Następca Orange Livebox

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
panic_
Początkujący użytkownik forum

Następca Orange Livebox

Post autor: panic_ »

Dzień dobry, cześć :)

Od jakiegoś czasu obserwuję Wasze forum odnośnie internetu mobilnego.
Poszukuję następcy Liveboxa z Orange, który pozwoli na ludzkie korzystanie z Internetu w dobie pracy zdalnej. Obecne czasy szybko weryfikują, że 20Mbps jest już zbyt wolne, szczególnie przy pracy zdalnej. Od jakiegoś czasu mam też problem ze stabilnością łącza, które potrafi się zerwać i mocno zwalniać. Częste resetowanie routera jest już w tej chwili tak irytujące, że mam ochotę ten router wyrzucić za okno. Momentami sieć jest wręcz niezdatna do używania i wtedy ratuję się hotspotem z telefonu, który śmiga aż miło (PLAY). Perspektywa światłowodu jest możliwa dopiero za parę lat (podobno 2023).

Planuję odrębny zakup routera i oferty na kartę z pakietem danych, ew. z pakietem Noce bez limitu (o ile jeszcze to możliwe), szczególnie, że obecnie oferta 100GB za 5zł jest mega kusząca. ;)
Nastawiam się głównie na PLAY, bo maszt tej sieci mam najbliżej (widzę z okna) i nie mam absolutnie żadnego problemu z zasięgiem.
Chciałbym zakupić Huawei B818, ale obecnie pozwolić sobie mogę na max B535. Pytanie czy będzie on wystarczający na maksymalne osiągi jakie mogę uzyskać na masztach w bliskiej odległości. W ostateczności w grę wchodzi zakup planu abonamentowego z routerem B818 z tej sieci.

Anil321
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Następca Orange Livebox

Post autor: Anil321 »

Jak już to lepiej dobrać 100-200GB z routerem B818 bo aktualnie kupowanie coś tańszego mija się z celem. Sam w Białymstoku korzystam z B818 w różnych lokalizacjach i jestem bardzo zadowolony
Przemek112
Stały użytkownik forum

Post autor: Przemek112 »

Czy sprawdzałeś chociaż z telefonu jak działa LTE w Twojej okolicy?
Jeszcze półtora roku temu zmuszony byłem korzystać z takiego łącza do pracy. 1km od nadajnika, wszystkie pasma dostępne. Oczywiście miałem antenę zewnętrzną (Cybertech, dualna) i router stacjonarny.
O ile do godziny 12 działało całkiem fajnie (nawet 65mbps) to im bliżej godziny 16 tym większy dramat. W godzinach popołudniowo-wieczornych 1-5mbps i ping 40 lub więcej. Do tego zrywanie łączności w godzinach wieczornych.
Przerobiłem wszystkich operatorów i wszędzie w zasadzie to samo.
Niestety kablowej alternatywy brak, więc ostatecznie po wielkich poszukiwaniach znalazłem solidnego dostawcę radiówki w technologii 5ghz i działa z zamówioną prędkością 32/5. Przynajmniej da się normalnie pracować i ping jest jednocyfrowy.

Ostatnio przez jeden dzień byłem zmuszony korzystać z LTE i prędkości - "rakieta". 1.5mbps download oraz 2.5mbps upload. Do tego ping kosmiczny.
Widać, że ludzie intensywnie korzystają z tej formy łączności.

Rasumując zanim wydasz pieniądze na sprzęt - sprawdź na telefonie. Kup startery wszystkich operatorów i testuj w godzinach w których najczęściej będziesz pracował.
Ewentualnie spróbuj złapać techników Orange, być może da się coś zadziałać z łączem które masz. Jak masz kabel to jest nadzieja, że kiedyś coś zmodernizują.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Petarda radiowa z UL 5Mb/s i na bank tam na peryferiach Białegostoku są dostawcy radiowi i to solidni. Play w telefonie sprawdzony i nic dziwnego ze smiga bo w odległości 3-4 km bez przeszkód sa dwie stacje bazowe z agregacja 4 pasm LTE, zakup b818 i ewentualna antena zewnętrzna na 1800-2600MHz załatwi sprawę, do tego na ponad 2 m-ce setki GB za grosze na pre-paid a do tego TB danych w nocy za 8 zł/m-c. Od biedy B535 i agregacja LTE2600+1800. Po 5 stycznia 2021 zobaczysz co dalej, ewentualnie weźmiesz abonament z B818 a zakupiony samemu router sprzedasz lub wykorzystasz do usługi NbL .
Kolega od dawna wypisuje bajki o mobilnym a po prostu nie wie jak z niego korzystać, u siebie ma w poblizu 3 stacje bazowe Play z kompletem 4 pasm LTE a korzystał z Orange który ma na terenie osiedla jedną stację bazową i jest zapchany na maksa.
Przemek112
Stały użytkownik forum

Post autor: Przemek112 »

Mam takie a nie inne doświadczenia. Nie zgadzasz się ze mną - masz do tego prawo.
I żeby nie było. Najdłużej korzystałem z Play. Co z tego że był komplet pasm, jak się wszyscy zorientowali że działa lepiej od innych to też się zapchało...
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A doświadczenia ludzi z radiówkami w 90% to dramat, taki np. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f ... 54#p616054, a co do Play to akurat na osiedlu w Pabianicach infrastruktura tego operatora i tak bije resztę na głowę. Ja korzystam z Play w ŁODZI i mam prędkości 200/60 Mb/s . Tutaj kolega jest w podobnej sytuacji, mieszka na peryferiach miasta i ma w zasięgu wzroku 2 stacje bazowe Play z 4 CC CA, no i sprawdził jak działa u niego ten operator.
panic_
Początkujący użytkownik forum

Post autor: panic_ »

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. :-)
Przejście z kabla na radiówkę wg mnie mija się z celem obecnie. Nie wyjdzie to taniej, prędkości nie wzrosną, a z pozostałych usług Orange korzysta moja rodzina. Oczywiście z mobilnego odczułem delikatnie obciążenie sieci w godzinach szczytu bądź weekendy, ale już na starcie nawet obciążony jest szybszy niż moje obecne łącze. Na ten moment i na moment pisania pierwszego postu z tego samego miejsca mam wynik ok. 50/30 Mbps ping praktycznie zawsze w okolicach 21. W lepszych momentach bywa dwukrotnie szybciej. Przy Orange (stacjonarnym) jest to obecnie 5/1 Mbps. Czuć ogromną różnicę. Nie wiem z czego wynika tak słaby przesył danych przy Liveboxie.

W godzinach wieczornych podejdę pod te 2 maszty Playa w okolicy i jeden Orange i z każdego dam screeny z NetMonstera.
matek451 pisze:Play w telefonie sprawdzony i nic dziwnego ze smiga bo w odległości 3-4 km bez przeszkód sa dwie stacje bazowe z agregacja 4 pasm LTE
To nawet nie 3-4km, a niecały 1km, a drugi w odległości ok. 250m w linii prostej. Chyba, że mówimy o zupełnie innych niż na Maczka 29 i Maczka 70.
matek451 pisze:do tego na ponad 2 m-ce setki GB za grosze na pre-paid a do tego TB danych w nocy za 8 zł/m-c.
Właśnie to mnie w tej chwili zachęca do zakupu routera odrębnie, bez abonamentu... Tym bardziej, że umowa z Orange nie jest zakończona i stałe łącze nadal będzie.
ODPOWIEDZ