Ostatnio udało mi się kupić domek letniskowy w niewielkiej miejscowości powiatu włocławskiego. Koordynaty owego domku to 52°36'08.1"N 19°23'06.1"E (52.602238, 19.385017). W związku z tym, że mój pracodawca do końca roku wysłał mnie na pracę zdalną, chciałbym większość tego czasu spędzić poza szarymi blokowiskami mojego miasta, napawając się widokami i leniwie płynącymi dniami polskiej wsi.
Z zasięgiem - jest kiepsko. Podsyłam screeny z NetMonstera - sprawdzałem Orange, Play oraz T-Mobile. Plus odpuściłem ze względu na dostępność jedynie pasma 800 MHz, które jest wiecznie przytkane. Testy przeprowadzone na trawniku przed domem, bliżej ulicy.
Na początku moich poszukiwań, myślałem o absolutnym no-brainerze ZTE WF830 z Play + koncie smartadmina dla zmiany pasm do agregacji. Później jednak doczytałem, że kąt anteny w tym zestawie jest dość szeroki, przez co nie do końca musi się ona u mnie sprawdzić - najbliższy BTS to ok. 5.5 km, a po drodze jest kilka zagajników/małych lasów.
Jeśli zaryzykuję zdrowiem, jestem w stanie umieścić antenę na kominie domku - na oko, będzie z 7-8 metrów nad ziemią. Bez ryzykowania, na kominie zrujnowanego budynku gospodarczego przed domkiem - ok. 4-5 metrów.
Czy możecie proszę coś doradzić? Zasięg jest... kiepski. Telefon przełącza się co chwila między LTE i WCDMA - na tej drugiej transfery są lepsze, LTE 800 MHz jest jak mniemam zapchane. Przeprowadzone Speedtesty raczej nie są super-miarodajne - chyba miałem szczęście do w miarę wolnych pasm (choć nie w przypadku uploadu dla T).
BARDZO! proszę o pomoc. Trafia mnie na myśl o dalszym przesiadywaniu w mieszkaniu...

Plus, no... ile można pić?