ATK 20 . Można żle złozyć??

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
LilJon90
Początkujący użytkownik forum

ATK 20 . Można żle złozyć??

Post autor: LilJon90 »

Witam
No wiec jak w temacie. czy mozna zle zlozyc ta antene i czy to moze skutkowac tym iz nie bedzie ona poprawnie dzialala ??
Ostatnio ja (z konektorem) okazjonalnie kupilem od kolegi za 80 zł i jakos tak zdaje mi sie ze cos tu nie gra. Zasieg nic nie wzrasta, kierowalem ja na rożne BTS-y w mojej okolicy i nic.byc moze to wina modemu lub zlacza antenoweg. ale o tym w innym temacie.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: ATK 20 . Można żle złozyć??

Post autor: compile »

Oczywiście, że tak wystarczy, że kable na złączce nie będzie stykał i nie ma sygnału!!
Przyczyn może być wiele daj foto antenki, albo opisz problem dokładniej.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

A czy antena jest na zewnątrz? Jeśli tak, to faktycznie coś nie gra. Może gdzieś nie łączy. Taka antena daje duży zysk- wzrost zasięgu o kilka kresek...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Poszukaj postów Fanty .On demonstrował montaż anteny w obrazkach.
LilJon90
Początkujący użytkownik forum

Post autor: LilJon90 »

Antena na zawnatrz nie jest lecz jest na parapecie przy oknie nakierowana mniej wiecej na BTSa. A problem jest taki ze po podlaczeniu anteny nie widac zadnej zmiany w CSQ ani w Iplus menagerze.
seba_No1
Użytkownik forum

Post autor: seba_No1 »

LilJon90 !
Musisz ją wystawić na dwór i skierować na BTS'a aby zobaczyć jakis efekt. Ja tez mam ta antenkę i jak przyszła przesyłka to było już ciemno więc podłączyłem ja w pokoju do modemu i tak chciałem sprawdzić czy cos da w pokoju(ale i tak i tak wiedziałem że umiejscowię ją na dworzu) więc zasięg....3 kreski! tyle co bez tej anteny , albo jeszcze słabiej. Praktycznie żadnego efektu.... A na drugi dzień wyciągnąłem ją prowizorycznie za okno podłączyłem, skierowałem na BTS'a i...... zasięg 6/7 transfer EDGE , wszystko pięknie :D
Musisz wystawić ją za okno, jak najwyżej i wmiarę żeby była wprost skierowana na BTS'a i będzie super :ok:
Awatar użytkownika
lpala106
Użytkownik forum

Post autor: lpala106 »

Nie sugeruj się też samym zasięgiem - sprawdź jakość działania Internetu na kompie, jak ładują się strony, jaki jest transfer itp, 3 kreski zasięgu na kierunkowej antenie nie są równe 3 kreskom na wbudowanej, daj antenkę na dwór albo pod dach i kieruj na BTSy w okolicy, generalnie powinno najlepiej działać z najbliższym, ale jak praktyka pokazuje, trzeba się pobawić i posprawdzać dostępne dookoła BTSy, mi najlepiej wszystko chodzi na BTS-ie 15km w linii prostej przy trasie kożuchów-szprotawa, do szprotawskiego mam bliżej ok 7km ale wszystko lepiej hula na tym dalej położonym
Dell Inspiron 6400 / MSI Wind U100 / Option Globesurfer II 7,2 / Nokia E51
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

lpala106 pisze:mi najlepiej wszystko chodzi na BTS-ie 15km w linii prostej przy trasie kożuchów-szprotawa, do szprotawskiego mam bliżej ok 7km ale wszystko lepiej hula na tym dalej położonym
Może dlatego, że tamten dalszy jest mniej obciążony? ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