Czy net może źle działać przez zimno?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
qba8

Czy net może źle działać przez zimno?

Post autor: qba8 »

Odkąd się zrobiło zimno net cały czas mi nawala... W lecie było 100 kb/s i to bez problemu a teraz srednia to jest po 10 kb/s. Przez 2 dni byla wyzsza od 0 temp. i lepiej chodziło. Możliwe że źle działa przez zimno? :?:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Czy net może źle działać przez zimno?

Post autor: zDaleKi »

Ciężko prorokować, ale generalnie niekorzystne warunki pogodowe
(czyli deszcz, mgła itd.) źle wpływają na wszelką łączność bezprzewodową.

Nie wiem co jest przyczyną w Twoim wypadku, ale może to być wina pogody.
Może nie tyle zimna co śniegu, deszczu czy mgły.
Bo nie wiadomo jakie Twój dostawca ma łącze i jak dokładnie Ty się łączysz
(odległość, ukształtowanie terenu itd.)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
qba8

Post autor: qba8 »

Łącze jest 2X4096 a nadajnik jest oddalony o ok 100m. Praktycznie widze go z okna. Admin sieci też nie ma chyba pojęcia co moze byc nietak bo powymienial duzo rzeczy i zadnej poprawy :/
Gość

Post autor: Gość »

Zimno nie ma wpływu na połączenie radiowe, jeżeli na siłę się doszukiwać wpływu pogody, to wpływ może mieć wilgotność, deszcz, mgła, opad śniegu, ale nie w takim stopniu jak napisałeś.
Jeżeli masz antenę zewnetrzną to sprawdź złącza i konektory, kiedyś miałem przypadek że na dłuższym odcinku kabla żyła środkowa skurczyła się od zimna względem izolatorów kabla i wyskoczyła z złącza typu F.
ODPOWIEDZ