domek letniskowy w lesie, prośba o dobór modemu i anteny

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
more_productive
Początkujący użytkownik forum

domek letniskowy w lesie, prośba o dobór modemu i anteny

Post autor: more_productive »

Dzień dobry,
moja lokalizacja to mniej więcej: https://goo.gl/maps/KV2vkhecfqAgL9Y36

Potrzebuję modemu i anteny kierunkowej, żeby w ogóle móc funkcjonować w tym miejscu, niestety nie da się praktycznie rozmawiać przez telefon ani korzystać z internetu będąc w domku. Na zewnątrz jest lepiej - ale przerywa połączenia głosowe, internet jest wolny jak ślimak albo nie ma go wcale.

Wrzucam printscreeny z zewnątrz i wewnątrz z 1 piętra przez okno z mojego Xiaomi A2 w ustawieniu auto oraz z wymuszeniem 3g, nie mam niestety teraz innego sprzętu, żeby potestować. Widzi chyba BTS oddalony o 6km zamiast bliższego po drugiej stronie lasu (teren jest pagórkowaty)

Obecnie mam abonament w telefoniczny w Play i dorzuconą do niego kartę do neta, najlepiej byłoby dla mnie przy tym pozostać, raczej póki co potrzebuję internetu na pobyty weekendowe.

dzięki za pomoc!!
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: domek letniskowy w lesie, prośba o dobór modemu i anteny

Post autor: matek451 »

BTS Stary Dybów więc w czym problem, na zewnątrz słaby zasięg na LTE1800 z niego, powtórz test ale z https://play.google.com/store/apps/deta ... r&hl=en_US i pokaż screena z niej i speedtest.
more_productive

OK, tak zrobię jutro wieczorem, nie znałem tej apki.
more_productive

Cześć, zrobiłem screen z net monstera, zaiste- Stary Dybów. Niestety nie udało się odpalić speedtestu- nie dało rady ani na przeglądarce ani pobrać 20mb apki na androida- za słabe połączenie, chrome chodził ledwo i co chwila rwał- można się pochlastać.
Range
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Range »

Test na zewnątrz? Tu tylko połączenie z zasięgowym 800 sygnał bardzo slaby, więc lipa. Ogólnie dziura zasięgowa choć skoro potwierdzasz że w Starych Załbicach stoi stacja to może jeszcze jej nie uruchomili, (jeśli tą miałeś na myśli?)
Pawrzes

Post autor: Pawrzes »

Wieża w Starych Załubicach po kilku latach starań operatora została wybudowana ale jeszcze nie działa. Może trochę poprawi sytuację ale przysłania ją leśny teren. Tak czy siak antena niezbędna.
Pozdrawiam
Range

Podziękowanie dla @Pawrzes za weryfikację na tą chwilę zostaje poprawienie zasięgu na paśmie 800 i ewentualnie 1800 (który pojawił się przy pierwszym teście) na tej stacji ze Starego Dybowa.
more_productive

Stare Załubice może coś poprawią jak będzie działać ale kawałek dalej są maszty chyba od Tmobile i w ogóle ich nie widzi. Testy na zewnątrz robione. 1800 łapało jak wlazłem wyżej(przez okno) Sąsiad widzę, ze ma skierowany panel na Stary Dybów.

Jaki modem i antena na taką leśną padakę? Cokolwiek? Czy liczyć na agregację jak będzie antena?
Range

Na ta lokalizację wystarczy B525 i antena szerokopasmowa jeśli myslisz o 1800 lub na samo pasmo 800, choć to drugie to często jest przeciążone. Najpierw kup ruter.
karolina999hc

Post autor: karolina999hc »

Hej,

Odgrzewam temat bo sama teraz stoję przed wyborem modemu i anteny do routera wewnątrz domku letniskowego.
Antena gsm jest około 5 km w miejscowości Orneta.
Moja lokalizacja : https://maps.app.goo.gl/iQqGs2dJoDM5TReD8
Nowy Dwór pod Ornetą. Czy mogłabym prosić o podpowiedź jaką antenę powinnam kupić żeby móc czasem pracować zdalnie? Chciałam kupić jakiś abonament z Internetem lte sim.
Będę wdzięczna za pomoc przy doborze anteny, która ogarnie sygnał z tej odległości.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A dlaczego abonament a nie pre-paid, do tego router plus antena czy zewnętrzny CPE LTE/5G, jaki budzet? Jaki operator?
karolina999hc

Post autor: karolina999hc »

Hej, dzięki za odpowiedź. Prepaid również rozważam. Mój budżet na antenę z routerem 1000 - 1500 zł
ODPOWIEDZ