Nieustanne problemy z ED77 w sieci Orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Nieustanne problemy z ED77 w sieci Orange
Zostałem skierowany ze swoim problemem na Wasze forum z dobreprogramy.pl. Otóż:
Co jeżeli Orange kompletnie nie dotrzymuje (wg mnie przynajmniej) warunków Umowy? Tzn. połączenia są zrywane co 2-3 minuty, jeżeli nawet zostaną samoczynnie wznowione to nie trwają zbyt długo... Prędkość transferu przed przekroczeniem limitu nie przekracza zazwyczaj 50-60kb/s (czyli określonych w umowie 100kb/s)... Chciałem zaznaczyć, że na pewno jestem w zasięgu Edge, gdyż na początku Umowy Internet spełniał warunki Umowy w stopniu nikomu nieprzeszkadzającym.
Zadam jasne pytanie: czy w tym przypadku jest możliwość zerwania Umowy, aby nie płacić Kary?
Co jeżeli Orange kompletnie nie dotrzymuje (wg mnie przynajmniej) warunków Umowy? Tzn. połączenia są zrywane co 2-3 minuty, jeżeli nawet zostaną samoczynnie wznowione to nie trwają zbyt długo... Prędkość transferu przed przekroczeniem limitu nie przekracza zazwyczaj 50-60kb/s (czyli określonych w umowie 100kb/s)... Chciałem zaznaczyć, że na pewno jestem w zasięgu Edge, gdyż na początku Umowy Internet spełniał warunki Umowy w stopniu nikomu nieprzeszkadzającym.
Zadam jasne pytanie: czy w tym przypadku jest możliwość zerwania Umowy, aby nie płacić Kary?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Patrick Master, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Re: Nieustanne problemy z ED77 w sieci Orange
Patrick Master pisze:(czyli określonych w umowie 100kb/s).

Na początek spróbuj przenieść się z komputerem w inne miejsce (żeby korzystać z innego nadajnika). Bo może to być wina nadajnika i w ten sposób sie to wyeliminuje. http://www.wieprz.net/bts/ - tu masz lokalizację.
[ Dodano: 2007-12-17, 09:48 ]
Taka sytuacja jest zależna od pory dnia/nocy?
[ Dodano: 2007-12-17, 09:50 ]
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9697
[ Dodano: 2007-12-17, 09:56 ]
System czysty, bez żadnych wirusów i podobnych tworów?
-
No ok, nie w Umowie, ale taka prędkość jest określana jako przeciętna przed przekroczeniem limitu, zaś po przekroczeniu powinna spadać o POŁOWĘ, a nie jak to u mnie do 25kb/s~...Sundance_kid pisze:To jest to coś takiego w umowie? Jak można zagwarantować coś czego sie do końca nie da zagwarantować?Patrick Master pisze:(czyli określonych w umowie 100kb/s).
Jak powiedziałem - problem kiedyś nie występował, a wątpię, by w mojej okolicy nadajniki zostały wyłączone w ostatnim czasie...Sundance_kid pisze:Na początek spróbuj przenieść się z komputerem w inne miejsce (żeby korzystać z innego nadajnika). Bo może to być wina nadajnika i w ten sposób sie to wyeliminuje.
Tak...Sundance_kid pisze:System czysty, bez żadnych wirusów i podobnych tworów?
Ale to we mnie budzi nadziejęSundance_kid pisze:http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9697

Dzięki wielkie

- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
A słyszałeś o awarii lub przeciążeniu?Patrick Master pisze:Jak powiedziałem - problem kiedyś nie występował, a wątpię, by w mojej okolicy nadajniki zostały wyłączone w ostatnim czasie..

-
Ale czy przeciążenia i awarie trwają miesiącami/kwartałami? Wydaje mi się, że takie problemy rozwiązuje się szybciej... W sumie to już nie jest ważne skoro jest okazja na zerwanie Umowy 

- wikara
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jak nie kupisz anteny kierunkoqwej to takie problemy będziesz miał do końca umowy bo to wina tylko i wyłączne orangutana,ewidentnie z tym nic nie robią bo poco ale jak zadzwonisz do nich do orange to tylko ci zresetują połączenie z nadajnikiem i to wszystko i pomoże na pare minut i pużniej to samo ja się męczyłem z tym 1rok i zrezygnowałem karą pieniężną i mam teraz to co mam

