Niska prędkość - Blueconnect

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Re: Niska prędkość - Blueconnect

Post autor: Sundance_kid »

Sniper512 zorientuj sie wsród znajomych kto ma telefon obsługujący UMTS i go pożycz do testów. W simlocka raczej sie nie baw.
Awatar użytkownika
uzdzik
Stały użytkownik forum

Post autor: uzdzik »

Ostatnio przetestowałem program Internet Cyclone mam wersję bezpłatną ale i ta już pokazała u mnie co potrafi, trochę mi neta przyśpieszyło
http://www.idg.pl/ftp/pobierz/pc/7974.html
Proszę o komentarz :papa:
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

Post autor: Sniper512 »

uzdzik napisał:
Proszę o komentarz :papa:
A jakie zastosowałeś ustawienia? Jakie najlepiej wybrać do mojej konfiguracji?:
modem HUAWEI E220 blueconnect 512 EDGE
Awatar użytkownika
uzdzik
Stały użytkownik forum

ja wybrałem u siebie maxa - extreme ;pozostałe domyślne jak program mi zalecił, wynikiem tego był znaczny wzrost prędkości zaraz po restarcie kompa, jednak nie wiem czemu transfer spadł mi do poprzedniego po jakichś 30 min :niepewny:
dlatego chce koomentaż jak u innych to zadziałało :roll:
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

Hmmm trochę pomogło jakiś wzrost wydajności o 10%. Ale wg mnie lepszy jest blueconnect compressor. Pogarsza jakość obrazków na stronach, ale za to szybciej się wczytują...

uzdzik napisał
jednak nie wiem czemu transfer spadł mi do poprzedniego po jakichś 30 min
U nie jak na razie z transferem b. dobrze. Apropo Mam limit 500Mb, ściągnąłem już 800 a nic mi jeszcze nie obniżyli? Czy czasami nie chodzi tu o limit wielkości pliku (max rozmiar 500Mb)?
Czy tylko mam się spodziewać że niedługo mi obetną...

dop. po ok. 30min transfer też mi spadł do 0,5 kb/s ale to nie od progr. tylko obcięli mi..., ale strony szybko chodzą - jak zawsze
Awatar użytkownika
uzdzik
Stały użytkownik forum

Tu też co nieco sensownego piszą:
http://www.look.pun.pl/viewtopic.php?id=32

a i nie muszę przypominać o starym dobrym temacie: :ok:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=2572
Sniper512 pisze:ale strony szybko chodzą - jak zawsze
u mnie jest zamulony net jako całość ( średni czas ładowania www.bez-kabli.pl to ok 30-40 sekund a o ściąganiu już wspominałem) :cry:
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

Zrobiłem test na:

http://test.vline.pl/test.php

Download: 156 kbps
Upload: 62 kbps

A stronka www.bez-kabli.pl otwiera się w 5 sekund!!

uzdzik napiał:
u mnie jest zamulony net jako całość
Miałem zainstalowane NOD32 (antywirusa) to mi tak zamulało.... Ściągnąłem Nortona 2007 (125Mb) w prawie pół dnia!! , i teraz mi nic nie zamula.

PS
uzdzik napiał:
a i nie muszę przypominać o starym dobrym temacie: :ok:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=2572

Jezu zrobiłem wszystko zgodnie z opisem i kurde limit mi się odblokował! Rano ściągało 0,5 kb/s a teraz 50-60 kb/s!!!!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Sniper512 pisze:A stronka www.bez-kabli.pl otwiera się w 5 sekund!!
Aby sobie po testować wyczyść całą pamięć podręczną bo jak tego nie zrobisz to zawsze otworzy ci się w 5 sekund.
Awatar użytkownika
uzdzik
Stały użytkownik forum

Ja przed testem zrestartowałem Mozillę i wyczyściłem wszystkie ciasteczka!! Zrobiłem to CCleaner'em. Bo tak to w kompie jest strona a połączenie polega na jej odświeżeniu :faq:

