problem z znalezieniem sieci w domu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z znalezieniem sieci w domu
Witam mam proble z moim acer 3693, karta boardcom bcm94318mpg nie widzi sieci domowej wygenerowanej przez 2 acess point AIR LIVE WL-5460AP v2 podpięte do anteny na zewnątrz domu ale widzi inne sieci, sieć jest niezabezpieczona drugi laptop acer 5720 z kartą intel i stacjonarny chodzą bez problemu bezprzewodowo, dopiero jak podepne kabel sieciowy to chodzi bez problemu przinstalowałem system na viste nie pomogło i zmian sterowników też nie pomogła
HELP
HELP
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: problem z znalezieniem sieci w domu
widzę że wiele osób ma problemy z laptopami Acer, to jest spotykana przypadłość w tych laptopach, w jakich technologiach widzi okoliczne sieci? w b, w g, w a? z jaką siłą sygnału. Jakie "preamble" jest ustawione w AP nadawczym który chcesz odbierać (może być "long", "short" i pewnie "mixed" albo "auto").
Czy masz Network Stumbler? jak nie to zainstaluj i zobacz co wykrywa na jakim kanale, może karta ma za słaby sygnał żeby się połączyć albo anetny wewnętrzne nie są podłączone albo.......
Czy masz Network Stumbler? jak nie to zainstaluj i zobacz co wykrywa na jakim kanale, może karta ma za słaby sygnał żeby się połączyć albo anetny wewnętrzne nie są podłączone albo.......
Nie pomagam na PW!
-
laptopa miałe w norwegi w pracy i bardzo dobrze łapał sieci, nawet do 30 metrów ap jest ustawiony na bg
- wojteks
- *** Administrator ***
więc ustawienie twojego AP jest inne niż potrafi złapać twój laptop (szyfrowanie, preamble, mtu czy co tam się jeszcze ustawia)bardzo dobrze łapał sieci
Jak możesz to zmień AP na inne (zupełnie innego typu) i zobacz co będzie.
Nie pomagam na PW!
-
zainstalowałem program i wyświetla mi no aps active
- wojteks
- *** Administrator ***
tu piszesz, że widzi inne siecijulax pisze:podpięte do anteny na zewnątrz domu ale widzi inne sieci
a tu pisze że "no AP active" wiec jak to rozumieć, zakładam że antenę masz włączoną (wifi aktywne)julax pisze:wyświetla mi no aps active
Czy masz dostęp do konfiguracji AP który robi sieć w domu?
Nie pomagam na PW!
-
niestety ale <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> dostepu do ustawień ap bo ustawiał mi go muj operator sieci
ale dzięki za radę coś pokombinuje na drugim laptopie i dowiem sie może ktos cos jeszcze doradzi
[ Dodano: 2007-12-21, 21:29 ]
widzi sieci ale <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> do nich uprawnień i jak utworze siec na kompie to ja tez widzę ale tej głównej niewidac
ale dzięki za radę coś pokombinuje na drugim laptopie i dowiem sie może ktos cos jeszcze doradzi
[ Dodano: 2007-12-21, 21:29 ]
widzi sieci ale <font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> do nich uprawnień i jak utworze siec na kompie to ja tez widzę ale tej głównej niewidac
- wojteks
- *** Administrator ***
to dzwoń do niego z rana niech Ci przestawi coś w AP (wymieni na inne) aby działał z nim ten konkretny laptop i pozostałe kompy w domu.julax pisze:<font color="#FF00FF"><b>»»nie mam««</b></font> dostepu do ustawień ap bo ustawiał mi go muj operator sieci
Nie pomagam na PW!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Popatrz tu na konfigurację : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9495
-
dopiero w poniedziałek zdobede potrzebne ustawienia to postaram się przedstawic na forum, wi fi włączone wszystko działa ino tej domowej niewidzi może przez biosa idzie sprawdzić kartę lub sieć
-
po sprawdzeniu na network stumbler pokazuje mi chanel 13 a na mojej karcie są ino kanały od1 do 11 czy to może być przyczynom
- wojteks
- *** Administrator ***
jeżeli masz kartę 1-11 to jak widzi kanał 13? chyba że testowałeś to na drugim laptopie, jeżeli tak to karta 1-11 jest Twoim problemem, poproś o zmianę AP domowego na niższy kanał (z zakresu 1-11)julax pisze:pokazuje mi chanel 13 a na mojej karcie są ino kanały od1 do 11
Nie pomagam na PW!