iPlus + comander 2 - problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
saren77
Początkujący użytkownik forum

iPlus + comander 2 - problem

Post autor: saren77 »

Witam. Mam następujacy problem:
Na początku normalnie przeglądam strony, ściągam pliki, aż tu nagle internet się zacina, strony przestają sie włączać, komunikatory sie wyłączaja, ściąganie przerywa się.
Z tego co wyczytałem, pomóc może hub usb lub zasilacz sieciowy. Tylko co lepiej wybrać, zasilacz czy hub?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: iPlus + comander 2 - problem

Post autor: mar_kow »

...Cokolwiek, co da lepsze zasilanie dla modemu... Tematów na Forum jest multum - trzeba poczytać...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

@saren77, Ile razy Ci sie tak zdarzyło? Gdyż jeżeli nie jest to częste, to może wina leży po stronie przeciążonego BTSa?
Ale jeżeli jest to bardzo częste i pomaga reset, to oczywiście należy spróbować patentu z zasilaniem. Poszukaj wątków na ten temat.
Zobacz też ten temat: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=35151#35151
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

Jeśli to wina w zasilaniu zdecydowanie HUB USB, zasilacze nie zawsze pomagają. Pamiętaj też aby odłączyć modem z tyłu komputera, porty z przodu są słabsze. Odłącz też wszystkie inne urządzenia na USB. A najlepiej sprawdź czy na innym PC będzie to samo.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
saren77

Raczej nie jest to awaria btsa, bo dzieje sie tak często ( najczęściej przy ściąganiu z emula).
Pamiętaj też aby odłączyć modem z tyłu komputera, porty z przodu są słabsze
Nie rozumiem, ja mam bardzo "zaawansowany" :wink: technicznie komputer i mam tylko dwa porty usb z tyłu :lol:

Hub koniecznie aktywny?

Pozdrawiam i dziękuje za rady
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Fanta »

No bo w nowszych są też porty z przodu, nadają się głownie do odtwarzaczy przenośnych, padów itp.

Co do HUB'a to koniecznie aktywny, bo musi mieć on dodatkowe zasilanie...
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

saren77 pisze:...( najczęściej przy ściąganiu z emula).
...Może to być sprawka automatyki BTS'a. Emule bardzo obciąża łącze, jeżeli przepustowość jest niewielka a obciążenie duże to priorytet mają połączenia głosowe. Reszta jest autoamatycznie blokowana.
...Ale sprawa odpowiedniego zasilania jest też ważna. Prawdopodobnie "zaawansowany" komputer ma USB 1.1 a więc zbyt słaby aby zasilić modem... HUB aktywny może pomóc...
zDaleKi

saren77 pisze:Raczej nie jest to awaria btsa, bo dzieje sie tak często ( najczęściej przy ściąganiu z emula).
No to nie chce martwić, ale tego może nie przeskoczysz. Mar_kow to w skrócie opisał.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
saren77

A czy antenka zewnętrzna pomoże w zwiekszeniu transferu przy edge i zasięgu 5/7 wg iplus managera (uzywam dial-upa)? [np cos takiego: http://allegro.pl/item228041425_antena_ ... _es75.html ]

Który program p2p moze działac lepiej niz emule na tym łaczu?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pluskwa_skarzysko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: pluskwa_skarzysko »

saren77 pisze:Który program p2p moze działac lepiej niz emule na tym łaczu?
taki który używa "niskich" portów...w praktyce...chyba rzaden :(
Instrukcja została napisana tylko dla systemu Windows, bo użytkownicy Linuksa sami sobie poradzą, a użytkownicy Mac'ów przyzwyczajeni są, że ich wszyscy olewają ;)
saren77

