Play + router + antena kierunkowa?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
svr
Początkujący użytkownik forum

Play + router + antena kierunkowa?

Post autor: svr »

Witam wszystkich,

Na wstepie chcialbym zaznaczyc, ze to moj pierwszy post na forum, takze o wszelkie bledy,braki w zamieszczonych informacjachczy tez w wiedzy, wybaczcie :)

Szukam sprzetu, routera oraz anteny (kierunkowej?) oraz sugestii, na ktory bts najlepiej sie pozycjonowac z lokalizacji
(Domaszczyn - 51.184789, 17.173311). Robilem ostatnio pomiary oraz skany appka network cell info ( w zalacznikach), ale mam wrazenie ze nie wiele z tego wynika (dane z NCI pobrane z odleglosci kilku/kilkunastu metrow od docelowego miejsca montazu anteny poki co na dzialce (dom w planach). Mam wrazenie, ze w tej lokalizacji jest spora ilosc masztow, aczkolwiek slabej jakosci (co widac na zalaczonym speedtescie, dodam, ze w srodku dnia, ale najprawdopodobniej bedac podpietym do innego bts, udalo sie uzyskac 30/12). Szukajac na mapabts.pl, znalazlem maszt, ktory (nie wiem czy dziala, ani czy to dobry pomysl) wydaje sie interesujacy jako, ze wspiera LTE 2600 i jest "dosc niedalekiej odleglosci" (info o bts jakie udalo mi sie zebrac z mapabtspl na koncu posta). Jesli chodzi o przeszkody to w polowie drogi jest las o szerokosci ok 200m. Doradzicie, czy wybrac jednak inny masz oraz jaki setup, aby wykrecic jak najwiecej? Aktualnie uzytkuje ~300Mbps lacze i mysl o przeniesienie na wioske z 1/30 rury wyglada na koszmar...

Pozdrawiam
svr

P4 Sp. z o.o. - LTE 2600 - GPS: 51º10'08.00'' N 17º09'35.00'' E - 51.16888889 17.15972222
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Play + router + antena kierunkowa?

Post autor: matek451 »

]Na poczatek lektura https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... 6#18474706, w twoim wypadku to BTS-y Mirków-Kościelna 2 i nowy na terenie Panattoni Park. obydwa z agregacja 4 pasm lTE. zasilane radiolinią 1107Mb/s z tego węzła na Polnej 19 w Długołęce
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Dom w planach to nie myśl w ogóle o tym na dziś. Bierz tam gdzie będziesz używał, za rok wiele może się zmienić i testy z dziś nic nie dadzą.
W domu możesz natomiast zaplanować miejsce na router gdzieś na strychu/poddaszu żeby w razie czego były krótkie kable antenowe czy możliwość PoE a do kilku strategicznych pomieszczeń pójdzie kabel ethernet (np. kotłownia /do pieca/, do pokoju /smart tv/, na korytarz żeby dać Acces Pointy /zasięg WiFi w całym domu/, do garażu czy tam gdzieś do inwertera PV). Po WiFi to laptop/smartfon/tablet ma sens, reszta powinna być kablem.
Nie pomagam na PW!
svr

Hej, dzieki za odpowiedzi. W planach to moze duze slowo, wykonawca ma termin wykonania na pazdziernik, na te chwile juz pierwsze sciany wychodza z ziemi. Jesli chodzi o siec wew to zakladam WiFi-Mesh, takze skretka z poddasza na kazdy pion i tam APeki (do tego wiekszosc domu spieta bezprzewodowo). Rozumiem, ze wiele moze sie zmienic, ale nie spodziewam sie, ze przez ten czas wyrosnie nowy bts (bardziej spodziewam sie, ze operatorzy postawia na rozwoj 5G, co zacznie sie od centrum duzych miast), stad decyzja aby zapytac o opinie w kwestii sprzetu ;). Jak to sie mowi, przezorny zawsze ubezpieczony, wiecjuz teraz zainteresowalem sie tematem, bo jesli okaze sie, ze rura ktora bede w stanie wykrecic po LTE bedzie niewystarczajaca, juz teraz musze zainteresowac sie swiatlowodem, ktorego na te chwile nie ma w okolicy i nie ma planow co by go polozyc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Do czasu aż skończy się budowa może okazać się że światłowód też dotrze, podstawa to okablować dom (to jest tanie i skuteczne) WiFi Mesh jest drogie i w domu zupełnie niepotrzebne (chyba że ma z 1000m2).
Nie pomagam na PW!
svr

Chcialbym, zeby bylo tak jak mowisz :) Niestety na tym terenie aktualnie pracuje orange, ktory kladzie swiatlo wszedzie poza tym odcinkiem ulicy wierzbowej (worst case polozyc wlasne swiatlo, ale to sa dopiero duze koszta i nie wiem jeszce czy orange pozwoli sie dopiac do swojej sieci). Co do ceny, masz racje jest drogie, ale jest rowniez wygodne, a to jest to co ceni sobie reszta domownikow. Oczywiscie rozwaze okablowanie calego domu, aczkolwiek mam jeszcze chwile na podjecie decyzji. To co na te chwile jest dla mnie najwazniejsze, to upewnic sie ze da sie tam stabilnie pracowac z duzymi danymi wysylanymi zasysanymi z clouda obliczeniowego, jesli sie nie bedzie dalo, bede musial jezdzic do mieszkania pracowac co jest lekko mowiac upierdliwe (nie po to buduje dom i mam prace zdalna, zeby gdzies jezdzic zeby pracowac :) )
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Praca zdalna to tym bardziej po kablu a nie po WiFi.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