iPlus + comander 2 - problem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
iPlus + comander 2 - problem
Witam. Mam następujacy problem:
Na początku normalnie przeglądam strony, ściągam pliki, aż tu nagle internet się zacina, strony przestają sie włączać, komunikatory sie wyłączaja, ściąganie przerywa się.
Z tego co wyczytałem, pomóc może hub usb lub zasilacz sieciowy. Tylko co lepiej wybrać, zasilacz czy hub?
Pozdrawiam
Na początku normalnie przeglądam strony, ściągam pliki, aż tu nagle internet się zacina, strony przestają sie włączać, komunikatory sie wyłączaja, ściąganie przerywa się.
Z tego co wyczytałem, pomóc może hub usb lub zasilacz sieciowy. Tylko co lepiej wybrać, zasilacz czy hub?
Pozdrawiam
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: iPlus + comander 2 - problem
...Cokolwiek, co da lepsze zasilanie dla modemu... Tematów na Forum jest multum - trzeba poczytać...
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
@saren77, Ile razy Ci sie tak zdarzyło? Gdyż jeżeli nie jest to częste, to może wina leży po stronie przeciążonego BTSa?
Ale jeżeli jest to bardzo częste i pomaga reset, to oczywiście należy spróbować patentu z zasilaniem. Poszukaj wątków na ten temat.
Zobacz też ten temat: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=35151#35151
Ale jeżeli jest to bardzo częste i pomaga reset, to oczywiście należy spróbować patentu z zasilaniem. Poszukaj wątków na ten temat.
Zobacz też ten temat: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=35151#35151
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli to wina w zasilaniu zdecydowanie HUB USB, zasilacze nie zawsze pomagają. Pamiętaj też aby odłączyć modem z tyłu komputera, porty z przodu są słabsze. Odłącz też wszystkie inne urządzenia na USB. A najlepiej sprawdź czy na innym PC będzie to samo.
-
Raczej nie jest to awaria btsa, bo dzieje sie tak często ( najczęściej przy ściąganiu z emula).
technicznie komputer i mam tylko dwa porty usb z tyłu
Hub koniecznie aktywny?
Pozdrawiam i dziękuje za rady
Nie rozumiem, ja mam bardzo "zaawansowany"Pamiętaj też aby odłączyć modem z tyłu komputera, porty z przodu są słabsze

Hub koniecznie aktywny?
Pozdrawiam i dziękuje za rady
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
No bo w nowszych są też porty z przodu, nadają się głownie do odtwarzaczy przenośnych, padów itp.
Co do HUB'a to koniecznie aktywny, bo musi mieć on dodatkowe zasilanie...
Co do HUB'a to koniecznie aktywny, bo musi mieć on dodatkowe zasilanie...
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Może to być sprawka automatyki BTS'a. Emule bardzo obciąża łącze, jeżeli przepustowość jest niewielka a obciążenie duże to priorytet mają połączenia głosowe. Reszta jest autoamatycznie blokowana.saren77 pisze:...( najczęściej przy ściąganiu z emula).
...Ale sprawa odpowiedniego zasilania jest też ważna. Prawdopodobnie "zaawansowany" komputer ma USB 1.1 a więc zbyt słaby aby zasilić modem... HUB aktywny może pomóc...
-
No to nie chce martwić, ale tego może nie przeskoczysz. Mar_kow to w skrócie opisał.saren77 pisze:Raczej nie jest to awaria btsa, bo dzieje sie tak często ( najczęściej przy ściąganiu z emula).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
A czy antenka zewnętrzna pomoże w zwiekszeniu transferu przy edge i zasięgu 5/7 wg iplus managera (uzywam dial-upa)? [np cos takiego: http://allegro.pl/item228041425_antena_ ... _es75.html ]
Który program p2p moze działac lepiej niz emule na tym łaczu?
Pozdrawiam
Który program p2p moze działac lepiej niz emule na tym łaczu?
Pozdrawiam
- pluskwa_skarzysko
- Specjalista bezprzewodowy-senior
taki który używa "niskich" portów...w praktyce...chyba rzadensaren77 pisze:Który program p2p moze działac lepiej niz emule na tym łaczu?

Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają 

-
Witam.
Mam jeszcze pytanie do dziwnego zjawiska:
Mam zasięg EDGE, połączenie dial-up i hub aktywny. Na speedtest.net pokazuje ze mam 221kb/s downloadu, ale strony typu onet czy wp ładują mi się z prędkością około 5-6kb/s. Co może byc przyczyną?
Pozdrawiam
Mam jeszcze pytanie do dziwnego zjawiska:
Mam zasięg EDGE, połączenie dial-up i hub aktywny. Na speedtest.net pokazuje ze mam 221kb/s downloadu, ale strony typu onet czy wp ładują mi się z prędkością około 5-6kb/s. Co może byc przyczyną?
Pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
operator ma dobre łącza zagraniczne (i one działają szybko bo nie są obciążone) a łącza do krajowych sieci (tpsa, netia, czy co tam jest) mogą być słabsze/bardzo obciążone i zatykają się albo serwery np. onetu są tak obciążone że lepiej nie będzie (to samo zjawisko występuje na neostradzie między 17 a 21 mniej więcej.saren77 pisze:speedtest.net pokazuje ze mam 221kb/s downloadu
Nie pomagam na PW!
-
Witam. Mam kolejny problem:
Skonfigurowałem dial-upa tak jak to było pokazane na stronie, ale po włączeniu komputera pierwszy raz musze sie zalogowac do sieci przez iplus managera, bo gdy chce dial-upem wywala komunikat, ze komputer zdalny nie odpowiada. Gdy połącze sie za 1szym razem do sieci przez iplus managera, wyłącze go i włącze dial-upa to juz łączy sie bez problemu Mozecie cos na to poradzic?
Pozdrawiam
Skonfigurowałem dial-upa tak jak to było pokazane na stronie, ale po włączeniu komputera pierwszy raz musze sie zalogowac do sieci przez iplus managera, bo gdy chce dial-upem wywala komunikat, ze komputer zdalny nie odpowiada. Gdy połącze sie za 1szym razem do sieci przez iplus managera, wyłącze go i włącze dial-upa to juz łączy sie bez problemu Mozecie cos na to poradzic?
Pozdrawiam
- Grupens
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Wsadź kartę do komórki wyłącz żądanie PIN-u. Powinno pomóc.
Deformują nas formuły.
-
Moze troche nie w tym dziale, ale nie chce zasmiecać i zakładac nowych tematów:
Mam iplusa, zasięg edge, hub aktywmy, na iplus managerze brakuje mi jednej kreski do max zasięgu, z komendy AT+CSQ mam 27,99 lub 28,99. Transfery z rapidshare około godziny 10-12 są na poziomie 12-18kb/s (niestabilne, wahają się w granicach 12-18), a szybkość ładowania strony to około 6-10kb/s, z tym, że one też są niestabilne, transfer 10kb/s i powyżej występuje najczesniej przy ładowaniu zdjęcia czy filmiku na youtube, a zwykła srona około 6-7 kb/s (onet około3kb/s, ale wszyscy wiedzą jaki badziewny jest onet
). Czy jakaś antenka zwiększyłaby trochę szybkość transferu?
Pozdrawiam
saren77
Mam iplusa, zasięg edge, hub aktywmy, na iplus managerze brakuje mi jednej kreski do max zasięgu, z komendy AT+CSQ mam 27,99 lub 28,99. Transfery z rapidshare około godziny 10-12 są na poziomie 12-18kb/s (niestabilne, wahają się w granicach 12-18), a szybkość ładowania strony to około 6-10kb/s, z tym, że one też są niestabilne, transfer 10kb/s i powyżej występuje najczesniej przy ładowaniu zdjęcia czy filmiku na youtube, a zwykła srona około 6-7 kb/s (onet około3kb/s, ale wszyscy wiedzą jaki badziewny jest onet

Pozdrawiam
saren77
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Może ale nie koniecznie. Należało by taką antenę skierować na konkretny nadajnik najlepiej jak najmniej obciążony. Określ swoją sytuację na tej mapce: http://www.wieprz.net/bts/saren77 pisze:Czy jakaś antenka zwiększyłaby trochę szybkość transferu?
-
Na tej mapce mam nadajnik Plusa (zielony) z którego odbieram sygnał (sprawdzane na btssearch) z literką G i on jest najbliżej mnie jeśli chodzi o Plusa. A poza tym są jeszcze dwa inne także z literami G, z czego jeden jest blisko największego osiedla w mieście, więc on pewnie będzie mocno obciążony. Drugi jest na innym osiedlu, więc pewnie też jest obciązony, trzeci jest w środku miasta i z niego korzystam. Chyba, że chodziło o inne zorientowanie się, to popraw mnie.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
A jak daleko od ciebie są te nadajniki? Szkoda że mapki nie zapodałeś. Czy pliki poza rapidshare pobierają się szybciej?
-
To już zalezy, czasem pobierają mniej-więcej taką samą prędkościa jak na rapidzie, czasem mniejszą, a żeby większą to juz bardzo rzadko (pamietam moze ze 2 takie przypadki). A tej mapki nie moge sobie na dysku zapisac tak zeby wszysto było widac, zapisuje mi tylko wycinek tej mapy...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Nie wiem co mam o tym mysleć?
http://i9.tinypic.com/6q90h88.jpg
To jest chyba technicznie niewykoonalne na EDGE??
Dodam jescze ze przez 3 minuty ciągnąłem z prędkością 36kb/s
Mozecie mi powiedziec jak wkleić tą mapke o której pisał Jaco tak zeby bylo widac zblizenie na moja miejscowosc?
Pozdro
http://i9.tinypic.com/6q90h88.jpg
To jest chyba technicznie niewykoonalne na EDGE??
Dodam jescze ze przez 3 minuty ciągnąłem z prędkością 36kb/s

Mozecie mi powiedziec jak wkleić tą mapke o której pisał Jaco tak zeby bylo widac zblizenie na moja miejscowosc?
Pozdro
-
Zrobić zrzut ekranu i wkleić np. tak: >KLIK - jak zamieszczać obrazki na forum<saren77 pisze:Mozecie mi powiedziec jak wkleić tą mapke o której pisał Jaco tak zeby bylo widac zblizenie na moja miejscowosc?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)