie kart SIM albo dualsim to porażka. Czemu za 700, nie musisz mieć najnowszego modelu 7,2Mbita a co najmniej jakiś modem z EDGE, do allegro starczy a EDGE jest prawie wszędzie
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

A telefon musi mieć HSDPA , czy wystarczy UMTS, bo za bardzo się nie znam co lepsze ;)
Najlepiej żeby miała wszystko ;) . HSDPA jest szybsze ale co z tego że będziesz miał to w telefonie jak będziesz poza zasięgiem i będzie Ci działać z mniejszą prędkością.
mieciu87

Ok, jakieś rozwiązanie wybiore, dzięki wam. Mam problem ze zrozumieniem tej czeskiej strony, i nie mogę się doszukać ile wkońcu mnie to będzie kosztować. Języka czeskeigo jeszcze nie umiem ;) jeśli ktoś wie to dajcie znać jaki to koszt mniej więcej :roll: dzięki !
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

mieciu87 pisze:telefon musi mieć HSDPA , czy wystarczy UMTS, bo za bardzo się nie znam co lepsze
Lepsze jest HSDPA i to o wiele.
mieciu87 pisze:Załóżmy, że stawka będzie jak w plusie czyli 3gr za 100kb to ile jedna stronka może kosztować ? tak pi razy drzwi
Π x drzwi masz w FAQ: > Internet na wakacjach, Internet poza domem - poradnik podróżnika - by Regedit < Tam masz zestawienie ile mniej więcej kosztuje jedna strona.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