Ciągły pobór danych

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dziodzio
Początkujący użytkownik forum

Ciągły pobór danych

Post autor: dziodzio »

Witam.
Mam option icon (biały modem usb) w iPlusie. Po uzyskaniu połączenia licznik danych "kręci się" cały czas, mimo że nie otworzyłem nawet wyszukiwarki. Jak temu zaradzić? W takiej sytuacji, przy zaglądaniu choćby tylko do poczty limit 1 GB szybko się wyczerpuje.
pzdr
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Ciągły pobór danych

Post autor: wojteks »

dziodzio pisze:licznik danych "kręci się"
skype, gg, tlen, icq ....., aktualizacje automatyczne to wszystko trzeba wyłączyć (szczególnie skype i aktualizacje). może jakiś wirus??? masz aktualnego antywira?
Nie pomagam na PW!
lukasz100
Stały użytkownik forum

Post autor: lukasz100 »

Jest wiele programów, które się otwierają przy autostarcie i mogą korzystać z internetu.Wyłącz wszystko co nie jest niezbędne do funkcjonowania systemu i wyłącz automatyczną aktualizacje we wszystkich programach.Wtedy sprawdź czy dane nadal są wysyłane. Jeżeli tak to najprawdopodobniej masz na kompie jakiegoś wirusa.
Od dawna tak masz?
ED 77+ antena kierunkowa 16,5dB
transfery: 10KB/s-20KB/s
Pingi: takie jak ka?dy 600ms-1000ms
System Mechanic dzia?a cuda:)
dziodzio

wojteks pisze:
dziodzio pisze:licznik danych "kręci się"
skype, gg, tlen, icq ....., aktualizacje automatyczne to wszystko trzeba wyłączyć (szczególnie skype i aktualizacje). może jakiś wirus??? masz aktualnego antywira?
Akurat żadnego z powyższych programów nie mam. Mam Symantec Antivirus 10.1.6 i on nic nie pokazuje.
Kiedyś, jak łączyłem się poprzez komórkę (nie modem) też tak miałem, że licznik się "kręcił" cały czas, ale wystarczyło przerwać połączenie, ponowić i było OK.
lukasz100
Stały użytkownik forum

Post autor: lukasz100 »

Masz tak od czasu gdy zacząłeś używać modemu, czy było ok i teraz jest nie tak??
ED 77+ antena kierunkowa 16,5dB
transfery: 10KB/s-20KB/s
Pingi: takie jak ka?dy 600ms-1000ms
System Mechanic dzia?a cuda:)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

To może być np. łączenie IM z serwerem i sprawdzanie, czy nie ma nowszej wersji. Chociaż to tylko kilka kB.
dziodzio pisze:Akurat żadnego z powyższych programów nie mam.
Ale mowa była nie tylko o programach, może sam system ma włączoną automatyczną aktualizację?
dziodzio

Klasyk, niejaki Wałęsa Lech powiedział, że "człowiek się całe życie uczy , a głupi umiera". Dzięki wielkie za podpowiedzi, a szczególnie Engelbertowi. W IM miałem ustawioną (?) aktualizację codzienną (haha), zmieniłem na co miesiąc i od razu widać efekt. Mam nadzieję, że to było to, bo jak nie to będę się jeszcze naprzykrzał. Tak czy siak, wielkie dzięki za życzliwość i pomoc.
Wesołych Świąt :D
ODPOWIEDZ