Pomoc w doborze sprzetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomoc w doborze sprzetu
Witam wszystkich
Potrzebowal bym porady w doborze sprzetu. Wioska: Raj 14-300 Morag. Screeny z testow T-mobile i Play w zalacznikach. Wg btsserch mam ok 2.5km do wierzy na kosciele ul johanna herdera 1 i w teori do niej powinienem sie laczyc ale w praktyce co widac po screenach lacze sie z wieza cisnien na ul Bema 14 (ok 3.6km) i z czyms na ul Wojska polskiego 2 (byc moze adres jest zly i to jest wieza z bema bo na btsserch tego nie ma). SpeedTestu z play nie ma bo bylo slabo i losowo ale zawsze ponizej 10mb/s. Testy robione telefonem wystawionym przez okno dachowe na zewnatrz bo w domu slabo cos sensownego zlapac. Nie testowalem innych operatorow ale chyba mozna by jeszcze Orange? Na chwile obecna po lekturze forum sklaniam sie ku b535 i no wlasnie jakie anteny? Bo sam router to chyba bedzie malo jak tel w domu srednio lapie. Wiem wiem ze b818 bedzie lepszy ale nie ten budzet i w zasadzie chyba nie ma az takich super wymagan co do predkosci te 25mbs powinno styknac zeby cos na netflixie obejzec, przydalo bys sie moze wiecej UL.
Potrzebowal bym porady w doborze sprzetu. Wioska: Raj 14-300 Morag. Screeny z testow T-mobile i Play w zalacznikach. Wg btsserch mam ok 2.5km do wierzy na kosciele ul johanna herdera 1 i w teori do niej powinienem sie laczyc ale w praktyce co widac po screenach lacze sie z wieza cisnien na ul Bema 14 (ok 3.6km) i z czyms na ul Wojska polskiego 2 (byc moze adres jest zly i to jest wieza z bema bo na btsserch tego nie ma). SpeedTestu z play nie ma bo bylo slabo i losowo ale zawsze ponizej 10mb/s. Testy robione telefonem wystawionym przez okno dachowe na zewnatrz bo w domu slabo cos sensownego zlapac. Nie testowalem innych operatorow ale chyba mozna by jeszcze Orange? Na chwile obecna po lekturze forum sklaniam sie ku b535 i no wlasnie jakie anteny? Bo sam router to chyba bedzie malo jak tel w domu srednio lapie. Wiem wiem ze b818 bedzie lepszy ale nie ten budzet i w zasadzie chyba nie ma az takich super wymagan co do predkosci te 25mbs powinno styknac zeby cos na netflixie obejzec, przydalo bys sie moze wiecej UL.
-
- Stały użytkownik forum
Re: Pomoc w doborze sprzetu
Netmonster używa danych lokalizacji eNB pobranych z btsearch. Telefon używa pasma 1800 jako pasma podstawowego a ponieważ akurat tego pasma nie ma w btsearch dla eNB=144241 to próbuje sam ustalić lokalizację z wiadomym skutkiem. W każdym razie jest to eNB na wieży ciśnień.
-
A fakt nie zauwazylem ze eNB jest ten sam. dzieki! ktos cos skomentuje w kwestji operatorow w tym miejscu? ew antena?
-
- Guru bezprzewodowy
A ja bym chciał zobaczyć test Play ale karta w slocie nr.1 parametry sygnału Play na 1800/2100/2600MHz są kilka razy lepsze od T-mobile chociaz obydwaj korzystaja z BTS-ów na wieży ciśnień na Bema 14.
-
Tez to wlasnie zauwazylem ale w play byla straszna nedza wzgledem tmobile. Myslisz ze bedzie roznica miedzy slotami?Nie przebywam na codzien w tej lokalizacji ale oczywiscie zrobie te testy. Caly czas studiuje forum i zaczelem rozkminiac czy moze b818 da rade bez anten? Cenowo bylo by to podobnie co b535 z antenam. Czy od operatora mozna wypozyczyc routery na testy orientuje sie kots moze?
-
- Stały użytkownik forum
Wypożyczyć to raczej nie ale przy kupnie na odległość powinna być możliwość zwrotu do 14 dni jeśli nie bierzesz na firmę.