Witam wiem ze tak latwo sie nie da odpowiedziec na to pytanie bo jest masa czynnikow ktore wplwaja na zasieg nodeB... Ale prosilbym uzytkownikow ktorzy maja umts u siebie w domu i uzywaja go bez pomocy anten zewnetrznych by jak wiedza opisali mniej wiecej ile metrow od siebie maja nodeB ktory daje im zasieg w budynku

i czy jest "mocno" zasloniety przeszkodami ? Czy taki zasieg nodeB mozna porownac do zasiegu stacji dcs 1800mhz ? Zadaje to pytanie bo bede wkrotce mial nodeB Plusa u siebie 800metrow po lini prostej w terenie zabudowanym - nodeB nie widze z domu - jest "lekko" przysloniety bydynkami... z tej lokalizacji nadaje u mnie takze Orange w dcs1800mhz i w domu mam tej stacji bardzo dobry sygnal

zastanawiam sie czy umts bede mial w domu czy jednak na zewnatrz ...Obecnie lapie w domu sygnal umts Plus z Lodzi z ulicy szczecinskiej- ale jest on tylko dobry majac modem na parapecie przy oknie - oczywiscie nodeB nie widze ale nie jest za bardzo psyloniety - odleglosc teraz mam po lini prostej 5km...