Skorzystałem z linku, fakt jest masa wiedzy na pewno przydatnej szczególnie dla mnie- początkującego internauty zapoznam się na pewno powoli i konsekwentnie....Dzięki

A co do testu szybkości łącza na tej samej stronie ( link powyżej) pokazało mi:
Download: 6 kbps
Upload: 53 kbps
a i dodam że limitu danych na pewno nie przekroczyłem mam 4G na miecha i tydzień temu zaczął mi się okres rozliczeniowy.
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

Jaco pisze:wyczyść całą pamięć podręczną bo jak tego nie zrobisz to zawsze otworzy ci się w 5 sekund.
No tak po wyczyszczeniu otworzyła się w 18s :cry:
Awatar użytkownika
Jaco

Sniper512 pisze:No tak po wyczyszczeniu otworzyła się w 18s
:cwaniak:
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

DOBRA!! KONIEC POGADUSZEK!!!

Przejdźmy do sedna tematu.... Trochę się dowiedziałem co nie co wszystkim b. dzięki, ale...

Główną moją myślą jest PING w grze przez sieć!!!

Dowiedziałem się, że 3G jest szybszy, ale wpierw muszę zdjąć simlocka , bo okazało się że w okolicy jest PLUS 3G!!! A więc KONKRETY (żadnych domysłów typu kup se i sprawdź!)

Jeżeli ściągnę simlocka z modemu Huawei E200 kupię simdatę i zmienie operatora na plus i tym samym będę miał dostęp do 3G czy wtedy polepszy się jakość gry przez sieć????
Czy wtedy nie będę tak przerywać, nawet jeśli gram z kumplem który mieszka obok i ma Neostradę 512??

Myślałem że jak będę miał blueconnecta 512 to będzie chodzić tak samo jak stałe łącze 512. A tu kicha mam takie zaniki że nawet jak rozmawiam przez Skype to mi zacina.....
Proszę o POMOC!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Sniper512 pisze:A więc KONKRETY (żadnych domysłów typu kup se i sprawdź!)
A jak myślisz dlaczego tak piszemy? Nikt Ci nie zagwarantuje tego, że będzie Ci świetnie chodziło. Teoria teoria a praktyka praktyką. A teraz do konkretów:
Sniper512 pisze:tym samym będę miał dostęp do 3G czy wtedy polepszy się jakość gry przez sieć????
Tak, polepszy. Tylko Simdata i UMTS może Cię sporo kosztować.
Sniper512 pisze:blueconnecta 512
Co to?

Najlepiej znajdź kogoś na cesję umowy i podpisz nową z Plusem. Bardziej będzie się opłacać.
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Sniper512 pisze:....Myślałem że jak będę miał blueconnecta 512 to będzie chodzić tak samo jak stałe łącze 512. A tu kicha mam takie zaniki że nawet jak rozmawiam przez Skype to mi zacina.....
Gdybyś choć pobieżnie czytał forum, to byś wiedział o kłopotach ze skype, do tego musisz mieć HSDPA. Skoro sąsiad ma neostradę i jest ok, to załóż i TY i będziesz szczęśliwy.
W ogóle to co to za wymysł blueconnect 512? Nawet na stronę operatora się wejść nie chce i poczytać?
Awatar użytkownika
Jaco

Sniper512 pisze:A więc KONKRETY
Więc jeszcze bardziej poczytaj nasze forum używając szukajki i czytaj tematy związane z grami.

Ja powiem tylko jedno że net przez GSM zbytnio się nie nadaje do tego.Net GSM jest netem mobilnym i tylko ostateczności(brak innego dostępu) powoduje że robi się z niego net do domowego użytku.Sprawdza się dość dobrze jako w domu w miejscach gdzie jest zasięg powyżej EDGE czyli UMTS/HSDPA . Nie powiem że na EDGE jest źle(sam tak kiedyś korzystałem) ale pograć się w gry typu strzelanki zbytnio się nie da.

