Router padł - szukam następcy

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ipos
Początkujący użytkownik forum

Router padł - szukam następcy

Post autor: ipos »

Cześć, witajcie!

Mam problem - zdechł mój router Dovado Doma. Mam do niego modem Huawei E3276, łapię internet w pokoju (mam na dachu antenę panelową ale nie używam), na kablu podłączony blaszak (regularne użycie), przez wi-fi laptop, telefon, czasami TV. Nie mam netflixów i raczej nie przewiduję, czasami coś ściągam, czasami coś na YT zobaczę, zależy mi na bezproblemowej obsłudze routera, łatwej konfiguracji, zasięgu wi-fi (DLNA) itp.

Co kupić za Dovado? Mam starego Tp-Linka ale nie radził sobie z równoczesną obsługą modemu i wi-fi i kiedyś doradzono mi właśnie Dovado. Chciałbym coś solidnego i trwałego, bez fajerwerków, budżet do 300 PLN (Dovado padło, a Tp-link wciąż gdzieś się wala i jest sprawny). Nie wykluczam zakupu routera z wbudowanym modemem (bo mój modem pewnie też prędzej czy później zdechnie), jeśli będzie to z jakichś względów uzasadnione (np. za niewielką dopłatą przeskok do wyższej ligi), mogę zwiększyć budżet. Antenę kierunkową odpuściłem, bo sąsiedzi pobudowali stodoły i dachy zasłaniają anteny, niby mam jakiegoś Plusa i Orange w polu widzenia ale chyba lepiej łapię internet w pokoju...

Jestem od paru lat poza tematem (bo Dovado działało a ja byłem raczej zadowolony), więc proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Router padł - szukam następcy

Post autor: wojteks »

Na dziś kup coś taniego typu B525/B528/529 alternatywą jest B715 ale mocno przekracza budżet.
Nie pomagam na PW!
ipos

@wojteks
Bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedź. Sprawdziłem na szybko, taki B525 to w sklepie ponad 500 zł, 150 mniej na alledrogo, modele ze zwrotów, niby z gwarancją. Czy warto szukać w takich okazjach?
Druga rzecz - wstyd się przyznać ale nie wiem czy dobrze zdiagnozowałem sytuację - odpaliłem kompa, odpaliłem router, neta nie ma, diody na Dovado świecą ale nie mrugają. Restart routera ale dalej to samo. Zresetowałem do ustawień fabrycznych i dalej nic.
Wczoraj jednak mnie tknęło, że w tym samym czasie mam problemy z kompem - zawiesza się podczas wyłączania. Może to karta sieciowa - muszę to sprawdzić. Szkoda, że router zresetowałem do fabrycznych, zamiast najpierw sprawdzić wi-fi albo laptopa na kablu :(
Wymiana zintegrowanej karty chyba sensu nie ma, widziałem takie na PCI-E za niewielkie pieniądze ale czy można ją tak wpiąć obok nieboszczki?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

B525 idzie kupić poniżej 300zł na olx/alle.. O cenie sklepowej nawet nie myślałem.

Konfiguracja po resecie żeby zadziałał nie będzie jakaś trudna.
Nie pomagam na PW!
ipos

@wojteks
Dzięki wielkie za Twój czas ale wyszło na to, że Dovado żyje a padła mi sieciówka w blaszaku :) Dokupię coś na PCI-E i kulam się dalej na swoich starociach :)
Dzięki i pozdrawiam
ODPOWIEDZ