Teraz chciałbym przejść do sedna sprawy i mam nadzieję że ktoś tutaj będzie mi w stanie fachowo doradzić i podpowiedzieć co zrobić.
Generalnie zacznę o tego iż rodzice w domku posiadają dostęp do internetu LTE w sieci T-Mobile który do wczoraj działał z routerem Huawei B593-12s w który po modyfikacji softu dało się ustawić sztywno pasmo w polotach osiągał prędkości rzędu 10-15Mb/s w umowie prędkość była ograniczona bodajże do 20Mb/s lecz na dzisiejsze czasy to trochę mało więc stwierdziłem że można by podnieść prędkość w umowie i tak też zrobiłem, teraz jest według umowy do 200Mb/s idąc dalej studiując przeróżne wątki na temat agregacji sieci stwierdziłem że sprzęt który posiadają jest mocno przestały i działa tylko jedno pasmowy wymieniłem go na Huawei B818 o dziwo po samym podłączeniu i skonfigurowaniu prędkości się podwoiły lecz w dalszym ciągu uważam wyniki za niezadowalające i tutaj przychodzę z pytaniem na temat anteny zewnętrznej jak mógłbym dokupić aby powiedzmy osiągnąć przyzwoite wyniki powiedzmy rzędu 100-150Mb/s. Dodam iż w bardzo bliskiej odległości są 2 BTS na jednym sa 2 pasma 1800 i 2100 (jest on 500m w linii prostej nie zasłonięty praktycznie niczym) natomiast drugi (posiada wszystkie pasma 800,1800,2100,2600) znajduje się w odległości w linii prostej ok 500m ale tutaj już na drodze ma kilka domków jednorodzinnych. Tak więc przechodząc do meritum zrobiłem kilka pomiarów które mogę pomóc w ustaleniu co mogę dalej zrobić aby internet zaczął pracować zgodnie z moimi oczekiwaniami. Poniżej zamieszczam screeny z pomiarów i odległości do BTS. Dodam jeszcze że antenę montując na dachu będę musiał poprowadzić ok 20m przewodem do routera gdyż ze względów technicznych nie maja możliwości nigdzie indziej przestawić routera.
800 (łączy z BTS na Wapiennikowej)

800 test prędkości

1800 (łączy z BTS na Bocznej)

1800 test prędkości

2100 (łączy z BTS na Bocznej)

2100 test prędkości

2600 (łączy z BTS na Wapiennikowej)

2600 test prędkości

BTS Boczna

BTS Wapiennikowa

Mam nadzieję że te testy które wykonałem będą w jakiś sposób mogły nakreślić sytuację jeżeli będzie potrzeba wykonać coś dodatkowo nie ma najmniejszego problemu zrobi się. Z góry dziękuję za wyrozumiałość jestem można powiedzieć laikiem w tych kwestiach.