Pomoc w doborze sprzetu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marianeczek
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w doborze sprzetu

Post autor: marianeczek »

Witam wszystkich
Potrzebowal bym porady w doborze sprzetu. Wioska: Raj 14-300 Morag. Screeny z testow T-mobile i Play w zalacznikach. Wg btsserch mam ok 2.5km do wierzy na kosciele ul johanna herdera 1 i w teori do niej powinienem sie laczyc ale w praktyce co widac po screenach lacze sie z wieza cisnien na ul Bema 14 (ok 3.6km) i z czyms na ul Wojska polskiego 2 (byc moze adres jest zly i to jest wieza z bema bo na btsserch tego nie ma). SpeedTestu z play nie ma bo bylo slabo i losowo ale zawsze ponizej 10mb/s. Testy robione telefonem wystawionym przez okno dachowe na zewnatrz bo w domu slabo cos sensownego zlapac. Nie testowalem innych operatorow ale chyba mozna by jeszcze Orange? Na chwile obecna po lekturze forum sklaniam sie ku b535 i no wlasnie jakie anteny? Bo sam router to chyba bedzie malo jak tel w domu srednio lapie. Wiem wiem ze b818 bedzie lepszy ale nie ten budzet i w zasadzie chyba nie ma az takich super wymagan co do predkosci te 25mbs powinno styknac zeby cos na netflixie obejzec, przydalo bys sie moze wiecej UL.
doqtor
Stały użytkownik forum

Re: Pomoc w doborze sprzetu

Post autor: doqtor »

Netmonster używa danych lokalizacji eNB pobranych z btsearch. Telefon używa pasma 1800 jako pasma podstawowego a ponieważ akurat tego pasma nie ma w btsearch dla eNB=144241 to próbuje sam ustalić lokalizację z wiadomym skutkiem. W każdym razie jest to eNB na wieży ciśnień.
marianeczek

A fakt nie zauwazylem ze eNB jest ten sam. dzieki! ktos cos skomentuje w kwestji operatorow w tym miejscu? ew antena?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A ja bym chciał zobaczyć test Play ale karta w slocie nr.1 parametry sygnału Play na 1800/2100/2600MHz są kilka razy lepsze od T-mobile chociaz obydwaj korzystaja z BTS-ów na wieży ciśnień na Bema 14.
marianeczek

Tez to wlasnie zauwazylem ale w play byla straszna nedza wzgledem tmobile. Myslisz ze bedzie roznica miedzy slotami?Nie przebywam na codzien w tej lokalizacji ale oczywiscie zrobie te testy. Caly czas studiuje forum i zaczelem rozkminiac czy moze b818 da rade bez anten? Cenowo bylo by to podobnie co b535 z antenam. Czy od operatora mozna wypozyczyc routery na testy orientuje sie kots moze?
doqtor
Stały użytkownik forum

Post autor: doqtor »

Wypożyczyć to raczej nie ale przy kupnie na odległość powinna być możliwość zwrotu do 14 dni jeśli nie bierzesz na firmę.
ODPOWIEDZ