ZTE MF286
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Re: ZTE MF286
Witam. Mam problem z tym routerem. Nie mogę włączyć go. Sygnał jest ok rejestruje się w sieci można wysyłać sms, ale gdy chce włączyć lte za każdym razem jest niepowodzenie. Na żadnym pasmie się nie łączy ani w żadnej technologii LTE, UMTS, EDGE. Jeśli ktoś ma pomysł bardzo proszę o pomoc.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeżeli nie zadziałał fizyczny reset i wykasowanie danych z przeglądarki to pozostaje serwis.
-
- Użytkownik forum
Niestety nie zadziałał reset, a gwarancji już nie mam na niego
-
Gdzieś na tym forum chyba widziałem firmware do niego, jeżeli jest w exe to może coś to pomoże. Może się do niego dostać z poziomu przeglądarki ?
-
- Użytkownik forum
Jest firmware z DNA ale nie wiem jak je zapodać
-
Pewnie musi być jakiś loader od ZTE, chyba @matek451 żyje z nimi w dobrej komitywie ale wątpię czy będą gotowi udostępnić. Jeżeli na 4pda.ru czegoś nie ma to raczej nie znajdziesz.
-
- Początkujący użytkownik forum
Z jakiej sieci korzystasz?daro33 pisze:Witam. Mam problem z tym routerem. Nie mogę włączyć go. Sygnał jest ok rejestruje się w sieci można wysyłać sms, ale gdy chce włączyć lte za każdym razem jest niepowodzenie. Na żadnym pasmie się nie łączy ani w żadnej technologii LTE, UMTS, EDGE. Jeśli ktoś ma pomysł bardzo proszę o pomoc.
-
Ten FW w pliku exe powinien wejść automatycznie. Tak się dzieje na routerach MF286(bez A) z sieci DNA - nawet na modelach, które nie chcą się zaktualizować przez internet.fatum1 pisze:Pewnie musi być jakiś loader od ZTE, chyba @matek451 żyje z nimi w dobrej komitywie ale wątpię czy będą gotowi udostępnić. Jeżeli na 4pda.ru czegoś nie ma to raczej nie znajdziesz.
W poprzednim modelu MF283 wystarczyło uruchomić go z wciśniętym RESETem i WPS i przyjmował każdy plik aktualizacyjny bez weryfikacji przez TFTP.
-
- Użytkownik forum
Mam MF286 z orange. Gdy próbuje aktualizacji dochodzi do 3% router się restartuje dochodzi do 5% i koniec wyskakuje komunikat z błędem. jak po tftp plik exe
-
W takim razie nic z tego nie będzie.
Zapewne jest jakiś tryb wgrywania w tym routerze, ale ja go jeszcze nie odkryłem.
Zapewne jest jakiś tryb wgrywania w tym routerze, ale ja go jeszcze nie odkryłem.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Uderz do ZTE na ich Facebooku, jak miałem kilka urządzeń co się nie chciały aktualizować to spytałem i podesłałem im do biura. Nawet takie po gwarancji. Wgrali mi nowy soft za darmo i odesłali urządzenia.
- Tinkas
Ja ponowie pytanie - czy ktoś testował na innych FW agregację 2100+2600 na nośnej 2600? U mnie działa tylko na nośnej 2100, z której z jakiegoś powodu nie chce dłużej korzystać, przełącza na 2600 i wyłącza agregację 

- overtrash
- Stały użytkownik forum
[quote="Tinkas" Okazuje się, że mf286 agreguje te dwie częstotliwości tylko wtedy, gdy podstawą jest 2100.[/quote]
Znajomy ma ten sprzęt w Orange i abonament tamże. Najnowszy soft. Stacja bazowa z która sie łączy(Orange (26003) ID: 3826) pozwala na bezproblemową agregacje 800+1800 co daje rezultaty 40-70mbps dla dl z anteną cybertecha. I tylko takie częstotliwości jest wstanie agregować nie nadają na innych bo sprawdzałem.
Znajomy ma ten sprzęt w Orange i abonament tamże. Najnowszy soft. Stacja bazowa z która sie łączy(Orange (26003) ID: 3826) pozwala na bezproblemową agregacje 800+1800 co daje rezultaty 40-70mbps dla dl z anteną cybertecha. I tylko takie częstotliwości jest wstanie agregować nie nadają na innych bo sprawdzałem.
AVM FRITZ!Box 6890 LTE + nju.