-
Witam.
Mam taki sam problem jak Ty, z tym ze ja mam antene kierunkowa i nic to nie daje. Zakldala mi to firma wiec im caly czas wierce dziure w brzuchu. Na razie przyszli kazali przeintsalowac Windowsa i czekac, oczywiscie zrobilem jak chcieli i zgadnijcie.....tak samo
Wyjmuje modem wkladam, troche polaze po neciie i dalej reset. Predkosc predkoscia, mam EDGA i wiem co bralem ale ze bede musial restowac kompa co 20-30 minut to powiem szczerze nie zostałem poinformowany
Zalozylem podbny temat do Twojego http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ght=#57382 . PO swietach ide do nich i maja zamiar testoac jak to sie bedzie zachowywac u nich, na przykladw laptopiew firmie i maja działac wiec bede informowac do czego doszli. Powiedzieli mi ze albo karta zesputa albo nie chce ona komponowac z moimi podzespolami co jak dla mnie brzmi smiesznie ale moze jestem niedouczony
W kazdym razie o dalszej mojej super przygody z radiowym ORANGe bede pisal
Pozdrawiam
Mam taki sam problem jak Ty, z tym ze ja mam antene kierunkowa i nic to nie daje. Zakldala mi to firma wiec im caly czas wierce dziure w brzuchu. Na razie przyszli kazali przeintsalowac Windowsa i czekac, oczywiscie zrobilem jak chcieli i zgadnijcie.....tak samo

Pozdrawiam

-
To znowu ja z tym samym problemem. Czekałem ponad miesiąc z nadzieją na jakąkolwiek poprawę, ale jak się domyślacie- nie doczekałem się poprawy, wręcz przeciwnie: jest coraz gorzej! Internet działa z prędkością, do której wstyd się przyznać (~30kb/s) przed przekroczeniem limitu, po przekroczeniu zaś prędkość spada do wartości ~20kb/s. Połączenia są bardzo często zrywane, lub też, jeżeli zostają nawiązane, istnieją tylko jako napis "Połączony" w aplikacji, gdyż praktycznie internet nie działa. Gdy już zacznie działać, nie wiem, z jakiego powodu, nie można połączenia obciążać (tzn. podczas działania aplikacji wysyłających / odbierających małe ilości danych, czyli np. gra Tibia internet 'w miarę' działa, ale próba wczytania jakiejkolwiek strony w przeglądarce kończy się freezem- zacięciem internetu, trwającym najczęściej ponad minutę [pomimo użycia opcji ZATRZYMAJ w przeglądarce połączenie nadal jest 'nieruchome'], lub też całkowitym rozłączeniem). Wątpię, że jest to wina obciążeń, ponieważ te problemy występują bardzo nieregularnie (biorąc pod uwagę dzień i noc zy też pory dnia) oraz, moim zdaniem, nie jest to wina zasięgu, a raczej jego braku, gdyż półtora roku temu, czyli podczas zawierania umowy, wszystko działało bez zarzutu a ani lokalizacja modemu ani też komputera nie uległy zmianie.
Procentowy stosunek działania i 'niedziałania' mojego neta przedstawia się mniej więcej odpowiednio 20% i 80%.
Oczywiście nadal satysfakcjonowałaby mnie możliwość rozwiązania Umowy bez płacenia Kary, gdyż w Salonie Orange na temat
Procentowy stosunek działania i 'niedziałania' mojego neta przedstawia się mniej więcej odpowiednio 20% i 80%.
Oczywiście nadal satysfakcjonowałaby mnie możliwość rozwiązania Umowy bez płacenia Kary, gdyż w Salonie Orange na temat
odpowiedziano mi mniej więcej "Tekst ten musiał być źle przez Państwa zrozumiany" oraz "Wyrok nie jest prawomocny więc nic podobnego nie nastąpi".Sundance_kid pisze:http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9697
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jedyne na co masz szanse to reklamować i wystąpić o rabat 50% abonamentu. Umowy ci nie rozwiążą dobrowolnie na pewno. Od strony technicznej powinieneś to zbadać, czy tylko na tej jednej stacji tak cienko chodzi, czy w innym miejscu na innym komputerze lub z innym modemem-telefonem działa ten internet poprawnie.. Może wystarczy przekierować się na inny BTS i zacznie chodzić prawidłowo. Na początek zabierz ten modem całkiem inne miejsce, zainstaluj i zobacz jak działa. Podaj też swoją lokalizację z tej mapy: http://www.wieprz.net/bts/
-
Ale mnie nie interesuje jak chodzi na innych stacjach bazowych, podpisując Umowę chciałem (i nadal chcę) korzystać z działającego w miarę bezawaryjnie internetu, ale niestety nie zostało mi to zapewnione! Wątpię, że jest to problem z zasięgiem, gdyż jak już napisałem,
Ps. słyszałem od znajomego, że też miał internet w sieci Orange, ale opierając się na słabych pingach i całodziennych brakach w dostawie internetu, uchylał się od płacenia całego abonamentu (odliczając odpowiednio dzienne stawki od całej kwoty), aż w końcu wyegzekwował zerwanie umowy. Czy to możliwe? ...
Pozdro!
Dlaczego mam płacić 60zł/mies za coś takiego, skoro za 40zl/mies mógłbym mieć połączenie prawie bezawaryjne, satysfakcjonujące mnie? Telefony do biura obsługi też nie są za darmo (przeciętna rozmowa z konsultantem wynosi mnie 15zł)!Patrick Master pisze:nie jest to wina zasięgu, a raczej jego braku, gdyż półtora roku temu, czyli podczas zawierania umowy, wszystko działało bez zarzutu a ani lokalizacja modemu ani też komputera nie uległy zmianie
Ps. słyszałem od znajomego, że też miał internet w sieci Orange, ale opierając się na słabych pingach i całodziennych brakach w dostawie internetu, uchylał się od płacenia całego abonamentu (odliczając odpowiednio dzienne stawki od całej kwoty), aż w końcu wyegzekwował zerwanie umowy. Czy to możliwe? ...
Pozdro!
- SVIPER
- Stały użytkownik forum
To trzeba było wziąść ten cudowny internet za te 40zł ....Patrick Master pisze:Dlaczego mam płacić 60zł/mies za coś takiego, skoro za 40zl/mies mógłbym mieć połączenie prawie bezawaryjne, satysfakcjonujące mnie?
To idź prosto do salonu, albo wyslij do nich e-maila-przewaznie odpowiadają w przeciągu kilku dni....Patrick Master pisze:Telefony do biura obsługi też nie są za darmo (przeciętna rozmowa z konsultantem wynosi mnie 15zł)!
Słyszałeś tylko, czy jestes tego pewien? Jak to dokładnie wyglądało? Ciekawy sposób-przestać opłacać rachunek....Patrick Master pisze:Ps. słyszałem od znajomego....[...]....

