domek letniskowy w lesie, prośba o dobór modemu i anteny
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
domek letniskowy w lesie, prośba o dobór modemu i anteny
Dzień dobry,
moja lokalizacja to mniej więcej: https://goo.gl/maps/KV2vkhecfqAgL9Y36
Potrzebuję modemu i anteny kierunkowej, żeby w ogóle móc funkcjonować w tym miejscu, niestety nie da się praktycznie rozmawiać przez telefon ani korzystać z internetu będąc w domku. Na zewnątrz jest lepiej - ale przerywa połączenia głosowe, internet jest wolny jak ślimak albo nie ma go wcale.
Wrzucam printscreeny z zewnątrz i wewnątrz z 1 piętra przez okno z mojego Xiaomi A2 w ustawieniu auto oraz z wymuszeniem 3g, nie mam niestety teraz innego sprzętu, żeby potestować. Widzi chyba BTS oddalony o 6km zamiast bliższego po drugiej stronie lasu (teren jest pagórkowaty)
Obecnie mam abonament w telefoniczny w Play i dorzuconą do niego kartę do neta, najlepiej byłoby dla mnie przy tym pozostać, raczej póki co potrzebuję internetu na pobyty weekendowe.
dzięki za pomoc!!
moja lokalizacja to mniej więcej: https://goo.gl/maps/KV2vkhecfqAgL9Y36
Potrzebuję modemu i anteny kierunkowej, żeby w ogóle móc funkcjonować w tym miejscu, niestety nie da się praktycznie rozmawiać przez telefon ani korzystać z internetu będąc w domku. Na zewnątrz jest lepiej - ale przerywa połączenia głosowe, internet jest wolny jak ślimak albo nie ma go wcale.
Wrzucam printscreeny z zewnątrz i wewnątrz z 1 piętra przez okno z mojego Xiaomi A2 w ustawieniu auto oraz z wymuszeniem 3g, nie mam niestety teraz innego sprzętu, żeby potestować. Widzi chyba BTS oddalony o 6km zamiast bliższego po drugiej stronie lasu (teren jest pagórkowaty)
Obecnie mam abonament w telefoniczny w Play i dorzuconą do niego kartę do neta, najlepiej byłoby dla mnie przy tym pozostać, raczej póki co potrzebuję internetu na pobyty weekendowe.
dzięki za pomoc!!
-
- Guru bezprzewodowy
Re: domek letniskowy w lesie, prośba o dobór modemu i anteny
BTS Stary Dybów więc w czym problem, na zewnątrz słaby zasięg na LTE1800 z niego, powtórz test ale z https://play.google.com/store/apps/deta ... r&hl=en_US i pokaż screena z niej i speedtest.
-
OK, tak zrobię jutro wieczorem, nie znałem tej apki.
-
Cześć, zrobiłem screen z net monstera, zaiste- Stary Dybów. Niestety nie udało się odpalić speedtestu- nie dało rady ani na przeglądarce ani pobrać 20mb apki na androida- za słabe połączenie, chrome chodził ledwo i co chwila rwał- można się pochlastać.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Test na zewnątrz? Tu tylko połączenie z zasięgowym 800 sygnał bardzo slaby, więc lipa. Ogólnie dziura zasięgowa choć skoro potwierdzasz że w Starych Załbicach stoi stacja to może jeszcze jej nie uruchomili, (jeśli tą miałeś na myśli?)
-
Wieża w Starych Załubicach po kilku latach starań operatora została wybudowana ale jeszcze nie działa. Może trochę poprawi sytuację ale przysłania ją leśny teren. Tak czy siak antena niezbędna.
Pozdrawiam
-
Podziękowanie dla @Pawrzes za weryfikację na tą chwilę zostaje poprawienie zasięgu na paśmie 800 i ewentualnie 1800 (który pojawił się przy pierwszym teście) na tej stacji ze Starego Dybowa.
-
Stare Załubice może coś poprawią jak będzie działać ale kawałek dalej są maszty chyba od Tmobile i w ogóle ich nie widzi. Testy na zewnątrz robione. 1800 łapało jak wlazłem wyżej(przez okno) Sąsiad widzę, ze ma skierowany panel na Stary Dybów.
Jaki modem i antena na taką leśną padakę? Cokolwiek? Czy liczyć na agregację jak będzie antena?
Jaki modem i antena na taką leśną padakę? Cokolwiek? Czy liczyć na agregację jak będzie antena?
-
Na ta lokalizację wystarczy B525 i antena szerokopasmowa jeśli myslisz o 1800 lub na samo pasmo 800, choć to drugie to często jest przeciążone. Najpierw kup ruter.
-
Hej,
Odgrzewam temat bo sama teraz stoję przed wyborem modemu i anteny do routera wewnątrz domku letniskowego.
Antena gsm jest około 5 km w miejscowości Orneta.
Moja lokalizacja : https://maps.app.goo.gl/iQqGs2dJoDM5TReD8
Nowy Dwór pod Ornetą. Czy mogłabym prosić o podpowiedź jaką antenę powinnam kupić żeby móc czasem pracować zdalnie? Chciałam kupić jakiś abonament z Internetem lte sim.
Będę wdzięczna za pomoc przy doborze anteny, która ogarnie sygnał z tej odległości.
Odgrzewam temat bo sama teraz stoję przed wyborem modemu i anteny do routera wewnątrz domku letniskowego.
Antena gsm jest około 5 km w miejscowości Orneta.
Moja lokalizacja : https://maps.app.goo.gl/iQqGs2dJoDM5TReD8
Nowy Dwór pod Ornetą. Czy mogłabym prosić o podpowiedź jaką antenę powinnam kupić żeby móc czasem pracować zdalnie? Chciałam kupić jakiś abonament z Internetem lte sim.
Będę wdzięczna za pomoc przy doborze anteny, która ogarnie sygnał z tej odległości.
-
- Guru bezprzewodowy
A dlaczego abonament a nie pre-paid, do tego router plus antena czy zewnętrzny CPE LTE/5G, jaki budzet? Jaki operator?
-
Hej, dzięki za odpowiedź. Prepaid również rozważam. Mój budżet na antenę z routerem 1000 - 1500 zł