Wiem że zaraz tu się pojawią głosy że się da i w ogóle ale na krótką metę.
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

Sundance_kid pisze:Najlepiej znajdź kogoś na cesję umowy i podpisz nową z Plusem.
To nie wchodzi w rachubę.....
Sundance_kid pisze:Tak, polepszy. Tylko Simdata i UMTS może Cię sporo kosztować.
Ile?
blueconnect 512 Co to?
yyy.. w umowie dokładnie mam napisane: BLUECONNECT 500MB 24M
Jarek no.1 pisze:Skoro sąsiad ma neostradę i jest ok, to załóż i TY i będziesz szczęśliwy.
Jak bym mógł mieć neostradę to bym się nawet nie zastanawiał. 2 lata wojny o łącze... :klnie:
Jaco pisze:Ja powiem tylko jedno że net przez GSM zbytnio się nie nadaje do tego
załamałeś mnie........... :cry: :cry:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Sniper512 pisze:BLUECONNECT 500MB 24M
Limit 500 MB umowa na 24 miechy.
Awatar użytkownika
Jaco

Sundance_kid pisze:Limit 500 MB umowa na 24 miechy.
Ja dodam jak masz własny modem możesz wziąć limit 500 MB i bez umowy na czas nie określony.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Sniper512 pisze:Ile?
a tyle
http://www.iplus.pl/index.html

w skrócie 60zł albo 110zł za odpowiednio limit 1GB lub 4GB na miesiąc
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
uzdzik
Stały użytkownik forum

Nie wiem czy ma to sie coś do rzeczy ale jak do BOA ery wysłałem e-mail z info o moim transferze i że nie dotrzymują umowy to po jakichś 15 min transfer skoczył mi z 6 na 20-30 kB/s, a co najważniejsze od paru godz sie trzyma. Ktoś powie co tu jest grane?? :szok:
Awatar użytkownika
Jaco

uzdzik pisze:Ktoś powie co tu jest grane??
Co ty im napisałeś że aż tak się wystraszyli :hyhy:

Powinieneś się cieszyć a nie narzekać. :ok:
Awatar użytkownika
uzdzik
Stały użytkownik forum

Jaco pisze:Co ty im napisałeś że aż tak się wystraszyli
nic takiego, jest takie coś jak rzecznik praw konsumenta znajomy mi podpowiedział nawet w TV reklamują, ale wątpię żeby sie wystraszyli ( taki potentat szarego człowieka) raczej po prostu poprawili jakiś błąd :D ciekawe jak długo sie pociesze :hyhy: pożyjemy zobaczymy....
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

uzdzik pisze:wysłałem e-mail z info o moim transferze i że nie dotrzymują umowy to po jakichś 15 min transfer skoczył mi z 6 na 20-30 kB/s
To może ja ich też zastraszę tym PINGIEM ;)
Guanamo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Guanamo »

siema. chciałbym sie cos spytac mam bc huei e220 od niedawna i mam problem ze sciaganiem nie przekracza on nawet 10kb.da sie to jakos zwiekszyc :szok:
aha czy to narmalne w takim interneci że transfer ni utrzymuje sie w jednym miejscu ,rozchodzi mi sie o wyslane i odebrane. :/
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darecky »

W necie GSM tak zazwyczaj masz, ze transfer skacze. Masz 30KB/s, a zaraz możesz mieć 1KB/s, a potem 15Kb/s....

