Plus-UMTS-Olsztyn
Moderator: Moderatorzy
- tgapl
- Stały użytkownik forum
Plus-UMTS-Olsztyn
Plus uruchomil komercyjnie UMTS w Olsztynie (war-maz). 

Dell Latitude D500, 1 GB RAM, XP Pro
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Plus-UMTS-Olsztyn
Witam to bardzo dobrze
Czy całe miasto ma umts ? Ile stacji na oko gsm Plus ma w tym mieście i ile znich ma umts ? Czekam także na info z Telepolis
Pozdrawiam i nie mogę się doczekać aż Plus u mnie w Łodzi na Zielonym Romanowie i Aleksandrowie oraz Konstantynowie Łódzkim da umts ? bo obecnie widać to na mapie zachodnią część aglomeracji łódzkiej zostawił całkowicie bez umts
i od roku nic tu w kwestii umts nie robi (przynajmniej oficjalnie) - jeśli tak zostanie to chyba zrezygnuje z Iplusa bo już edge mnie męczy ...

Hspa 10,2mb/s http://www.speedtest.net/result/670298212.png
- tgapl
- Stały użytkownik forum
Witaj
Nie wiem dokladnie ile BTS-ow ma Plus w Olsztynie, ale te wymienione na liscie UKE, tak jak Tobie pisalem na telepolis, maja umtsa i dzialaja.
To oznacza, iz praktycznie w kazdej czesci miasta mozna swobodnie sie poruszac z netem via komora lub karta.
Pozdrawiam serdecznie
Aha, mam nadzieje ze nie jestem jedynym uzytkownikiem umtsa w Olsztynie. Licze, ze sa takze inni. w jednym z newso na gsmonline pare osob narzekalo wlasnie na brak umtsa i na media2.pl

Nie wiem dokladnie ile BTS-ow ma Plus w Olsztynie, ale te wymienione na liscie UKE, tak jak Tobie pisalem na telepolis, maja umtsa i dzialaja.

Pozdrawiam serdecznie
Aha, mam nadzieje ze nie jestem jedynym uzytkownikiem umtsa w Olsztynie. Licze, ze sa takze inni. w jednym z newso na gsmonline pare osob narzekalo wlasnie na brak umtsa i na media2.pl
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Oficjalnie nie ma jeszcze komunikatu o uruchimieniu 3G w Olsztynie, chociaż pewnie wkrótce się taka informacja pojawi. Póki co, nie zdziwiłbym się, gdyby pojawiały się okresowo jakieś problemy, ale cieszę się Twoim szczęściem tgapl 

- tgapl
- Stały użytkownik forum
Mam nadzieje, ze nie bedzie zadnych problemow. Na razie wszystko pieknie dziala. pamietam jak podali, ze w Koszalinie juz jest umts to tez najpierw uruchomili, a pozniej sie do tego przyznali.
[ Dodano: 2007-11-04, 10:34 ]
szalony: a propo pisania zapytan do BOK-a. Napiesalem w wakacje do Plusa, kiedy mozna sie podziewac UMTsa w Olsztynie. Nie odpisali mi, a na inne zapytania dostawalem odpowiedz. Minely 3, 4 mies i juz jest. Mam nadzieje, ze w Twoim przypadku nie bedzie odwrotnie, ze skoro odpowiedzieli tzn ze szybko nie bedzie
[ Dodano: 2007-11-04, 10:34 ]
szalony: a propo pisania zapytan do BOK-a. Napiesalem w wakacje do Plusa, kiedy mozna sie podziewac UMTsa w Olsztynie. Nie odpisali mi, a na inne zapytania dostawalem odpowiedz. Minely 3, 4 mies i juz jest. Mam nadzieje, ze w Twoim przypadku nie bedzie odwrotnie, ze skoro odpowiedzieli tzn ze szybko nie bedzie