ED77 + ATK20 = 

- DJ1910
podpisałeś umowe z operatorem, ktory we wszystkich pkt regulaminu zabezpieczył się na fakt tego problemu jaki własnie masz....niestety to totalnie cwane, ale rolują ludzi w butelke jak tylko sie da, pisz reklamacje to mozliwe ze Ci zaproponuja jakas znizke....
PAMIETAJCIE LUDZIE, jesli bierzecie NET do domu, i macie do wyboru jakis Kabel/DSL/WIFI a GPRS/EDGE lub niesprawdzone 3G, zawsze bierzcie TO PIERWSZE!!!! inaczej bedzie płacz i skomplenie na tym forum które nic nie da....
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-02-05, 15:49 ]
Edycja wyrazu "do domu".
PAMIETAJCIE LUDZIE, jesli bierzecie NET do domu, i macie do wyboru jakis Kabel/DSL/WIFI a GPRS/EDGE lub niesprawdzone 3G, zawsze bierzcie TO PIERWSZE!!!! inaczej bedzie płacz i skomplenie na tym forum które nic nie da....
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-02-05, 15:49 ]
Edycja wyrazu "do domu".

Ostatnio zmieniony 2008-02-05, 15:48 przez DJ1910, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Rzeczywiście, chyba trzeba będzie przeżyć jakoś do lipca... sorry za moje kłopoty xD
Pozdro ( ;
Pozdro ( ;
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Patrick Master a może zrób cesje umowy?
-
JEDNA|BARDZO WAZNA SPRAWA, zaden polski operator nie gwarantuje dostępu do bezprzewodowego internetu wewnątrz budynków, co spowodowane jest tym ze konstrukcja danego budynku i jego lokalizacja (chodzi glownie o otoczenie innymi budynkami) moze powodowac wlasnie takie problemy jak to opisales, internet mobilny jak sama nazwa wskazuje jest po to zeby korzystac z niego mobilnie, czyli samochód (trasa) itp, czyli jest on stworzony po to zebys mogl sobie go zabrac na delegacje, wycieczke, szkolenie itp, do domu instalujemy internet stacjonarny. To ze podpisałeś umowe to super, ale nie ma w niej ani słowa o tym ze bedzie Ci on dzialal tak samo w sypialni, i na podwórku, gdzie przy pierwszej opcji moze on nie dzialac w ogole, a wrecz jest wyrazny zapis o tym ze operator gwarantuje zasieg jedynie poza budynkami, wiec o rozwiazaniu umowy mozesz zapomniec, jezeli oczywiscie problem ten spowodowany jest wlasnie utrata zasiegu wewnatrz budynkow, moja rada wez ze soba modem, pozycz od kolegi laptopa, jedz w miasto i sprawdz jak to lata, jezeli problem nie ustapi oznaczac to bedzie albo problem po stronie sieci, albo modemu, karty sim. Jezeli okaze sie ze wszysto dziala ladnie to chyba nie musze pisac... Jeszcze maly trik, jak zadzwonisz do BOK to mozesz w związku z tymi problemami liczyc na jakiegos bonusa (przesuniecie lejka ograniczen itp.) PZDR
- Demon
Z tą siecią i tym modemem to już "STANDARD" zawsze jest i będzie coś żle (ale to moje zdanie). Uciekajcie od tej pomarańczy jak macie taką możliwość. 

Jak ktos ma pecha to nawet palec w pupie zlamie...
Ludzie na poziomie zawsze chodzą w pionie.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Gdzie do Ery ?Demon pisze:Uciekajcie od tej pomarańczy jak macie taką możliwość

- Demon

bob Ty to jesteś.
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-18, 23:35 ]
Dalszą część już o Erze wydzielono tu >KLIK<
Jak ktos ma pecha to nawet palec w pupie zlamie...