Zasieg nodeB w terenie zabudowanym...

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Zasieg nodeB w terenie zabudowanym...

Post autor: szalony »

Witam wiem ze tak latwo sie nie da odpowiedziec na to pytanie bo jest masa czynnikow ktore wplwaja na zasieg nodeB... Ale prosilbym uzytkownikow ktorzy maja umts u siebie w domu i uzywaja go bez pomocy anten zewnetrznych by jak wiedza opisali mniej wiecej ile metrow od siebie maja nodeB ktory daje im zasieg w budynku :) i czy jest "mocno" zasloniety przeszkodami ? Czy taki zasieg nodeB mozna porownac do zasiegu stacji dcs 1800mhz ? Zadaje to pytanie bo bede wkrotce mial nodeB Plusa u siebie 800metrow po lini prostej w terenie zabudowanym - nodeB nie widze z domu - jest "lekko" przysloniety bydynkami... z tej lokalizacji nadaje u mnie takze Orange w dcs1800mhz i w domu mam tej stacji bardzo dobry sygnal :) zastanawiam sie czy umts bede mial w domu czy jednak na zewnatrz ...Obecnie lapie w domu sygnal umts Plus z Lodzi z ulicy szczecinskiej- ale jest on tylko dobry majac modem na parapecie przy oknie - oczywiscie nodeB nie widze ale nie jest za bardzo psyloniety - odleglosc teraz mam po lini prostej 5km...
radekgers
Stały użytkownik forum

Re: Zasieg nodeB w terenie zabudowanym...

Post autor: radekgers »

Łapiesz z 5km i zastanawiasz się czy złapiesz z 800m?;-)
U mnie w linii prostej jest jakieś 3km, pomiędzy jakieś drzewa, budynki, ale nie za dużo. Bez anteny w domu 1kreska, czasem zanika. Z anteną kierunkową (też w budynku, na strychu) dobry sygnał i stabilne hsdpa.
szalony

No wiesz z tym zasiegiem umts to czasami sa cyrki ;) Kiedys cos mi sie obilo ze jak era stacje stawiala gdzies w kraju to zasieg "gwarantowany" w budynkach w umts to "600 metrow" :szok: Swoja droga troche dziwne ze tu na forum nikt sie nie wypowiada w tym temacie ile metrow ma do nodeb :/ i w jakim terenie ... Z poczatku umts na koniec 2005roku jak plus w lodzi przy "Centralu" umts zrobil to lapalem go w Aleksandrowie (15km) nawet ladnie :szok: - to pewnie dlatego ze anteny sie widzialy bez przeszkod :hyhy:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

w budynku na parterze mam 2-3 kreski na 5 zasięgu umts (se k800i), NodeB przesłonięte budynkami/drzewami w odległości 1000m
modem gt fusion+ podaje w tym samym miejscu (zalogowany do sieci) podaje +CSQ: 11,99 czyli po przeliczeniu 91dBm
Nie pomagam na PW!
szalony

91dBm w umts to tobry sygnal :] wiec chyba jednak bede go mial w budynku :ok: Z wlasnego doswiadczenia wiem ze przy sygnale nawet 105dBm w umts jest stabilne lacze do 380kb/s
ODPOWIEDZ