Nokia 6680 win98 i połączenie z internetem

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fidodido
Specjalista bezprzewodowy-junior

Nokia 6680 win98 i połączenie z internetem

Post autor: fidodido »

Witam wszystkich
Mam wielki problem z połączeniem internetowym, mianowicie posiadam Nokie 6680 Bluetooth jak na zdjęciu kabel DKU-2 i system win98 chciałbym przy pomocy tego zestawu korzysta z internetu może byc kabel jak i bluetooth, czy ktoś jest mi w stanie powiedziec jak to zrobic, nie ma możliwości zmieny systemu na xp, używam też programu bluesolei 1.6 gdyż taki był dołączony do bluetooth'a, bluesolei widzi telefon ale jak się chcę połączy z netem to kiedyś wyskakiwało że trwa łączenie później weryfikacja i od razu rozłanczenie i to wszystko teraz wyskakuje jeszcze coś takiego jak "Starting RAS failed"
z góry wielkie dzięki za pomoc bardzo mi na tym połączeniu zależy

Obrazek
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Nokia 6680 win98 i połączenie z internetem

Post autor: zDaleKi »

fidodido pisze:mianowicie posiadam Nokie 6680
Czy instalowałeś do tej Nokii drivery, dzięki którym system Win98 widzi ją jako modem?
Bo widzę, że na stronie Nokii są drivery pod 98 http://europe.nokia.com/A4144356
fidodido pisze:chciałbym przy pomocy tego zestawu korzysta z internetu może byc kabel
A dalej możesz postąpić jak w opisie konfiguracji dial-up z mojego podpisu.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
fidodido

BliSki pisze:
fidodido pisze:mianowicie posiadam Nokie 6680Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
tak instalowałem te drivery ale wówczas konfigurując nowe połączenie nie łączyło się z netem chyba że cos źle robię a bluesolei tych sterów nie widzi tylko cały czas swój DUN Modem, jak zmieniłem sterownik DUN na ten z nokii to zaczął wyskakiwac ten błąd z RAS
Ostatnio zmieniony 2008-01-03, 17:26 przez fidodido, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Dziwne bo robiłem połączenie na Bluesoleii i win98 i poszło za pierwszym razem. Nie zrywało połączeń . Jedynie przy instalacji BueSoleii prosił o płytkę od 98 ale po zainstalowaniu działo bez problemu. Instalowałem spolszczoną wersję bluesoleii 1.6.
Awatar użytkownika
fidodido

Jaco pisze:Dziwne bo robiłem połączenie na Bluesoleii i win98 i poszło za pierwszym razem. Nie zrywało połączeń . Jedynie przy instalacji BueSoleii prosił o płytkę od 98 ale po zainstalowaniu działo bez problemu. Instalowałem spolszczoną wersję bluesoleii 1.6.
dobrze ale czy mam instalowac stery ze strony noki czy korzystac z bluesoleila, czy może powiedzie jak to zrobileś i skąd wziąc bluesoleil 1.6 polską wersję, mam inne ale pono te wyższe wersje nie chodzą z win98, no i na jakim telefonie to robiłeś
Awatar użytkownika
Jaco

Zainstalowałem tylko BlueSoleii.Łączyłem Nokię 6230. Polska wersja była dostępna na naszym forum ale chyba już link nie działa.
Awatar użytkownika
fidodido

Jaco pisze:Zainstalowałem tylko BlueSoleii.Łączyłem Nokię 6230. Polska wersja była dostępna na naszym forum ale chyba już link nie działa.
caly czas kombinuje ale nic po prostu cos jest nie tak jak zainstaluje stery od noki to wywala blad bodajeze 630 629 i 650 a jak chce zrobic tak jak na forum to wywala blad bluesoleil ze port zajety juz mi rece opadaja, kombinowalem juz nawet z roznymi loginami i haslami wpisywalem orange lub internet i nic caly czas lipa wyskakuje ze laczy poznej weryfikuje i zaraz rozlanacza a na telefonie widac pod ikona 3g przez momen jakby chcalo sie polaczac, po wielu trudach sprobowalem sie polaczyc z winxp i lipa tez jest objaw taki sam tyle ze blad wyskakuje 734, przy pomocy kabla dku-2 i pc suite jest wszystko ok w winxp
zauwazylem ze teraz jak proboje sie polaczyc przez blesoleil i win98 to wyskakuje blad 645
pomocy

[ Dodano: 2008-01-03, 23:23 ]
wielkie dzieki za pomoc udalo mi sie uruchomic pierw na winxp a pozniej na win98 sam nie wiem jak do tego doszlo ale dziala na razie zobaczymy jutro, wpisalem w zaawansowanych ustawieniach modemu linijke AT+CGDCONT=1,"IP","internet" i zaczelo chodzic chyba to byla przyczyna chociaz juz to raz wpisywalem i nic ale zobaczymy jutro sie pobawie dzieki za pomoc pozdro dla wszystkich
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez fidodido, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco

Było popatrzeć do :faq: gdzie jest zrobione połączenie przez BT dial-up. :ok:

[ Dodano: 2008-01-04, 19:21 ]
Super że działa :ok:
Awatar użytkownika
fidodido

Jaco pisze:Było popatrzeć do :faq: gdzie jest zrobione połączenie przez BT dial-up. :ok:
pierwsze co zrobilem to patrzylem do Faq i to robile ale chyba cos zle bo dopiero pozniej zadzialalo na poczatku w winxp a pozniej w win98

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-01-04, 19:41 ]
Poprawa cytowania.
Ostatnio zmieniony 2008-01-04, 19:41 przez fidodido, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

fidodido pisze:wpisalem w zaawansowanych ustawieniach modemu linijke AT+CGDCONT=1,"IP","internet" i zaczelo chodzic chyba to byla przyczyna
Sądziliśmy, że robisz wszystko wg. opisu na forum. Dlatego ciężko takie coś wyłapać ;)
fidodido pisze:chociaz juz to raz wpisywalem i nic
Bo może jednak wtedy brakowało tych driverów?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
fidodido

Bo może jednak wtedy brakowało tych driverów?
W tym sęk że teraz nie mam zainasalowanych driverow z noki i chodzi normalnie na bluesolei na DUN Modem
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez fidodido, łącznie zmieniany 1 raz.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Jak wszystko dokładnie opanujesz to postaraj się to opisać do naszego FAQ. My wiemy, że instalowanie modemów i telefonów na starych systemach nie jest wcale łatwe, dlatego takie informacje mogą się przydać. ;)
ODPOWIEDZ