-
- Użytkownik forum
Router mi podziałał kilka minut i lipa - problem wygląda następująco:
1. Zasięg pomiędzy -86 a -89 dbm (LTE A)
2. Karta SIM (nju) zalogowana do sieci (przychodzą SMS jak wyślę z telefonu na router)
3. Ta sama karta SIM w telefonie działa bez zarzutu i łączy się z internetem.
4. W routerze wybrany profil Orange (nie ma znaczenia czy IPv6 czy IPv4)
5. Router nie łączy się z internetem
6. Po kliknięciu w połącz myśli około 20 sekund i wyświetla błąd połączenia...
7. Router jest z sieci Orange ale ma soft B11 bez brandu (ktoś wcześniej musiał go chyba wysyłać do ZTE).
8. Twardy reset za pomocą dziurki czy przywrócenie ustawień fabrycznych w panelu przeglądarki nie pomaga...
Jakieś pomysły?
1. Zasięg pomiędzy -86 a -89 dbm (LTE A)
2. Karta SIM (nju) zalogowana do sieci (przychodzą SMS jak wyślę z telefonu na router)
3. Ta sama karta SIM w telefonie działa bez zarzutu i łączy się z internetem.
4. W routerze wybrany profil Orange (nie ma znaczenia czy IPv6 czy IPv4)
5. Router nie łączy się z internetem
6. Po kliknięciu w połącz myśli około 20 sekund i wyświetla błąd połączenia...
7. Router jest z sieci Orange ale ma soft B11 bez brandu (ktoś wcześniej musiał go chyba wysyłać do ZTE).
8. Twardy reset za pomocą dziurki czy przywrócenie ustawień fabrycznych w panelu przeglądarki nie pomaga...
Jakieś pomysły?
-
Jaki APN masz wpisany w profilu operatora?
Tam czasami automatycznie jest wybierany internetvpn zamiast internet.
- Tinkas
U mnie czasami tak odwala, ale pomaga jeden lub dwa restarty poprzez fizyczny przełącznik. Restarty przez GUI nie pomagają. Po resecie do default też czasami nie łapie za pierwszym razem. Próbowałeś parę razy wyłączyć i włączyć przełącznikiem?
-
Jeszcze można spróbować przytrzymać reset dłużej - przez około 30 sekund. Do zapalenia diody power.
-
- Użytkownik forum
Jest wpisany poprawny APN - Hard reset jak wcześniej pisałem - nie pomaga.PNKO pisze:Jaki APN masz wpisany w profilu operatora?
Resetowałem za pomocą szpileczki jak i GUI po 10 razy. Napisałem do ZTE na FB i twierdzą, że tylko serwis i softu żadnego nie wyślą.Tinkas pisze:U mnie czasami tak odwala, ale pomaga jeden lub dwa restarty poprzez fizyczny przełącznik. Restarty przez GUI nie pomagają. Po resecie do default też czasami nie łapie za pierwszym razem. Próbowałeś parę razy wyłączyć i włączyć przełącznikiem?
- Tinkas
Ale właśnie mi chodzi o to, że nawet po hard resecie też mi czasami nie działa i pomaga dopiero drugi lub trzeci reset przyciskiem zasilania (hebelkiem). Reset z GUI nigdy nie pomógł. Tak jakby trzeba było zupełnie odciąć zasilanie modemu.
-
Sprawdźcie czy macie włączone WIFI. U mnie po ostatnim updacie efekt jest taki, że jeśli wyłączę router z wyłączonym WIFI to po włączeniu nie mam faktycznie sieci i pomaga dopiero fizyczny restart urządzenia. Ale jeśli jest włączone WIFI to często jest wszystko OK, a nawet jak czasami nie ma sieci to wystarczy restart z GUI.
Swoją drogą to nie wiem czy to ZTE czy branding Orange ale ten firmware to kupa g...
Swoją drogą to nie wiem czy to ZTE czy branding Orange ale ten firmware to kupa g...
-
- Guru bezprzewodowy
A co to za różnica i co masz do zarzucenia FW na MF286, nasz najnowszy dla Orange od ZTE Polska CR_ENEEUMF286V1.0.0B11 ? To oni zajmują się tym routerem , także z Orange i do nich możesz zgłaszać problemy i sugestie na FB, także wysyłać sprzęt. Chętnie pomogą, sa otwarci na sugestie uzytkowników a jak ZTE nie pasuje to weź Huawei i zapomnij że ktoś ci pomoże z ich polskiego oddziału. Nic zero wsparcia, Huawei od dawna ratują tylko koledzy z rosyjskiego forum i to oni stanowią bezpłatny support Huawei. Bez nich ten sprzęt praktycznie nie ma racji bytu.
i nie piszę tylko z sympatii do ZTE i znajomości z ludźmi z polskiego oddziału ale na podstawie wielu własnych doświadczeń z supportem Huawei. Szkoda ze nie biorą przykładu z ZTE.
i nie piszę tylko z sympatii do ZTE i znajomości z ludźmi z polskiego oddziału ale na podstawie wielu własnych doświadczeń z supportem Huawei. Szkoda ze nie biorą przykładu z ZTE.
