Znikający zasięg Internetu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zmurka
Początkujący użytkownik forum

Znikający zasięg Internetu

Post autor: zmurka »

Witam.
Kupiliśmy z mężem dom na wsi (do dość dużego miasta jest zaledwie 2km) i od samego początku mamy problem z internetem. Posiadamy Internet mobilny z Play a telefony mamy w Orange. Co jakiś czas pojawia się coś na zasadzie luki w Internecie. Znika in całkowicie (bez różnicy czy jest to Internet przez wifi z Play czy włączona transmisja danych w telefonie). Najlepiej Internet działa z rana. Im bliżej wieczora tym jest gorzej. Czasem zanik jest na moment a czasami zanika co chwilę. Problem chyba nie jest w operatorze tylko w zasięgu w danym miejscu. Czy można coś z tym zrobić? Jakoś w wzmocnić ten sygnał czy coś?
Bardzo dziękuję za pomoc.
N.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Znikający zasięg Internetu

Post autor: wojteks »

Zrób pomiary smartfonem na zewnątrz (na dachu/balkonie, najwyżej jak się da) obu operatorów, obrazki wstaw tutaj (jak to robić jest opisane w co drugim poście na forum).
Nie pomagam na PW!
zmurka

Nie jestem pewna czy dokładnie o to chodziło. Nie wiem tylko dlaczego przy obu pokazuje mi Orange. Pierwsze robione na transmisji danych z telefonu (orange) drugie na wifi (play)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Testy Orange z NCI bez wielkiej wartosci , korzysta się z https://play.google.com/store/apps/deta ... r&hl=en_US, test na zewnątrz, karta Orange a potem Play i screeny z aplikacji dla kazdego i jakiś normalny speedtest np.https://www.speedtest.pl/ i wyniki. Nie podałaś lokalizacji ale w Orange połaczenie z BTS-em NetWorks na Obrońców Westerplatte 5, agregacja pasm LTE, SYGNAŁ NA LTE2600 słaby, na LTE800 prawidłowy ale wydaje się ze stacja jest przeciązona. Podaj lokalizację, jaka to wioska?
zmurka

Jest to wieś Radunica koło Pruszcza Gdańskiego. Więc kartę z modemu wifi mam przełożyć do telefonu i wtedy wykonać test tak?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Tak, test na telefonie jak z Orange ale aplikacja NetMonster bo ona pokazuje dużo więcej danych. Wybór Play jako operatora prawidłowy.
zmurka

Ok jutro zrobię. Powyższe były robione na zewnątrz na balkonie.
zmurka

Ok wygląda to tak. Jeśli coś innego miałam zrobić to proszę o informację. Testy robione na zewnątrz na balkonie.
zmurka

I kolejne play
ODPOWIEDZ