-
- Początkujący użytkownik forum
a ma ktoś Blueconnect w Olsztynie?
Jak działa?
Jak działa?
- tgapl
- Stały użytkownik forum
Zaktualizowano mapkę zasięgu plusa, wygląda na to, że jest już nawet HSDPA w mieście. Jeśli to prawda chyba trzeba bedzie kupic cus co obsluguje HSDPA.
- killman
- Użytkownik forum
A tak nawiasem: jak się jedzie na UMTS- ie i sie limit przekroczy to do ilu spada transfer w KB/s ??
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Często/zazwyczaj transfer ograniczany jest do prędkości "GPRSowej".killman pisze:limit przekroczy to do ilu spada transfer w KB/s
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- killman
- Użytkownik forum
A ile można wyciągnąć na UMTS - ie???
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
BliSki napisał do prędkości GPRS czyli pobieranie plików spadnie nawet do 1KB/s otwieranie stron będzie bardzo długie.killman pisze:A ile można wyciągnąć na UMTS - ie???
-
HSDPA w olsztynie z plusa-a
u mnie na motoroli v3xx jest transfer ok. 800 kb/s 

-
a w orange wciąż przeciągaja wpierw pod koniec listopada miało być a teraz na początku lutego xP
- tgapl
- Stały użytkownik forum
Re: HSDPA w olsztynie z plusa-a
Rozumiem, ze uzytkujesz plusa?krzysiek08020 pisze:u mnie na motoroli v3xx jest transfer ok. 800 kb/s
[ Dodano: 2008-01-05, 13:52 ]
Ciekawe czy w ogole wlacza hsdpa? Na razie w okolicy to tylko elblag rzadzikoccur pisze:a w orange wciąż przeciągaja wpierw pod koniec listopada miało być a teraz na początku lutego xP

-
krzysiek08020 napisał/a:
u mnie na motoroli v3xx jest transfer ok. 800 kb/s , czasem nawet 1200 kb/s
"Rozumiem, ze uzytkujesz plusa? "
Tak mam iplus-a
Pozdrawiam
Krzysiek
u mnie na motoroli v3xx jest transfer ok. 800 kb/s , czasem nawet 1200 kb/s

Tak mam iplus-a

Pozdrawiam
Krzysiek
- tgapl
- Stały użytkownik forum
dzieki za info, przynajmniej mam pewnosc, ze w olsztynie jest hsdpakrzysiek08020 pisze:krzysiek08020 napisał/a:
u mnie na motoroli v3xx jest transfer ok. 800 kb/s , czasem nawet 1200 kb/s![]()
Tak mam iplus-a![]()
Pozdrawiam
Krzysiek

- tgapl
- Stały użytkownik forum
W piątek otrzymałem, zakupiony na allegro, modem aircard 875. testy wykazały max. DL w granicach 1,4mbit/s a UL 50kbit.
Przy okazji dołączam się do grona osób zadowolonych z tego modemu. To naprawdę udany zakup
Przy okazji dołączam się do grona osób zadowolonych z tego modemu. To naprawdę udany zakup

- bob
- Guru bezprzewodowy
tgapl pisze:W piątek otrzymałem, zakupiony na allegro, modem aircard 875. testy wykazały max. DL w granicach 1,4mbit/s a UL 50kbit.

Sprawdź sobie upload przy wysyłaniu na rapidshare.de powinno być lepiej.
- tgapl
- Stały użytkownik forum
Sprawdziłem, rapidshare.de wykazał 200 kbit/s UL. Dzieki bobbob pisze:tgapl pisze:W piątek otrzymałem, zakupiony na allegro, modem aircard 875. testy wykazały max. DL w granicach 1,4mbit/s a UL 50kbit.![]()
Sprawdź sobie upload przy wysyłaniu na rapidshare.de powinno być lepiej.

[ Dodano: 2008-03-05, 09:04 ]
Wczoraj osiągnąłem wartość DL między 1,5 a 2 mbit/s. Utzrmywało sie to przez jakies 2 godz, gdzie w tym czasie srednio co kwadrans wykonywalem test.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ok, dzięki, zawsze najlepiej w praktyce sprawdzać.tgapl pisze:Sprawdziłem, rapidshare.de wykazał 200 kbit/s UL.

