Niezadowalające wyniki LTE - Huawei B818

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
GizmoN
Początkujący użytkownik forum

Niezadowalające wyniki LTE - Huawei B818

Post autor: GizmoN »

Witam wszystkich forumowiczów na wstępie pragnę się przywitać gdyż jest to mój pierwszy post na forum :)
Teraz chciałbym przejść do sedna sprawy i mam nadzieję że ktoś tutaj będzie mi w stanie fachowo doradzić i podpowiedzieć co zrobić.
Generalnie zacznę o tego iż rodzice w domku posiadają dostęp do internetu LTE w sieci T-Mobile który do wczoraj działał z routerem Huawei B593-12s w który po modyfikacji softu dało się ustawić sztywno pasmo w polotach osiągał prędkości rzędu 10-15Mb/s w umowie prędkość była ograniczona bodajże do 20Mb/s lecz na dzisiejsze czasy to trochę mało więc stwierdziłem że można by podnieść prędkość w umowie i tak też zrobiłem, teraz jest według umowy do 200Mb/s idąc dalej studiując przeróżne wątki na temat agregacji sieci stwierdziłem że sprzęt który posiadają jest mocno przestały i działa tylko jedno pasmowy wymieniłem go na Huawei B818 o dziwo po samym podłączeniu i skonfigurowaniu prędkości się podwoiły lecz w dalszym ciągu uważam wyniki za niezadowalające i tutaj przychodzę z pytaniem na temat anteny zewnętrznej jak mógłbym dokupić aby powiedzmy osiągnąć przyzwoite wyniki powiedzmy rzędu 100-150Mb/s. Dodam iż w bardzo bliskiej odległości są 2 BTS na jednym sa 2 pasma 1800 i 2100 (jest on 500m w linii prostej nie zasłonięty praktycznie niczym) natomiast drugi (posiada wszystkie pasma 800,1800,2100,2600) znajduje się w odległości w linii prostej ok 500m ale tutaj już na drodze ma kilka domków jednorodzinnych. Tak więc przechodząc do meritum zrobiłem kilka pomiarów które mogę pomóc w ustaleniu co mogę dalej zrobić aby internet zaczął pracować zgodnie z moimi oczekiwaniami. Poniżej zamieszczam screeny z pomiarów i odległości do BTS. Dodam jeszcze że antenę montując na dachu będę musiał poprowadzić ok 20m przewodem do routera gdyż ze względów technicznych nie maja możliwości nigdzie indziej przestawić routera.

800 (łączy z BTS na Wapiennikowej)
Obrazek
800 test prędkości
Obrazek

1800 (łączy z BTS na Bocznej)
Obrazek
1800 test prędkości
Obrazek

2100 (łączy z BTS na Bocznej)
Obrazek
2100 test prędkości
Obrazek

2600 (łączy z BTS na Wapiennikowej)
Obrazek
2600 test prędkości
Obrazek

BTS Boczna
Obrazek

BTS Wapiennikowa
Obrazek

Mam nadzieję że te testy które wykonałem będą w jakiś sposób mogły nakreślić sytuację jeżeli będzie potrzeba wykonać coś dodatkowo nie ma najmniejszego problemu zrobi się. Z góry dziękuję za wyrozumiałość jestem można powiedzieć laikiem w tych kwestiach.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Niezadowalające wyniki LTE - Huawei B818

Post autor: wojteks »

Na wszystkich stacja bazowych słaby sygnał. Antena 1800-2600 skierowana na którąś stację z tymi pasmami powinna trochę pomóc ale skoro te stacje są tak blisko to pasuje żeby antena była zasłonięta budynkiem od strony nie chcianej stacji bazowej. 20m kabla antenowego, zapomnij o tym pomyśle, daj router na strychu z zasilaniem PoE czy coś podobnego wymyśl. 2-5m kabla ma jakiś sens (no może jeszcze 10) ale nie 20.
O wynikach 100-150Mbps raczej zapomnij chyba że nad ranem przy agregacji 4 pasm.
Nie pomagam na PW!
GizmoN

wojteks pisze:Na wszystkich stacja bazowych słaby sygnał. Antena 1800-2600 skierowana na którąś stację z tymi pasmami powinna trochę pomóc ale skoro te stacje są tak blisko to pasuje żeby antena była zasłonięta budynkiem od strony nie chcianej stacji bazowej. 20m kabla antenowego, zapomnij o tym pomyśle, daj router na strychu z zasilaniem PoE czy coś podobnego wymyśl. 2-5m kabla ma jakiś sens (no może jeszcze 10) ale nie 20.
O wynikach 100-150Mbps raczej zapomnij chyba że nad ranem przy agregacji 4 pasm.
Witam, bardzo dziękuję za odpowiedz, wczoraj po napisaniu posta doczytałem jeszcze i faktycznie kabel o długości 20m nie będzie miał kompletnie racji bytu gdyż tłumienie na takim kawałku pochłonie praktycznie cały zysk z anteny, także raczej B818 wyląduje jednak na strychu w trybie bridge i od niego pociągne przewód na dół. Kolejnym moim pytaniem jest dlaczego osiągnięcie wysokich prędkości w moim przypadku jest nierealne? BTSy są za słabe? Bo tak naprawdę podałem 2 najbliższe natomiast w obrębie powiedzmy max 1.5k mam jeszcze wegług btsearch jeszcze 2 bts w które mógłbym strzelać oczywiści to taka trochę moja dywagacja...

Obrazek

Spróbuję jeszcze dzisiaj objechać okolicę z netmonsterem bo przypominam sobie że w okolicy tych 2 BTS które wskazałem robiłem już kiedyś jakieś speedtesty telefonem (Iphone 8 o ile dobrze się orientuje to LTE kat. 12) i wyniki były zadowalające.
doqtor
Stały użytkownik forum

Post autor: doqtor »

Proponowałbym powtórzyć testy z routerem na strychu. Moc sygnału powinna się poprawić a za tym szybkość.
BTSy zależnie od lokalizacji w godzinach szczytu są często przeciążone - zazwyczaj wieczorem, teraz gdy wszystko przenosi się na pracę/naukę zdalną praktycznie cały dzień poza wcześnie rano.
GizmoN

doqtor pisze:Proponowałbym powtórzyć testy z routerem na strychu. Moc sygnału powinna się poprawić a za tym szybkość.
BTSy zależnie od lokalizacji w godzinach szczytu są często przeciążone - zazwyczaj wieczorem, teraz gdy wszystko przenosi się na pracę/naukę zdalną praktycznie cały dzień poza wcześnie rano.
Tak zrobię przeniosę go na strych i wykonam ponownie testy i zamieszczę wyniki wieczorem.
ODPOWIEDZ