ATK 20 . Można żle złozyć??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
ATK 20 . Można żle złozyć??
Witam
No wiec jak w temacie. czy mozna zle zlozyc ta antene i czy to moze skutkowac tym iz nie bedzie ona poprawnie dzialala ??
Ostatnio ja (z konektorem) okazjonalnie kupilem od kolegi za 80 zł i jakos tak zdaje mi sie ze cos tu nie gra. Zasieg nic nie wzrasta, kierowalem ja na rożne BTS-y w mojej okolicy i nic.byc moze to wina modemu lub zlacza antenoweg. ale o tym w innym temacie.
pozdrawiam
No wiec jak w temacie. czy mozna zle zlozyc ta antene i czy to moze skutkowac tym iz nie bedzie ona poprawnie dzialala ??
Ostatnio ja (z konektorem) okazjonalnie kupilem od kolegi za 80 zł i jakos tak zdaje mi sie ze cos tu nie gra. Zasieg nic nie wzrasta, kierowalem ja na rożne BTS-y w mojej okolicy i nic.byc moze to wina modemu lub zlacza antenoweg. ale o tym w innym temacie.
pozdrawiam
- compile
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: ATK 20 . Można żle złozyć??
Oczywiście, że tak wystarczy, że kable na złączce nie będzie stykał i nie ma sygnału!!
Przyczyn może być wiele daj foto antenki, albo opisz problem dokładniej.
Przyczyn może być wiele daj foto antenki, albo opisz problem dokładniej.
-
- Mistrz bezprzewodowy
A czy antena jest na zewnątrz? Jeśli tak, to faktycznie coś nie gra. Może gdzieś nie łączy. Taka antena daje duży zysk- wzrost zasięgu o kilka kresek...
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Poszukaj postów Fanty .On demonstrował montaż anteny w obrazkach.
-
- Początkujący użytkownik forum
Antena na zawnatrz nie jest lecz jest na parapecie przy oknie nakierowana mniej wiecej na BTSa. A problem jest taki ze po podlaczeniu anteny nie widac zadnej zmiany w CSQ ani w Iplus menagerze.
-
- Użytkownik forum
LilJon90 !
Musisz ją wystawić na dwór i skierować na BTS'a aby zobaczyć jakis efekt. Ja tez mam ta antenkę i jak przyszła przesyłka to było już ciemno więc podłączyłem ja w pokoju do modemu i tak chciałem sprawdzić czy cos da w pokoju(ale i tak i tak wiedziałem że umiejscowię ją na dworzu) więc zasięg....3 kreski! tyle co bez tej anteny , albo jeszcze słabiej. Praktycznie żadnego efektu.... A na drugi dzień wyciągnąłem ją prowizorycznie za okno podłączyłem, skierowałem na BTS'a i...... zasięg 6/7 transfer EDGE , wszystko pięknie
Musisz wystawić ją za okno, jak najwyżej i wmiarę żeby była wprost skierowana na BTS'a i będzie super
Musisz ją wystawić na dwór i skierować na BTS'a aby zobaczyć jakis efekt. Ja tez mam ta antenkę i jak przyszła przesyłka to było już ciemno więc podłączyłem ja w pokoju do modemu i tak chciałem sprawdzić czy cos da w pokoju(ale i tak i tak wiedziałem że umiejscowię ją na dworzu) więc zasięg....3 kreski! tyle co bez tej anteny , albo jeszcze słabiej. Praktycznie żadnego efektu.... A na drugi dzień wyciągnąłem ją prowizorycznie za okno podłączyłem, skierowałem na BTS'a i...... zasięg 6/7 transfer EDGE , wszystko pięknie

Musisz wystawić ją za okno, jak najwyżej i wmiarę żeby była wprost skierowana na BTS'a i będzie super

- lpala106
- Użytkownik forum
Nie sugeruj się też samym zasięgiem - sprawdź jakość działania Internetu na kompie, jak ładują się strony, jaki jest transfer itp, 3 kreski zasięgu na kierunkowej antenie nie są równe 3 kreskom na wbudowanej, daj antenkę na dwór albo pod dach i kieruj na BTSy w okolicy, generalnie powinno najlepiej działać z najbliższym, ale jak praktyka pokazuje, trzeba się pobawić i posprawdzać dostępne dookoła BTSy, mi najlepiej wszystko chodzi na BTS-ie 15km w linii prostej przy trasie kożuchów-szprotawa, do szprotawskiego mam bliżej ok 7km ale wszystko lepiej hula na tym dalej położonym
Dell Inspiron 6400 / MSI Wind U100 / Option Globesurfer II 7,2 / Nokia E51
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Może dlatego, że tamten dalszy jest mniej obciążony?lpala106 pisze:mi najlepiej wszystko chodzi na BTS-ie 15km w linii prostej przy trasie kożuchów-szprotawa, do szprotawskiego mam bliżej ok 7km ale wszystko lepiej hula na tym dalej położonym

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.