Internet do pracy zdalnej w kujawsko-pomorskiej wiosce

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
olb
Początkujący użytkownik forum

Internet do pracy zdalnej w kujawsko-pomorskiej wiosce

Post autor: olb »

Cześć!

Ostatnio udało mi się kupić domek letniskowy w niewielkiej miejscowości powiatu włocławskiego. Koordynaty owego domku to 52°36'08.1"N 19°23'06.1"E (52.602238, 19.385017). W związku z tym, że mój pracodawca do końca roku wysłał mnie na pracę zdalną, chciałbym większość tego czasu spędzić poza szarymi blokowiskami mojego miasta, napawając się widokami i leniwie płynącymi dniami polskiej wsi.

Z zasięgiem - jest kiepsko. Podsyłam screeny z NetMonstera - sprawdzałem Orange, Play oraz T-Mobile. Plus odpuściłem ze względu na dostępność jedynie pasma 800 MHz, które jest wiecznie przytkane. Testy przeprowadzone na trawniku przed domem, bliżej ulicy.

Na początku moich poszukiwań, myślałem o absolutnym no-brainerze ZTE WF830 z Play + koncie smartadmina dla zmiany pasm do agregacji. Później jednak doczytałem, że kąt anteny w tym zestawie jest dość szeroki, przez co nie do końca musi się ona u mnie sprawdzić - najbliższy BTS to ok. 5.5 km, a po drodze jest kilka zagajników/małych lasów.

Jeśli zaryzykuję zdrowiem, jestem w stanie umieścić antenę na kominie domku - na oko, będzie z 7-8 metrów nad ziemią. Bez ryzykowania, na kominie zrujnowanego budynku gospodarczego przed domkiem - ok. 4-5 metrów.

Czy możecie proszę coś doradzić? Zasięg jest... kiepski. Telefon przełącza się co chwila między LTE i WCDMA - na tej drugiej transfery są lepsze, LTE 800 MHz jest jak mniemam zapchane. Przeprowadzone Speedtesty raczej nie są super-miarodajne - chyba miałem szczęście do w miarę wolnych pasm (choć nie w przypadku uploadu dla T).

BARDZO! proszę o pomoc. Trafia mnie na myśl o dalszym przesiadywaniu w mieszkaniu... :cry: :gwiazdki: :klnie:
Plus, no... ile można pić?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Re: Internet do pracy zdalnej w kujawsko-pomorskiej wiosce

Post autor: Hermogenes »

W Dobrzyniu masz stację z potencjałem ja bym kupił antenę Cybertech 17 dBi 1800- 2600 MHz i żeby nie wchodzić na dach postaw ją na długim drągu rurze ( z odciągami żeby się nie chwiała) koło domu opartą o dach. Kabla tylko tyle aby starczyło do routera oczywiście z agregacją kat 9 lub wyższej zależnie od funduszy. Pozdrawiam Hermogenes
olb

Hermogenes pisze:W Dobrzyniu masz stację z potencjałem ja bym kupił antenę Cybertech 17 dBi 1800- 2600 MHz i żeby nie wchodzić na dach postaw ją na długim drągu rurze ( z odciągami żeby się nie chwiała) koło domu opartą o dach. Kabla tylko tyle aby starczyło do routera oczywiście z agregacją kat 9 lub wyższej zależnie od funduszy. Pozdrawiam Hermogenes
Wielkie dzięki za odpowiedź! :) Straciłem już wszelką nadzieję :D.

Jaki router polecasz? :) Budżet to sprawa otwarta.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Na chwilę obecną są 3 częstotliwości LTE na stacji ale jest też UMTS 2100 które będzie przeznaczone na LTE o ile już nie jest. B818 będzie przyszłościowy albo tańszy B715. W ciemno się nic nie określi siła sygnału jest słabiutka jak na pomiar zewnętrzny ale liczmy że antena pomoże. Zawsze można oddać w ciągu 14 dni i zostać przy browarkach. Celowo poleciłem antenę na wysokie pasma żeby to one były podstawą, U mnie L800 agreguje się przy antenie L1800 mimo że wnosi tylko 20-30% transferu. Jak będziesz miał router i antenę wybierasz najlepszego operatora. Życzę żeby sektory patrzyły w Twoją antenę i powodzenia. Może kol Matek coś wie więcej i podpowie. Pozdrawiam Hermogenes
olb

Cóż, chyba zaryzykuję i pójdę w B818 + Cybertech 17dBI 1800-2600 MHz, z kablem antenowym 20 metrów. Widzę, że dystrybutor Cybertecha ma teraz urlop, a chciałem temat przetestować w weekend, więc może wezmę najpierw na dwutygodniowe testy WF830 z Playa. Czy "rozbrojenie" go przez uzyskanie konta smartadmina wiąże się z jakąś utratą prawa zwrotu czy coś?

A, zastanawiałem się też - może warto trochę "szerszą" antenę, coby agregować również 800 Mhz? Nie zależy mi na super prędkości, raczej na stabilności połączenia... Np. ATK504?

Kolega Matek niestety nie odpowiada, a jego wiedza na pewno by się przydała jako uzupełnienie czy ostateczne podsumowanie moich opcji.

Raz jeszcze wielkie dzięki, Hermogenes!
astroneb
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: astroneb »

Na pewno ATK 504 ma podobne zyski na 1800 MHz co cybertech
olb

astroneb pisze:Na pewno ATK 504 ma podobne zyski na 1800 MHz co cybertech
Plus do tego dołoży do 800? Zwłaszcza, że ja tutaj chyba pójdę w T-Mobile, a nie Play, o którym wiem, że ma bardzo wąskie 5Mhz na B20.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

20 metrów kabla to przy Twoim sygnale o 15 metrów za dużo. Rób tak aby kabla antenowego było minimalnie. Pozdrawiam Hermogenes
olb

Hermogenes pisze:20 metrów kabla to przy Twoim sygnale o 15 metrów za dużo. Rób tak aby kabla antenowego było minimalnie. Pozdrawiam Hermogenes
Będzie ciężko na 5 metrach, ale spróbuję.

Ostatecznie, Cybertech 17dBI 1800-2600 MHz czy 2xATK 504?
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

ATK 504 słabo wypada na wysokich częstotliwościach poszukaj w temacie "anteny" tam jest post z tabelką dla tych anten zrobioną przez jednego z kolegów. Wg. mnie ta 504 jest przeszacowana taki typ anteny ma około 8 dBi zysku. Ale to jest moje zdanie chociaż ją kiedyś polecałem jako szeroko pasmową do 4 CAA. Pozdrawiam Hermogenes
olb

Podziękował!
olb

B818 już u mnie :). W weekend testy bez anteny, a później się zobaczy ;). Póki co, dystrybutor Cybertech jest na urlopie, więc i tak nic nie zdziałam.
olb

Nie mam pojęcia na czym polega myk. Raz T-Mobile w B818 wykręca jakieś niesamowite wyniki po 80 Mbit, aby za parę minut robić 2-3. Kwestia obciążenia B20?
astroneb
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: astroneb »

U mnie w T-Mobile rozłaczało agregacje po kilku minutach może u Ciebie podobnie ?
Wtedy w Web ui jest tylko 4G bez + lub LTE.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A z której stacji NetWorks korzystasz i na jakich pasmach LTE, pokaż screeny z HManagera na nich, do tego speedtesty, masz antenę zewnetrzną, jaką?
ODPOWIEDZ