Guanamo, jeśli to jest 10KB/s (a nie 10kb/s) to znaczy że masz EDGE, tylko że słaby. Więc albo masz nadajniki zapchane w Raduczu, albo musisz kupić antenę, żeby poprawić zasięg. :ok:

Sniper512, w necie komórkowym nigdy nie masz zagwarantowanej prędkości, niestety...

uzdzik, napisz jak długo się to będzie trzymało, a jak masz czas to napisz mi na PW co tam dokładnie w tym mailu wysłałeś, chętnie skorzystam!
Awatar użytkownika
uzdzik
Stały użytkownik forum

Sniper512 pisze:ja ich też zastraszę
zaraz zastraszę a nie lepiej na początek grzecznie zapytać, a przy okazji wspomnieć o tym że zna się swoje prawa? Tak dyplomacji odrobinę, nie łatwo zastraszyć firmę zatrudniającą rzesze prawników, myślisz że tak porostu sie ciebie wystraszą...
DarQ pisze:napisz jak długo się to będzie trzymało
z tym to trudno powiedzieć na razie jest zmiennie ale teraz zdarzają sie się chwile że transfer skacze mi nawet ok 50 KB/s :ok: ale też i ok. 5KB/s wiecie to też zależy od wielu rzeczy.... A sory ale treści to bym wolał nie podawać, mogę jedynie polecić http://www.money.pl/gospodarka/wiadomos ... 33996.html tam pomagają indywidualnie i fachowo :papa:
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

DarQ pisze:Sniper512, w necie komórkowym nigdy nie masz zagwarantowanej prędkości, niestety...
A niech to szlag..
Awatar użytkownika
pshemo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: pshemo »

Witam serdecznie!

Podłączę się pod temat ze swoimi spostrzeżeniami.

A więc zacznę od początku. Od jakiegoś roku korzystałem z iplus simdata przez komórkę (Samsung SGH-U600). Byłem bardzo zadowolony z prędkości osiąganych transferów biorąc pod uwagę fakt, że jechałem przez zwykły EDGE. Jedyne co mi nie pasowało to cena. Wydawałem miesięcznie ok.300 zł na doładowania. I ostatnio stwierdziłem że czas najwyższy uwiązać się z jakimś operatorem. Po wnikliwej analizie ofert wybrałem Blueconnect 5G za 120 zł z modemem Option GlobeTrotter GT Max 7.2. Doskonale wiedziałem że w moim mieście nie miałem szans na zawrotne transfery, no ale cóż, Plus także nie oferuje UMTS u mnie a wcale nie było tak źle. Trzy dni temu przyjechał kurier. Zadowolony podłączyłem modem do swojego laptopa (HP [Compaq nx6125]) i zaczął się koszmar. Maksymalnie sciągam jakikolwiek plik z prędkością do 11kb/s. Strony ładują mi się przez ok. 30-60 sekund. W iplus, ze zwykłym EDGE trwało to max. 1 sekundę. Nie wiem co o tym myśleć, tym bardziej, że cały czas mam full zasięg a w pasku jest napisane "Wspaniały sygnał". Kombinowałem na wszystkie sposoby. Przeanalizowałem wszyskie sposoby jakie tylko znalazłem na tutejszym forum... i nic - dalej ten sam zonk. Co zrobić w moim wypadku? Napisać do ery? Zerwać umowę? Cierpliwie czekać 5 lat jak będzie tu zasięg UMTS? Dodam jeszcze, że próbowałem łączyć się przez wyżej wspomniany telefon komórkowy, który z iplusem radził sobie świetnie. Ale z blueconnect był ten sam kicz. Sformatowałem nawet dysk i zainstalowałem system od nowa, bo myślałem że to może przez szajs jaki trzymałem na dysku... :hyhy: No ale nie :-D

Jak ktoś ma na to pomysła to proszę o pomoc bo nerwowo wysiądę hehe.
[you] zapraszam na strony:
Portal Kolejowy
K?dzierzyn-Ko?le
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Kod: Zaznacz cały