- tgapl
- Stały użytkownik forum
Dziwna wystepuje od kilku dni sytuacja. Otoz DL mam na poziomie 150-300 kbit/s, natomiast UL w granicach 250-300 kbit/s. Podejrzewam, że moze szykuje sie upgrade pod HSUPA, ale dlaczego w takim razie taki niski DL? Pingi rzedu 170 ms.
- SQ08
Bardzo możliwe, że jest tak jak mówisz. Sprawdzę może w innych miejscach jak sie ma sprawa, na myśli mam to czy w całym Olsztynie jest problem z download'em. Jeżeli problem występuję tylko u ciebie (w tej lokalizacji, gdzie korzystasz) to zadzwoń na 2601 i zgłośc awarię NodeB.
- tgapl
- Stały użytkownik forum
Jesli masz taką możliwość to będę wdzięczny.SQ08 pisze:Bardzo możliwe, że jest tak jak mówisz. Sprawdzę może w innych miejscach jak sie ma sprawa, na myśli mam to czy w całym Olsztynie jest problem z download'em. Jeżeli problem występuję tylko u ciebie (w tej lokalizacji, gdzie korzystasz) to zadzwoń na 2601 i zgłośc awarię NodeB.
- SQ08
Mój znajomy dzisiaj był w Olsztynie i sprawdził UMTS/HSDPA Plus'a w śródmieściu, pojezierzu, kortowie oraz kętrzynskiego. W tym terenach HSDPA funkcjonowało dobrze, osiągnięte wyniki to w Download średnio 2 Mb/S i średnio w Upolad 400 KB/s. Więc możliwe bardzo jest, że problem występuję u ciebie w tej okolicy, zadzwoń do opertora zgłościć awarię nadajnika.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- tgapl
- Stały użytkownik forum
No to w takim razie mam zagwozdke, jestem wlasnie na kortowie i jednym testerem lapie niecale 400 kbit DL, innym ponad 700 kbit. Moglbys mi napisac, jakiego programu uzywal Twoj znajomy do pomiarow.SQ08 pisze:Mój znajomy dzisiaj był w Olsztynie i sprawdził UMTS/HSDPA Plus'a w śródmieściu, pojezierzu, kortowie oraz kętrzynskiego. W tym terenach HSDPA funkcjonowało dobrze, osiągnięte wyniki to w Download średnio 2 Mb/S i średnio w Upolad 400 KB/s. Więc możliwe bardzo jest, że problem występuję u ciebie w tej okolicy, zadzwoń do opertora zgłościć awarię nadajnika.
Zaczynam sie obawiac, czy to nie jakis problem z modemem

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-03-18, 07:40 ]
Poprawa cytowania.
[ Dodano: 2008-03-18, 12:10 ]
Ponowiłem znów próby na kortowie, necik smiga ze az milo. Miedzy 1 a 2 mbit/s DL. Czyli to jednak nie modem. W takim razie dzwonie na BOKa.
Ostatnio zmieniony 2008-03-18, 07:39 przez tgapl, łącznie zmieniany 1 raz.
- SQ08
Mój znajomy użył Huawei E870 i programu do niego dodanego od iPlus'a. Raczej jest tak jak mówiłem, wygląda na awarię nadajnika, zgłoś do BOK niech coś z tym robią. Informuj jak się coś zmieni..
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
- tgapl
- Stały użytkownik forum
Sytuacja wygląda następująco: po powrocie na stare śmieci transfery miałem rzędu 1 mbit/s a 1,5 mbit/s. Dlatego nie zadzwoniłem do BOKa. Później wybyłem na parę godzin, obecnie transfery kształtują się na poziomie 250 kbit/s-350 kbit/s, oczywiście DL. Nie wiem już co o tym myślećSQ08 pisze:Mój znajomy użył Huawei E870 i programu do niego dodanego od iPlus'a. Raczej jest tak jak mówiłem, wygląda na awarię nadajnika, zgłoś do BOK niech coś z tym robią. Informuj jak się coś zmieni..

[ Dodano: 2008-03-19, 10:40 ]
Od rana (8.00) siedzę na necie i co jakis czas testuje transfery. Stan obecny zakres 1-1,5 mbit/s DL, jest dobrze