Witam.
Mam jeszcze pytanie do dziwnego zjawiska:
Mam zasięg EDGE, połączenie dial-up i hub aktywny. Na speedtest.net pokazuje ze mam 221kb/s downloadu, ale strony typu onet czy wp ładują mi się z prędkością około 5-6kb/s. Co może byc przyczyną?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

saren77 pisze:speedtest.net pokazuje ze mam 221kb/s downloadu
operator ma dobre łącza zagraniczne (i one działają szybko bo nie są obciążone) a łącza do krajowych sieci (tpsa, netia, czy co tam jest) mogą być słabsze/bardzo obciążone i zatykają się albo serwery np. onetu są tak obciążone że lepiej nie będzie (to samo zjawisko występuje na neostradzie między 17 a 21 mniej więcej.
Nie pomagam na PW!
saren77

Witam. Mam kolejny problem:
Skonfigurowałem dial-upa tak jak to było pokazane na stronie, ale po włączeniu komputera pierwszy raz musze sie zalogowac do sieci przez iplus managera, bo gdy chce dial-upem wywala komunikat, ze komputer zdalny nie odpowiada. Gdy połącze sie za 1szym razem do sieci przez iplus managera, wyłącze go i włącze dial-upa to juz łączy sie bez problemu Mozecie cos na to poradzic?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Grupens »

Wsadź kartę do komórki wyłącz żądanie PIN-u. Powinno pomóc.
Deformują nas formuły.
saren77

Moze troche nie w tym dziale, ale nie chce zasmiecać i zakładac nowych tematów:
Mam iplusa, zasięg edge, hub aktywmy, na iplus managerze brakuje mi jednej kreski do max zasięgu, z komendy AT+CSQ mam 27,99 lub 28,99. Transfery z rapidshare około godziny 10-12 są na poziomie 12-18kb/s (niestabilne, wahają się w granicach 12-18), a szybkość ładowania strony to około 6-10kb/s, z tym, że one też są niestabilne, transfer 10kb/s i powyżej występuje najczesniej przy ładowaniu zdjęcia czy filmiku na youtube, a zwykła srona około 6-7 kb/s (onet około3kb/s, ale wszyscy wiedzą jaki badziewny jest onet ;) ). Czy jakaś antenka zwiększyłaby trochę szybkość transferu?
Pozdrawiam
saren77
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

saren77 pisze:Czy jakaś antenka zwiększyłaby trochę szybkość transferu?
Może ale nie koniecznie. Należało by taką antenę skierować na konkretny nadajnik najlepiej jak najmniej obciążony. Określ swoją sytuację na tej mapce: http://www.wieprz.net/bts/
saren77

Na tej mapce mam nadajnik Plusa (zielony) z którego odbieram sygnał (sprawdzane na btssearch) z literką G i on jest najbliżej mnie jeśli chodzi o Plusa. A poza tym są jeszcze dwa inne także z literami G, z czego jeden jest blisko największego osiedla w mieście, więc on pewnie będzie mocno obciążony. Drugi jest na innym osiedlu, więc pewnie też jest obciązony, trzeci jest w środku miasta i z niego korzystam. Chyba, że chodziło o inne zorientowanie się, to popraw mnie.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

A jak daleko od ciebie są te nadajniki? Szkoda że mapki nie zapodałeś. Czy pliki poza rapidshare pobierają się szybciej?
saren77

To już zalezy, czasem pobierają mniej-więcej taką samą prędkościa jak na rapidzie, czasem mniejszą, a żeby większą to juz bardzo rzadko (pamietam moze ze 2 takie przypadki). A tej mapki nie moge sobie na dysku zapisac tak zeby wszysto było widac, zapisuje mi tylko wycinek tej mapy...
Pozdrawiam
saren77

Nie wiem co mam o tym mysleć?
http://i9.tinypic.com/6q90h88.jpg
To jest chyba technicznie niewykoonalne na EDGE??
Dodam jescze ze przez 3 minuty ciągnąłem z prędkością 36kb/s :szok:

Mozecie mi powiedziec jak wkleić tą mapke o której pisał Jaco tak zeby bylo widac zblizenie na moja miejscowosc?
Pozdro
zDaleKi

saren77 pisze:Mozecie mi powiedziec jak wkleić tą mapke o której pisał Jaco tak zeby bylo widac zblizenie na moja miejscowosc?
Zrobić zrzut ekranu i wkleić np. tak: >KLIK - jak zamieszczać obrazki na forum<
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