Prawa e-konsumenta
Z przyjemnością podajemy Państwu przepisy, które wynikają z Ustawy o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, gdyż dają one Państwu całkiem przyzwoity poziom ochrony w trakcie zakupów internetowych.
Na początek jednak należy zdać sobie sprawę, że ustawa ta nie dotyczy: inwestycji kapitałowych, ubezpieczeń, czynności bankowych, sprzedaży z licytacji, czyli aukcji internetowych, a także nieruchomości z wyjątkiem najmu.
Zgodnie z ustawą:

*
    * Jeśli rezygnujesz z zakupu, to umowa pomiędzy Tobą a sprzedawcą uznawana jest za niezawartą i jesteś zwolniony ze wszelkich zobowiązań, musisz jednak oddać produkt w stanie niezmienionym (czyli nie możesz go używać przez te 10 dni), ale możesz go wypróbować (czyli przymierzyć, sprawdzić, jak działa).
    * Termin 10-dniowy liczy się od dnia dostarczenia produktu, a w przypadku usługi od dnia zawarcia umowy.
    * Jeśli na stronie sklepu internetowego nie zostały podane informacje o:
      - nazwie i siedzibie sklepu,
      - cenie obejmującej także cło i podatki,
      - zasadach zapłaty,
      - kosztach, terminie i sposobie dostawy,
      - prawie do odstąpienia od umowy w przeciągu 10 dni,
      - miejscu i sposobie składania reklamacji
      to termin, w którym możesz zrezygnować z zakupu wynosi trzy miesiące.
    * Wzór protokołu odstąpienia od umowy można znaleźć na naszej stronie.
    * Nikt nie może żądać od Ciebie zapłaty za wycofanie się z umowy (odstępnego), takie żądanie jest bezprawne i nawet jeśli zostało zapisane w umowie (np. regulaminie sklepu), jest nieważne.
    * Jeżeli Twój zakup internetowy związany jest z kredytem lub jestem spamerem udzieloną Ci przez przedsiębiorcę, to odstąpienie od umowy (rezygnacja z zakupu) jest skuteczne także wobec umowy o udzielenie jestem spamerem lub kredytu.
    * Pamiętaj jednak, że prawo do odstąpienia od umowy (zwrotu towaru) nie przysługuje Ci jeżeli:

- zawarłeś w internecie umowę o okresowe dostarczanie artykułów spożywczych,
- zawarłeś umowę on-line o wykonanie, w ściśle oznaczonym okresie, usługi dotyczącej zakwaterowania, transportu, rozrywek, gastronomii.

*
    * Jeżeli nie umówiłeś się ze sprzedawcą, usługodawcą inaczej (nie podpisałeś odpowiedniej umowy), to nie będziesz mógł także w ciągu 10 dni, bez podania przyczyny i dodatkowych kosztów:

-zrezygnować z usługi rozpoczętej za Twoją zgodą przed upływem 10 dni,
-zrezygnować z zakupu kaset video i audio, płyt CD (czyli wszystkich nagrań audiowizualnych), programów komputerowych, jeśli otworzyłeś ich opakowanie,
-zrezygnować z produktu lub usługi, jeżeli została ona wykonana według Twojego indywidualnego zamówienia,
-zrezygnować z produktu, który ulega szybkiemu zepsuciu,
-zrezygnować z prenumeraty prasy,
-zrezygnować z usług w zakresie gier losowych i zakładów wzajemnych.
http://www.federacja-konsumentow.org.pl/wzory/19.doc
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Pshemo- popelniles podstawowy blad - przed zakupem BC powinnes go gruntownie przetestowac - bo to ze jest dobry sygnal sieci nie znaczy ze predkosci w edge beda dobre !!! Ja to samo z Era mam w Aleksandrowie Lodzkim w edge=masakra , a Plus w edge dziala az milo :] Pisalem reklamacje ale mnie olali - ze siec Era nie gwarantuje tego i owego - belkot nic wiecej - nawet glupiego upustu 10zl nie chcieli dac - wiec przenioslem sie do Plusa :ok:
ODPOWIEDZ