Czy net może źle działać przez zimno?
Moderator: Moderatorzy
Czy net może źle działać przez zimno?
Odkąd się zrobiło zimno net cały czas mi nawala... W lecie było 100 kb/s i to bez problemu a teraz srednia to jest po 10 kb/s. Przez 2 dni byla wyzsza od 0 temp. i lepiej chodziło. Możliwe że źle działa przez zimno? 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Czy net może źle działać przez zimno?
Ciężko prorokować, ale generalnie niekorzystne warunki pogodowe
(czyli deszcz, mgła itd.) źle wpływają na wszelką łączność bezprzewodową.
Nie wiem co jest przyczyną w Twoim wypadku, ale może to być wina pogody.
Może nie tyle zimna co śniegu, deszczu czy mgły.
Bo nie wiadomo jakie Twój dostawca ma łącze i jak dokładnie Ty się łączysz
(odległość, ukształtowanie terenu itd.)
(czyli deszcz, mgła itd.) źle wpływają na wszelką łączność bezprzewodową.
Nie wiem co jest przyczyną w Twoim wypadku, ale może to być wina pogody.
Może nie tyle zimna co śniegu, deszczu czy mgły.
Bo nie wiadomo jakie Twój dostawca ma łącze i jak dokładnie Ty się łączysz
(odległość, ukształtowanie terenu itd.)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Łącze jest 2X4096 a nadajnik jest oddalony o ok 100m. Praktycznie widze go z okna. Admin sieci też nie ma chyba pojęcia co moze byc nietak bo powymienial duzo rzeczy i zadnej poprawy 

Zimno nie ma wpływu na połączenie radiowe, jeżeli na siłę się doszukiwać wpływu pogody, to wpływ może mieć wilgotność, deszcz, mgła, opad śniegu, ale nie w takim stopniu jak napisałeś.
Jeżeli masz antenę zewnetrzną to sprawdź złącza i konektory, kiedyś miałem przypadek że na dłuższym odcinku kabla żyła środkowa skurczyła się od zimna względem izolatorów kabla i wyskoczyła z złącza typu F.
Jeżeli masz antenę zewnetrzną to sprawdź złącza i konektory, kiedyś miałem przypadek że na dłuższym odcinku kabla żyła środkowa skurczyła się od zimna względem izolatorów kabla i wyskoczyła z złącza typu F.