- Tinkas
Faktycznie wsparcie polskiego serwisu wydaje się porządne - przynajmniej jest z nimi sprawny kontakt. Nawet proponowali, że mogę do nich podjechać ze sprzętem, a oni zrobią update softu na poczekaniu, tylko żebym zadzwonił wcześniej upewnić się, że mają zapas czasu 
Co nie zmienia faktu, że jest jakiś błąd w najnowszym FW dla Orange, bo to po update zaczęły się akcje z brakiem połączenia. Ewidentnie jest to błąd w oprogramowaniu, więc jestem w stanie uwierzyć, że ma związek z Wifi. U mnie było zawsze wyłączone i problemy miałem bardzo często.

Co nie zmienia faktu, że jest jakiś błąd w najnowszym FW dla Orange, bo to po update zaczęły się akcje z brakiem połączenia. Ewidentnie jest to błąd w oprogramowaniu, więc jestem w stanie uwierzyć, że ma związek z Wifi. U mnie było zawsze wyłączone i problemy miałem bardzo często.
-
- Guru bezprzewodowy
To zgłoś im te problemy, podchodzą naprawdę sumiennie do uwag użytkowników. Są otwarci na sugestie, zresztą sam piszesz że nie olewają ludzi. To nie Huawei i te ich słynne już odpowiedzi na pytania o B2338/B2368 i odsyłanie do Play. I nie piszę tego jako fan ZTE, jeszcze 2 lata temu wsparcie z ZTE Polska praktycznie nie istniało a ja jechałem po nich aż miło. Ostatni rok to mega robota z ich strony a ten profil na FB to strzał w dziesiątkę.
- Tinkas
Mój jest już po gwarancji i robi w tej chwili za AP 5ghz 
W dodatku nie mam karty sim do testów, a "produkcyjnego" internetu nie mogę w ciągu dnia rozłączać.
Ale jak ktoś chętny to polecam spróbować i dać znać jakie jest zainteresowanie od strony ZTE. Są nowsze FW, więc może jak zostaną przyciśnięci, to zaadoptują je do sprzętu Orange.

W dodatku nie mam karty sim do testów, a "produkcyjnego" internetu nie mogę w ciągu dnia rozłączać.
Ale jak ktoś chętny to polecam spróbować i dać znać jakie jest zainteresowanie od strony ZTE. Są nowsze FW, więc może jak zostaną przyciśnięci, to zaadoptują je do sprzętu Orange.
-
- Guru bezprzewodowy
To nie jest tak jak myślisz, w przypadku brandowanego przez operatora FW potrzebna jest z jego strony zgoda na zaimplementowanie w nim pewnych funkcji i aktualizację FW. ZTE Polska sam nie może nic zrobić bez tych uzgodnień z operatorem.. Ostatnio w przypadku WF830 i FW B16 na nim nie było konta smartadmina z zaawansowanymi ustawieniami LTE, Koledzy z ZTE Polska oczywiście dysponowali już takim FW ale potrzebowali zgody Play na uruchomienie tych funkcji. Sam miałem FW B17 wcześniej od nich i sugerowałem zeby powalczyli o nie w Play. Udało się przekonać operatora i teraz FW B17 jest dostępny dla wszystkich użytkowników jako FOTA. Konto smartadmin jest a hasło do niego generuje ZTE Polska na podstawie nr. seryjnego urządzenia które wysyłamy do nich.Współpraca z nimi to czysta przyjemność. Jeśli użytkownicy MF286 zgłoszą problemy z FW Orange to jest dużą szansa na aktualizację i wyeliminowanie błędów przez ZTE w porozumieniu z Orange.
-
Niektóre MF286 z Orange głupieją po jakimś czasie od aktualizacji. Reset pomaga na chwilę. Dopiero wgranie na nowo oprogramowania rozwiązuje problem. Nawet w egzeplarzach już po gwarancji polskie biuro ZTE robiło to za darmo. Po czymś takim problem już nie wraca.
-
- Użytkownik forum
Jak rozebrać ten router? Nie ma żadnych śrubek, obudowa jest klejona czy na zatrzaski?
- Tinkas
Zatrzaski. Jakieś śrubki były, ale nie pamiętam już gdzie. W każdym razie bardzo mało, głównie zatrzaski.
-
Jedna śrubka pod baterią, później masz takie mocne zatrzaski dookoła, aby zdjąć przednią i tylną część obudowy. Później masz więcej śrubek, aby rozebrać szarą część obudowy w środku.
-
Hej! Przykro mi, że jestem z Łotwy i mam router ZTE MF286 z brandingiem TELE2, czy można go przeskoczyć do innego niż markowy i uzyskać więcej funkcji, takich jak blokada częstotliwości LTE? Może masz podręcznik krok po kroku?