Od jakiegoś czasu obserwuję Wasze forum odnośnie internetu mobilnego.
Poszukuję następcy Liveboxa z Orange, który pozwoli na ludzkie korzystanie z Internetu w dobie pracy zdalnej. Obecne czasy szybko weryfikują, że 20Mbps jest już zbyt wolne, szczególnie przy pracy zdalnej. Od jakiegoś czasu mam też problem ze stabilnością łącza, które potrafi się zerwać i mocno zwalniać. Częste resetowanie routera jest już w tej chwili tak irytujące, że mam ochotę ten router wyrzucić za okno. Momentami sieć jest wręcz niezdatna do używania i wtedy ratuję się hotspotem z telefonu, który śmiga aż miło (PLAY). Perspektywa światłowodu jest możliwa dopiero za parę lat (podobno 2023).
Planuję odrębny zakup routera i oferty na kartę z pakietem danych, ew. z pakietem Noce bez limitu (o ile jeszcze to możliwe), szczególnie, że obecnie oferta 100GB za 5zł jest mega kusząca.

Nastawiam się głównie na PLAY, bo maszt tej sieci mam najbliżej (widzę z okna) i nie mam absolutnie żadnego problemu z zasięgiem.
Chciałbym zakupić Huawei B818, ale obecnie pozwolić sobie mogę na max B535. Pytanie czy będzie on wystarczający na maksymalne osiągi jakie mogę uzyskać na masztach w bliskiej odległości. W ostateczności w grę wchodzi zakup planu abonamentowego z routerem B818 z tej sieci.