Globetrotter GT Max z ERA problemy z szybkością łącza

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Van GORRE
Początkujący użytkownik forum

Globetrotter GT Max z ERA problemy z szybkością łącza

Post autor: Van GORRE »

Witam

Laptopy: Acer Aspire 3692 oraz IBM R40e
Karta Option Globetrotter GT MAX 7,2
Umowa - najtańsza z Ery, wyłapująca wszelakie pasma.

ERA (karta Option globetrotter gt max 7,2) - Nadajnik stoi w mieście oddalonym o jakieś 3 kilometry (dochodzi jeszcze ściana lasu)
Orange (karta SE CG75 - tylko GPRS)- nadajnik oddalony o 15 km (mega ściana lasu)

Orange działa tylko po GPRS, czasami chwyci nawet 4 kreski zasięgu co jednak umożliwia wystawianie przediotów na allegro (zdjęcia) a także przeglądnie stron. Słabo bo słabo ale idzie :). Podpisałem umowę z ERĄ (wcześniej sprawdzałem zasięgi itd.) wyłapuje EDGE jednak w porównaniu z GPRS Orange działa zdecydowanie gorzej (strony ledwo doczytują się do końca, przeglądanie allegro to prawdziwa mordęga). Wysłane jakiegokolwiek zdjęcia graniczy z cudem. Zasięg w erze mam maksymalny, antenka oczywiście wysunięta, pomoc techniczna i F.A.Q. ery (masakrycznie słaba, wręcz znikoma) przejrzana, forum bez-bezkabli chyba odpowiednio poprzeglądałem :)
Żeby było śmieszniej sąsiad obok ma identyczną umowę z ERĄ ale kartę na PCI do komputera stacjonarnego. Różnica w przesyle danych bardzo widoczna (działa jak na sterydach :)) ... u mnie lipa. Wieczorem zamontuję antenę i sprawdzę czy coś pomoże.
Więc nasówa się teraz pytanie: Co jest grane? Dlaczego to działa tak ślamazarnie i słabo skoro zasięg jest pełny, sprzet działa (już) poprawnie (windows przeinstalowany - świeży z najnowszymi poprawkami, sterowniki i program zainstlowany). Sprawdzone na dwóch laptopach. Czy ta karta wymaga jeszcze jakichś dodatkowy ustawień np. Menedżer Urządzeń -> Karty sieciowe -> Option GT GT MAX -> Właściwości -> Zaawansowane (zapewne połapiecie się o które opcje mi chodzi)?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: Globetrotter GT Max z ERA problemy z szybkością łącza

Post autor: Ufo atakuje »

Van GORRE pisze:Żeby było śmieszniej sąsiad obok ma identyczną umowę z ERĄ ale kartę na PCI do komputera stacjonarnego. Różnica w przesyle danych bardzo widoczna (działa jak na sterydach :) ) ... u mnie lipa.
To może być coś z modemem. Poproś go o małą pomoc. Idz do niego, sprawdź najpierw jak chodzi na twoim laptopie u niego (może jednak sieć) i zainstaluj swój modem na jego komputerze. Jeśli dalej nie działa to twój modem jest wadliwy. Sprawdz też z jego kartą SIM-od tego możesz zacząć.
Van GORRE

Jutro postaram się namówić sąsiada do chwilowego testu naszych sprzętów. Niebawem dotrze też antena. Mam pytanie odnośnie samej karty, otóż "podpina" się jako karta sieciowa bezprzewodowa (WiFi) a z tego co widziałem w Waszym F.A.Q. to raczej powinna być widziana w modemach. Czy to normalne ,że jest taka "zamiana" ?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Jeśli są identyczne to system i tak może (ale nie musi) zainstalować nowy sprzęt.
Van GORRE

Co do sprzętu sąsiada to okazało się ,że ma podłączony modem na USB.

Podłączyłem zewnętrzną antenę i jest już znacznie lepiej. Mimo tego zamiast EDGE chwyta 2G w programie ustawione mam na UMTS preferowany. Do wyboru jest tylko GPRS Preferowany/Tylko oraz UMTS Preferowany/Tylko. Wcześniej miałem wersję anglojęzyczną tego programu i można było wybrać GPRS/EDGE Preferowany/Tylko oraz UMTS Preferowany/Tylko ale boję się instalować tę wersję ,żeby coś się nie skopało bo już kilka dni siedzę nad tym dziadostwem.
Bez anteny łapie EDGE ale cienko działa (tak jak opisywałem w pierwszym poście). Zastanawia mnie dlaczego na zewnętrznej antenie chwyta 2G zamiast EDGE?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

A czy w innych miejscowościach też jest taka prędkość na EDGE? Jak masz laptopa możesz to sprawdzić. Musisz ustalić czy to jest problem z siecią czy z modemem/sprzętem.
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Podłącz do swojego kompa modem sąsiada skoro ma na USB, nie powinno być problemów, wtedy zobaczysz co jest grane.
ODPOWIEDZ